Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Uzavřu u podlažní krabice víko, když do ní zapojím nn přívody? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 25.04.2022
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Uzavřu u podlažní krabice víko, když do ní zapojím nn přívody?


Uzavřu u podlažní krabice víko, když do ní zapojím nn přívody?
Poměrně často lze vidět podpodlažní krabice, polootevřené a z nich vedoucí spleť napájecího vedení. K tomu jsou krabice určeny. Problém nastává buď při údržbě, kdy úklidová četa podlahu čistí mokrým hadrem a nebo také pokud částečně otevřená krabice je v pochůzném koridoru. V produktovém katalogu se zcela určitě dozvíme více, ovšem pracovník, koncový uživatel se k takovým informacím možná dostane při místním školení BOZP. Pokud ovšem někoho nenapadne takovou položku na přednášku přidat. Jak na použití tohoto instalačního prvku pohlíží jeho výrobce?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 25.04.2022



Uzavřu u podlažní krabice víko, když do ní zapojím nn přívody? Ptá se nejeden údržbář. Nezřídka se stává, že víka podpodlažních krabic, která nejsou zcela uzavřena, jsou ukopávána. Pak je z krabice jakýsi bazének, kde voda z nevyždímaných mopů uklízeček odtéká instalovanými zásuvkami někam ... Dalším posteskem provozovatelů je situace, kdy na ne zcela uzavřené víko krabice došlápne váha kolemjdoucího. Následkem bývají vylomené zásuvky. A snad nakonec obavy ze zakopnutí nepozorného chodce o víko, které několika centimetry vyčnívá nad podlahou.




Jiří Mráz, produktový specialista OBO BETTERMANN Praha
Na zavření vika je potřeba myslet už při návrhu. Jednou z možností je použít krabici co nejhlubší, aby potom víko zapojenýma zásuvkama neodstávalo. Minimum je 170mm, ale čím víc, tím líp. Druhá možnost je samozřejmě používat u spotřebičů úhlové vidlice, ale chápu, že ne všechny je mají. Potom se dá použít adaptér na sešikmení vidlice, aby vyšla ne přímo nahoru, ale do boku. Nebo jsou speciální krabice, kde se to zapojuje do boku krabice a střed zůstává volný. Potom takovým řešením omezujeme místo v krabici pro počet použitelných zásuvek. Konkrétní příklad místo dvanácti jich tam dám pouze osm.

Katalog skrývající podlažní systémy UFS lze prohlížet a prohledávat zde v redakční knihovně!
Videoreportáže OBO naleznete zde v redakčním archívu Elektrika.TV.






POKUD PRACUJETE V OBORU,
máte možnost si zažádat o aktuální
papírový katalog UFS od OBO BETTERMANN
NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
OBO BETTERMANN s. r. o. - Modletice P.O.Box 96, Říčany u Prahy - 323 610 111 - info@obo.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.