Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: USA: Přehrada Hoover Dam (jezero Lake Mead) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 21.06.2006
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

USA: Přehrada Hoover Dam (jezero Lake Mead)


USA: Přehrada Hoover Dam (jezero Lake Mead)
Do roku 1949 se jednalo o největší přehradu světa. Dnes známe již čínské vodní dílo "Tři soutěsky", které tuto nevadsko-arizonskou stavbu odsunulo opět na další příčku. Pojďte se s námi podívat na detaily více než šedesáti fotografií největší vodní elektrárny ve čtyřicátých létech. Dílo vytvořené před druhou světovou válkou dodnes téměř dest miliónů návštěvníků ročně, kteří svým výrazem v tváři prozrazují svůj údiv ...
Miroslav Minařík, ze dne: 21.06.2006

Při pobytu v Las Vegas jsme měli v plánu návštěvu nedaleké elektrárny na řece Colorado. Naší výhodou byla naprostá nevázanost na jiné osoby, stačilo pouze vstát, nasnídat se, vzpomenout si, kde se nachází včera zaparkované auto, a nastavit do GPS navigace Hoover Dam. Zajímala nás největší americká umělá vodní plocha Lake Mead.

Je čas vyrazit do terénu! Cesta k Hoover Dam rovná a rychlá!

A tak po zhruba 65 "evropských" kilometrech jsme narazili na stejnojmenné městečko Lake Mead, které kdysi při stavbě tohoto díla hrálo velkou roli. Přehrada Hoover Dam se začala stavět v roce 1931 z důvodů katastrofických následků povodní, které vznikaly díky tajícím se ledům Skalistých hor.

V pozadí hladina Lake Mead s městečkem Lake Mead vlevo.

Zprvu jsme hráz pouze přejeli a pokračovali jsme po silnici dále do pouště. Uprostřed stavby jsme pomyslně přesunuli čas o hodinu vpřed a pokračovali jsme státem Arizona. Několik kilometrů za tímto poutním místem jsme zastavili, abychom prozkoumali složení půdy místní krajiny.
Po cestě jsem totiž tuto krajinu laicky komentoval: "vlevo hadi, vpravo štíři". Odborník by řekl "Mojavská poušť v okolí Las Vegas s nízkou biodiverzitou". A tak po ujištění, že naše země zaslíbená se opravdu nachází na jiných souřadnicích, jsme se za ne dlouho vrátili k zpět hrázi.

V padesátých létech bylo toto dílo největší přehradou světa. Dnes nedávno otevřené čínské vodní dílo "Tři soutěsky" však tuto nevadsko-arizonskou stavbu odsunulo na další příčku. Čínská hráz nepřekonává Hoover Dam (cca 2.000MW) výškou hráze, ale její šířkou (potažmo celkovým výkonem cca 18.200MW). Pozn. výkon Dukovan 4x440MW. Temelín 2x1.000MW.

 Pohled z hráze dolů.

Pohled z hráze byl opravdu okouzlující. V dálce jste viděli krajinu německého Karla Maye. Pouze ti indiáni chyběli. Červeně zabarvená skaliska úžasně dokreslovala místní scenérii s tmavěmodrou oblohou.

Stožárů je na Hoover Dam víc než člověk čeká. Čtyři věže jako vstupní hrdla vody.

Zaparkovali jsme v patrovém parkovišti a sešli jsme do návštěvnického centra. Podobně jako na letištích i zde projdete osobní kontrolou, zda nepřechováte nebezpečné předměty. Tedy procedura, která nikoho nepřekvapuje.

Osobní kontrola ve Visitorś centru jako na letištích.

V úvodní hale máte možnost projít obrazy a historické fotografie spolu s předměty ve vitrínách. Bylo až k nevíře za jakých podmínek se tenkrát pracovalo na díle, které překonalo desetiletí ...

Historické snímky dělníku se mzdou 4$/den. Historické snímky dělníku se mzdou 4$/den.

Pokračujete s davem do kinosálu, kde je pro návštěvníky připraven historicky, opěvný, vzdělávací film. Historické záběry krátkého filmu upoutají pozornost všech přítomných.
Po té se odebíráte k výtahu, ve kterém sjíždíte za doprovodu hrdého pracovníka elektrárny o stopadesát metrů níže.

Vtipný, ale asi už znuděný průvodce Chodba hrází od výtahu k hale s generátory

Procházíte nedalekou chodbou a před vámi se objeví obrovská dlouhá hala s generátory. Celá skupina návštěvníků se rozestaví po galerii a poslouchá připravený tisíckrát opakovaný přednes jednoho ze zaměstnanců návštěvnického centra.

Hala s generátory

Pohled dolů na zaměstnance elektrárny působí spíše dojme pohledu na divadelní představení "Ocelového města" Julese Vernea. Než na pracoviště energetického zdroje, který zásobuje nedaleké Las Vegas, epicentrum hazardu a neřesti.

Hráz, při jejíž stavbě zahynulo "pouhých" 96 pracovníků.

Přes 221 metrů vysoká hráz (v koruně 379m dlouhá) stojí v cestě proudu řeky Colorado na hranici Nevady a Arizony. Jezero, které tvoří vodní plochu tohoto díla je nazýváno Lake Mead (přes 600km2)a je dlouhé téměř 190km. Její hloubka se uvádí cca 150-180m.

Národní hrdost vyvěšenou vlajkou v době otevření.

Tato hráz byla postavena před těsně před druhou světovou válkou jako světový unikát. Na ten jsou Američané doposud velmi hrdí.

Neurčené pracoviště. Venkovní pohled na halu s generátory.

Vodní dílo Hoover Dam dostalo jméno po třicátém prvním americkém prezidentovi Hooverovi. Doktor  Herbert Clark Hoover byl  důlní inženýr, kterému byl v roce 1921 předán čestný doktorský diplom Českého vysokého učení technického v Praze.


Přes šedesát našich detailních fotografií s komentáři naleznete zde...!

  • Podívejme se na vizualizaci nové cesty přes hráz monumentu. Stáhněte si dokument .wmi 2,49MB zde.
  • Pokud se chcete podívat na satelitní pohled prostřednictvím Google, klikněte zde ...
  • Detailní popis historických záběrů sledujte zde na stránkách Vodního hospodářství ...

Příště ukázka bible amerického elektrikáře.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.