Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

#V50 §1 podle Josefa Nyklíčka


Document Actions
#V50 §1 podle Josefa Nyklíčka
Víte, jak popisuje definici odborné kvalifikace Josef Nyklíček ze Žamberka? Přirovnává ho k obdobné funkci řidičského oprávnění. Všichni však víme, že ani dovednosti za volantem nezískáme při závěrečných testech! Kdo prověří které zkušenosti elektrotechnik za dobu své praxe opravdu získal? Opravdu stačí pouze nějaký test? Je podle Josefa Nyklíčka stávající počet stupňů kvalifikace dostatečný nebo by jej změnil?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 3.04.2018
reklama


Víte, jak popisuje definici odborné kvalifikace Josef Nyklíček ze Žamberka? Přirovnává ho k obdobné funkci řidičského oprávnění.

Josef Nyklíček, RELS, Žamberk
Odborná kvalifikace je určité získání vzdělání, které se potom uplatňuje v praxi. Je potřeba vědět jaké je to vzdělání. Já bych to přirovnal k řidičáku, co se týká elektriky. Elektrikář získá řidičský průkaz a teprve zkušeností v praxi se učí jezdit. A musí jezdit podle pravidel. Kde jsou naše normy, vyhlášky, zákony. Myslím si, že toto je základ z celé podstaty nějaké vyhlášky. Jestli to bude 50 nebo jiné číslo, to je úplně jedno. Podle mě by každý odborník, který získá tuto kvalifikaci, měl základ pro svoji další činnost.

Všichni však víme, že ani dovednosti za volantem nezískáme při závěrečných testech!
Josef Nyklíček, RELS, Žamberk
Pak samozřejmě musí získávat další zkušenosti. Nemůže elektrikář, který udělá zkoušku z vyhlášky 50 paragraf 6, tak může dneska dělat atomovou elektrárnu, elektroinstalaci. To je špatně! Tady musí něco nastat, aby elektrikář, když už má nějaké zkušenosti, aby si vybral ke zkušenosti získal a zaváděl je pak do své praxe, činnosti.

Kdo prověří, které zkušenosti elektrotechnik za dobu své praxe skutečně získal? Opravdu stačí pouze nějaký test?
Josef Nyklíček, RELS, Žamberk
Zkušební komise při vyhlášce 50 to neposoudí. Pokud lidi nezná delší dobu. V každém případě by to měl posuzovat třeba zaměstnavatel. Elektrikář se dá zaměstnat a bude provádět činnost na elektrickém zařízení. Teď jde o to, jakou činnost. Jestli je pro to dostatečně kvalifikovaný nebo ne. Teprve u zaměstnavatele může zkušenost a kvalifikaci získat, aby pak mohl jít dál.

Je podle Josefa Nyklíčka stávající počet stupňů kvalifikace dostatečný nebo by jej změnil?
Josef Nyklíček, RELS, Žamberk
Když bych se měl k tomuto vyjádřit, přiklonil bych se k Františku Kosmákovi, kde on na vašem videu říká, že by úplně stačily 2 paragrafy. A já bych s tím naprosto souhlasil.

Více pohledů Josefa Nyklíčka, projektanta, školitele a přezkušujícího z řad elektrotechnických praktiků sledujte v dalších poddílech tohoto videoseriálu #V50

Více podrobností o §1 vyhlášky 50/1978 Sb. (text, výklad, stažení, další odborníky) naleznete zde!



POKUD MÁTE KONSTRUKTIVNÍ PŘIPOMÍNKU
K TÉMATU §1,
PŘIDEJTE JI DO NÍŽE UVEDENÉ DISKUSE!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 15)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933