Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

USA: Wire Snagger, pes doběhl spolehlivě!


Document Actions
USA: Wire Snagger, pes doběhl spolehlivě!
Seznamte se s pomůckou pro zatahování kabelů a vodičů. Tento americký patent se těší velké oblibě. Vyznačuje se jednoduchým použitím a podstatném zkrácení času při zatahování vedení. Na konci článku si můžete prohlédnou videa, která ukazují praktické detaily ...
Miroslav Minařík, ze dne: 23.07.2007
reklama

Pes doběhl spolehlivě ...
Oznamuje slogan pod buldokem držícím v mordě kabel.
Zastavuji se protože výraz Wire Snagger vnímám jako zadrhovadlo kabelu. Tak je nazvána americká patentovaná pomůcka k protahování kabelů a vodičů. Pes se zakousne do kabelu a spolehlivě konec přináší na určené místo ... To je myšlenkou ostrých psích zubů zaťatých do kabelu.
Kdo, kdy pracoval na montážích při protahování kabelů mezi rozvodnou, skříněmi nebo spotřebiči, jistě vzpomíná na uvazování zatahovaného kabelu k vlečnému lanu. Způsobů bylo hodně. Ne každý však byl spolehlivý a bezpečný. V každém případě šlo o časově náročný úkon, který se vždy nemusel zdařit.

Filozofie použití Snaggeru je jednoduchá. Na počátek protahovaného kabelu nasuneme Snagger, který se zpětnými zuby zapíchne do jeho izolace. Velikost, počet a hustota zubů je konstrukčně dostatečná k pevnému zajištění proti vytržení. Pomocí navijáku se kabel protáhne připravenou cestou do cíle. Tam se po použití odstřihne kabelovými nůžkami těsně za Snaggerem. Krátká ustřižená část kabelu se vytáhne po směru protažení ven. Snagger je připraven k opětovnému použití.
Stávající metody vyžadují někdy i více než půl hodiny k přípravě a upevnění lana ke kabelu. Zde je použití okamžité, kromě rovného konce kabelu s neporušenou izolací není potřeba dalších úprav. Proto můžete tuto činnost svěřit i pracovníkovi bez předchozích zvláštních zkušeností se zatahováním kabelů.

Díky této pomůcce protáhnete více kabelů za den. Pokud je pokládání vedení vaší pravidelnou činností, lze Snagger označit za úspornou položku ročního rozpočtu.
K tomuto nástroji lze dokoupit i doporučené čistidlo s vysoce výkoným rozpouštědlem. To odstraní zbytky použitého mazadla, olejů, vosku, nečistot a zbytků zeminy usazené při tahání kabelu po zemi. Následné vyčištění tímto produktem zajistí bezchybnou funkčnost zubů, umístěných vně nástroje.

INSTRUKCE PRO POUŽITÍ SNAGGERU

Narovnat prvních cca 15cm kabelu, který je určen k protažení
• Držet nástroj vertikálně a vložit správný kabel dané velikosti do otevřeného konce Snaggeru
• Zatlačit kabel dovnitř dokud nenarazí na tažnou hlavičku, pak zatáhnout zpět aby se zuby nástroje zařízly do izolace kabelu
• Připojit k tažné hlavičce Snaggeru protahovací lano
• Použít kladky s dvakrát většími průměry kol než je délka použitého Snaggeru. Zabrání se tak poškození tažného lana, případně i nástroje.
• Použít vhodný lubrikant pro snazší protažení vedení.
• Vyvarovat se znečištění pískem, lubrikanty nebo jiná mazadla nanášejte cca 30-60cm za Snaggerem
• Zatahovat kabely podle doporučených pracovních postupů.
• Po zatažení kabel odstranit Snagger od kabelu odstřižením několik cm za nástrojem a vyšroubovat zatahovací hlavičku.
• Zbytek kabelu v těle Snaggeru zatlačením vysunout ven
• Po každém použití Snagger důkladně vyčistit doporučeným čistidlem od nečistot kolem zubů. Nedostatečné vyčištění nástroje může mít za následek jeho nefunkčnost.

Varování!
Za opravdu nezbytné varování lze považovat následující větu: Nevsunujte do Snaggeru prsty! Vůbec si nedovedu představit například jakým způsobem vytáhnout ze Snaggeru zastrčený palec! I přes to, že je použití opravdu snadné výrobce uvádí, že je tento nástroj určený k použití pouze profesionálními elektrikáři.

Snagger vyrábí americká společnost
RECTORSEAL 2601 Spenwick Dr Houston, TX 770555, USA 800-231-3345

Praktické ukázky (během pondělí 23.7.2007!)
Pokud vás zajímají další informace nebo video s praktickými ukázkami použití ...

Závěr
Praktický nástroj, který opravdu zrychlí práci, tím ušetří mnoho času při zatahování kabelů nebo vodičů. Vyrábí se v mnoha provedeních. Lze pořídit jednotlivě nebo jako sadu. Jako každý jiný nástroj i tento může být při nesprávném použití nebezpečný.

Článek vyšel též v časopise Elektrotechnika v praxi.

 
 


 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933