Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: V Brně vyrábějí z komunálního odpadu elektřinu (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 12.10.2011
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

V Brně vyrábějí z komunálního odpadu elektřinu


V Brně vyrábějí z komunálního odpadu elektřinu
Počátkem září 2011 byl dokončen projekt Odpadového hospodářství Brno a rekonstruovaná spalovna zahájila provoz. Slavnostního zahájení se zúčastnily desítky hostí z řad zástupců města Brna a především dodavatelů technologií. Šlo o jednu z velkých a náročných etap přeměny brněnské spalovny v moderní a zejména ekologicky šetrnou spalovnu. Více zde ...
Stanislav Cieslar, ze dne: 12.10.2011


Počátkem září 2011 byl dokončen projekt Odpadového hospodářství Brno a rekonstruovaná spalovna zahájila provoz. Slavnostního zahájení se zúčastnily desítky hostí z řad zástupců města Brna a především dodavatelů technologií. Šlo o jednu z velkých a náročných etap přeměny brněnské spalovny v moderní a zejména ekologicky šetrnou spalovnu, která splňuje přísné emisní limity, jež mají vliv na kvalitu ovzduší. Brno tak má nyní ze všech třech spaloven komunálního odpadu v ČR, z nichž další dvě jsou v Praze a Liberci, nejmodernější technologii, která zaručuje zpracování separovaného odpadu a využití tepelné energie k výrobě elektrické energie.

Zakázku na rekonstrukci spalovny komunálního odpadu SAKO v Brně získalo konsorcium společností Siemens a CNIM. Zajímavostí je to, že mimo tepla pro tisíce lidí ve městě bude spalovna vyrábět i elektrickou energii o výkonu 22,7MWe.

Základní technické parametry spalovny po rekonstrukci:

Účelem a cílem projektu Odpadové hospodářství Brno bylo vybudovat s optimálním využitím stávajících zařízení a budov spalovny, včetně dopravních (příjmových) kapacit, komplex materiálového a energetického využití komunálního odpadu s kogenerací, tj. kombinovanou výrobou tepelné a elektrické energie. Nové zařízení splňuje legislativně nastavené emisní limity a technické podmínky provozu. Současně je produkovaná škvára upravována tak, aby vyhověla normám pro zpracování ve stavebním průmyslu a rekultivaci. Instalací dotřiďovací linky je umožněno materiálové dotřídění separovaných složek komunálního odpadu.

Celkové náklady představovaly 94,2 milionu eur. Projekt byl spolufinancován Evropskou unií, Státním fondem životního prostředí a statutárním městem Brnem ve výši 49,9 milionu eur. "Realizací projektu Odpadové hospodářství Brno jsme přispěli ke zlepšení nakládání s odpady ve městě Brně. Energetické využívání odpadu ve spalovně SAKO Brno, a. s., výrobou tepla a elektrické energie přispívá ke snižování množství odpadu ukládaného na skládkách a tím k plnění Plánu odpadového hospodářství ČR. Díky provozu nové dotřiďovací linky se podílíme i na zvyšování materiálového využívání odpadu z brněnského regionu," řekl ředitel společnosti SAKO Brno, Karel Peroutka.

Řídicí systém a turbína

Projekt zahrnoval úplnou rekonstrukci celého závodu včetně modernizace budovy, veškerých rozvodů a kotlů. Jak bylo uvedeno výše, rekonstrukce byla provedena konsorciem společností Siemens a francouzská firma CNIM. Konkrétně Siemens do projektu dodal řídicí systém, elektročást, generátor a parní kondenzační turbínu o výkonu 22,7MWe, vyvinutou a vyrobenou v brněnském závodě Siemens.

Řídicí systém T3000 je určen pro řízení energetických procesů při výrobě elektrické energie. Lze jej využít pro řízení v klasických elektrárnách, energetických zdrojích s paroplynovým cyklem, ve spalovnách apod. Hlavní výhody systému je vysoká provozní spolehlivost, schopnost optimálně řídit technologii provozu jak v ustálených, tak v přechodových stavech. Kromě automatického řízení a regulace chodu spalovny zajišťuje řídicí systém také regulaci turbosoustrojí, a to jak v oblasti strojní, tj. parních a mechanických okruhů, tak v oblasti elektrických veličin při výrobě elektrické energie na generátoru. Řídicí systém T3000 umožňuje i přesnou dodávku sjednaného množství elektrické energie do sítě odběratele a v dohodnutých mezích dálkovou regulaci výkonu z dispečinku distribuční společnosti.


Schéma turbíny


Turbína

V brněnské spalovně je instalována parní turbína Siemens SST-300. Jde o typ, za který Siemens získal v roce 2007 čestné uznání v ceně Inovace roku. Turbínová řada SST-300 patří k nejúspěšnějším produktům brněnského závodu, za posledních deset let jich vyrobil zhruba sto.

 

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.