Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: USA: Znáte pružinovou krabicovku? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 22.12.2005
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

USA: Znáte pružinovou krabicovku?


USA: Znáte pružinovou krabicovku?
Kdo z vás již držel v ruce tuto svorku? Jedná se o další převratnou pružinu, nebo někdo zná nějaký nedostatek? Podívejte se s námi na pružinové konektory typů Y, R, G a B ...
Miroslav Minařík, ze dne: 22.12.2005

Pro každého elektrikáře je důležité spojení. Bez spojení, není velení! V přeneseném smyslu to platí v elektrotechnice jako v armádě. Dostal jsem na stůl hromádku divných válečků, kterým se říká krabicové svorky! Zprvu jsem nevěřícně hleděl, avšak později mi to zde kolegové ukázali v praxi.

Podle výrobců jsou tyto "pružinové konektory" vyráběny pro spojování dvou, či více vodičů. Vyrábí se ve více velikostech. Také jsou vhodné (podobně jako i jiné) vhodné pro zakončení odizolovaných vodičů. Co mne asi nejvíce překvapilo, že lze spojovat kromě plných jader i slaněné vodiče!

Když se na tuto součástku podíváme blíže, tedy koukneme se pod "čepeček", objevíme další kovový váleček, který má v sobě pružnou kónickou spirálu. Detaily uvidíte na dalších obrázcích.

Prakticky tedy několik odizolovaných vodičů vsuneme do kónického profilu s kterým následně otáčíme až do pevného sevření. Vyklouznutí vodičů zabraňují ostré hrany vnitřního kónusu.

A jak se vyznat ve velikostech?
Čtyři konektory s různými otvory. Jejich velikost volíme dle předpokládaného součtu všech spojovaných průřezů. Jednotlivé velikosti jsou odlišeny barevně. Pro přehled uvedeme malou tabulku...

žlutá (0,75-2,5)  (2-7,5)
červená (1-6) (5-16)
šedá (2,5-6) (8-24)
modrá (4-16) (12-36)

 

Kónická pružinka je vyrobena z pérové oceli opatřené protikorozní vrstvou. Barevný plast je ohebné, samozhášivé PVC. Maximální teplotu uvádí výrobce do 105°C.

Výrobce uvádí dále:

Vlastnosti:

  • snadná montáž a demontáž bez nástrojů,

  • spirálová pružina pevně drží i malé průřezy vodičů, přitom je schopna se roztáhnout a tím umožňuje spojení v širokém rozsahu průřezů; pružnost spojení zajišťuje odolnost kontaktu proti otřesům a tepelným změnám při malém přechodovém odporu,

  • ocelová dutinka je odolná proti korozi, poskytuje konektoru velkou mechanickou pevnost, přičemž ale umožňuje stahování a roztahování pružiny

  • pvc izolace představuje ohebnou a trvanlivou izolaci, hluboká rozšiřující se sukénka usnadňuje zastrčení vodičů, zakrývá živé části, takže konektor lze použít i ve stísněných prostorech.

  • maximální provozní teplota 105° C . standardy UL File E 23438; UL 94 U-2

Montážni postup:
Spojované vodiče musí být bez napětí. Při montáži se musí dodržovat příslušné elektrotechnické předpisy.

  • Odstraňte izolaci ze spojovaných vodičů v délce:

13 mm pro konektor Y
16 mm pro konektor R
19 mm pro konektor G
25 mm pro konektor B.

  • Vodiče sevřete pevně k sobě (mohou, ale nemusí být zkroucené dohromady) a konektor nastrčte na jejich konec.

  • Konektor našroubujte na vodiče ve směru točení hodinových ručiček až na doraz.

  • Při případné demontáži otáčejte konektorem proti směru točení hodinových ručiček.

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.