Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

V digitalizaci být/nebýt?


Document Actions
V digitalizaci být/nebýt?
Taková otázka je položená možná příliš digitálně. Ale nic není buď jednička nebo nula i přesto, že si to pohled technika často předsouvá. Skutečnost, že digitalizace pohlcuje celou společnost, nikoho nepřekvapuje. Kdo tento posun vnímá a pracuje na své osobní produktivitě, určitě hledá, jak se v dnešním bludišti možností orientovat. Kam dnes uvádět své kontaktní údaje, abychom byli dosažitelní ve správném kontextu a zároveň nebyli pod palbou reklamních a mediálních agentur? To je úvaha, kterou se již dlouhou dobu sám zabývám ...
Miroslav Minařík, ze dne: 27.02.2020
reklama


My, lidé z minulého tisíciletí pohlížíme na digitalizaci kolem různě. Nemusíme se zaměřovat pouze na lidi z oboru. Podívejme se na všechny kolem. Byla doba, kdy jsme byli, proti dnešním možnostem, prakticky nevystopovatelní a většině to nevadilo a prakticky nikomu to nepřipadalo divné.

Dnes je jiná doba.
Motto: "Jména hloupých na všech sloupech" již není negativní, naopak nová mantra nového věku. Vlastně nic neobvyklého. Každá doba má své. Davová šílenství se opakují v pravidelných intervalech asi jako nám dobře známá perioda. Nadšení bylo v minulosti třeba pro kolektivizaci, třídní rovnost, boj proti kapitalismu, atd. Nyní prožíváme rozpuk digitalizace a opravdu málo z nás vnímá souvislosti.

Podnikání to ale vyžaduje ...
... tvrdí opět většina. Za tímto argumentem se maskují tisíce hodin strávených, neřku-li propálených u služeb, které nepřináší potřebný výsledek. Pro všechny případy se zapíšeme do všech seznamů, pro všechny případy uvedeme široké portfólio služeb, pro všechny případy uvedeme všechny kontakty, jsme na všech sociálních sítích, jsme členové všeho ... 

Jenže podnikání vyžaduje něco jiného ...
... podnikání je založené na využití výhody. Své odlišnosti od většiny. Abych to zkrátil, když už děláme to, co všichni, pak to není podnikání.

Co o sobě na internetu uvádět?
Na to není jedna, jediná a správná odpověď. Podobně jako u nezávazné technické normy i v tomto případě je řešení vázáno na mnoho konkrétních okolností. V každém případě výrok "být, či nebýt" reprezentuje krajní meze, přičemž využívat pouze jednu z nich je čirý nerozum. 


Chce znát něco o odvrácené straně digitalizace?
O nové technologie se zajímám prakticky nepřetržitě a souběžně s tím i o možné vedlejší efekty. Pokud chcete své obzory rozšířit do jiných, netechnických vod, pak zde uvádím alespoň několik titulů, které jsem pozorně rozebral (Digitální minimalismus, Pozornost, Hluboká práce).

Tato úvaha má být rozcestníkem pro ty, kteří si již všimli, že se něco děje jinak :-)  

Více o obchodních dovednostech naleznete zde!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

R4M# Ready for Matrix
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933