Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

15. cechovní den ECDV se zaměřil na aktivní hromosvody a na koupelnové prostory


Document Actions
15. cechovní den ECDV se zaměřil na aktivní hromosvody a na koupelnové prostory
V pátek 27. února 2015 se v Rájci-Jestřebí konal již 15. cechovní den Elektrotechnického cechu Drahanská vrchovina. Na cechovním dni byly představeny informace o činnosti cechu v roce 2014 a zazněly tu odborné přednášky k technickým normám. Pozornost se soustředila hlavně na ochranu v koupelnách a na aktivní hromosvody. V přísálí i v hlavním sále se také prezentovala skupina vystavovatelů z řad elektrotechnických firem.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 30.03.2015
reklama


Cechovní den se konal v sokolovně uprostřed Rájce-Jestřebí v ulici Fügnerova. "Je to střed mezi Blanskem, Vyškovem a Prostějovem. Před třemi roky nám tu vyšli vstříc a další místo už nehledáme, " vysvětlil volbu již tradičního místa setkávání cechu cechmistr Petr Langr.



Program cechovního dne odstartoval již před devátou hodinou informacemi o činnosti cechu v uplynulém roce. Poté následovalo několik přednášek. František Kosmák přednášel o normách ČSN 33 2000-7-701 ed.2 prostory s vanou nebo sprchou a ČSN 33 2130 ed.2 vnitřní elektrické rozvody. Na kameru nám prozradil svůj názor na problematiku pospojování baterií v koupelnách a upozornil na hrozící nebezpečí úrazu elektrickým proudem v koupelnách, kde má plastové potrubí na sobě kovové baterie.

Zdeněk Rymeš z TIČR na akci přednášel o vyhlášce 73/2010 zaměřené na vyhrazená elektrická technická zařízení. David Černoch ze společnosti DEHN + SÖHNE se pak v následujícím příspěvku soustředil na aktivní hromosvody a normu ČSN EN 62305 1-4 ed.2. Sérii přednášek uzavřel Leoš Koupý ze společnosti ILLKO s příspěvkem k normě ČSN EN 60974-4 ed.2 kontrola a zkoušení svařovacích zařízení v provozu.




Krátce o ECDV
Elektrotechnický cech Drahanská vrchovina (ECDV) sdružuje odborníky v oboru elektro z Blanenska, Boskovicka, Prostějovska, Vyškovska a okolí. K jeho činnostem patří odborné konzultace, revize a provozování školícího střediska vyhlášky 50/78 Sb.

Zúčastnili jste se 15. cechovního dne?
Podělte se s námi o své pocity v níže uvedení diskusi!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Drahanská vrchovina (ECDV)
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
Jak má vypadat správně provedený skrytý svod podle ČSN 34 1390- Předpisy pro ochranu před bleskem? Mohlo by se zdát, že správné provedení jímací soustavy a svodů podle dnes již neplatné normy je mrtvé téma, ale hromosvody provedené podle této normy z roku 1969 nás ještě mnoho let budou doprovázet a bude docházet k jejich opravám a opakovaným revizím podle ČSN 33 1500.
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Olovo je v současnosti považováno za nebezpečnou závadnou látku. V minulosti se ale využívalo pro vytvoření vodivého spoje mezi součástmi hromosvodu. Čím tedy můžeme v dnešní době nahradit olovo? Více zde ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Těsně před konáním AMPERu 2011 jsme se s kamerou zastavili pozdravit zakladatele a členy Žďárského elektrotechnického cechu. Toto slavnostní setkání se uskutečnilo na ranči dvou elektrotechniků Jana Štefáčka a Luboše Pajla v Hamrech u Žďáru. Průvodní slovo měl samozřejmě cechmistr Jaroslav Miklík, který poukázal na osobnosti a pamětníky, kteří nám k tomuto výročí řekli několik slov na kameru. Více sledujte v tomto videoklipu ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933