Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Uvažované parametry osvětlení při projektování (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 26.05.2011
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Uvažované parametry osvětlení při projektování


Uvažované parametry osvětlení při projektování
Které parametry jsou zahrnuty v požadavcích na osvětlení? Jakou formou jsou předepisovány světelně technické parametry? Odkud se berou parametry osvětlení uváděné v normách a předpisech? Parametry osvětlení pro vnitřní prostory uváděné v mezinárodních normách a doporučeních jsou kompromisem vycházejícím ze současné úrovně znalostí ...
Petr Žák., ze dne: 26.05.2011


Parametry osvětlení pro vnitřní prostory uváděné v mezinárodních normách a doporučeních jsou kompromisem vycházejícím ze současné úrovně znalostí o zákonitostech zrakového vnímání a z rozsáhlých aplikačních výzkumů v reálných situacích na straně jedné a z technických a ekonomických možností společnosti na straně druhé.


Z tohoto důvodu se požadavky na kvantitativní a kvalitativní úroveň osvětlení v čase mění jednak s vývojem techniky a s novými vědeckými poznatky a jednak s globálním rozvojem lidské společnosti. Požadavky na osvětlení předepisované, resp. doporučované v národních, popř. v mezinárodních normách zaměřených na osvětlování vnitřních prostorů [1], [2], [3], [4] zahrnují v současné době následující parametry:

Světelně technické parametry a požadavky jsou v uvedených normách předepsány jednak formou obecných ustanovení a jednak taxativně pro charakteristické zrakové úkoly, činnosti a prostory.

 

Žák P., ČVUT – FEL, Praha

Toto je ukázka sborníku přednášek č. 41.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.