Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: USA: Jak jsem napájel své cestovní spotřebiče (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 29.05.2006
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

USA: Jak jsem napájel své cestovní spotřebiče


USA: Jak jsem napájel své cestovní spotřebiče
Cestujete do zahraničí? A cestujete do země, která má odlišné provedení síťových vidlic a zásuvek? Krátce popisuji několik bodů, na které myslet pokud se chystáte s mnohými aparáty za moře. Také v tomto článku naleznete na konci odkaz na pěkný přehled světových zásuvek ...
Miroslav Minařík, ze dne: 29.05.2006

Cestujete do zahraničí? A cestujete do země, která má odlišné provedení síťových vidlic a zásuvek?
K tomu účelu se vyrábí adaptory (pozor nikoliv adaptéry). Pokud často cestujete, všimnete si těchto zařízení na hranicích a nebo letištních prostorech. Existuje mnoho různých provedení z kterých lze vybírat především dle konstrukce.

Adaptor
je určen především pro dočasné použití. Dočasným použitím se rozumí doba, kterou tráví na cestách. Často špatně zaměňováno za adaptér, jehož funkce je narozdíl od adaptorů trvalá.

Chcete mít jistotu?
Pokud jedete do Londýna na tři dny, a jediným spotřebičem je elektrický holící strojek, který bez adaptoru s českou vidlicí nepřipojíte, pak si patrně pomůžete jiným způsobem. Pokud jedete s více spotřebiči, které jsou například důležité pro vaši práci, pak je dobré se opravdu připravit.

Co hrozí?
Samozřejmě jiná rozteč kolíků vidlice (samce) a zdířek zásuvky (samice). Kromě toho však lze očekávat jiné napětí a v některých zemích i frekvence.

Překontrolujte vstupní napětí
svých spotřebičů! Pokud se chystáte do země, kde je napětí nižší než našich 230V, pak si dejte pozor na to, aby vaše napáječe, nabíječky měly vstupní napětí (input) v požadovaném rozmezí! Například již běžné zdroje u notebooků uvádí 100-240V 50-60Hz, přičemž na výstupu garantují například potřebných např. 19V 3,16A.


Klik pro větší náhled!

Také nabíječky akumulátorů pro fotoaparáty, diktafony, rádia, blesky, přehrávače, fotobanky, mohou mít různé vstupní napětí. Některá levná zařízení mohou mít při nižším vstupním napětí i nižší výstupní. Což při napájení některých spotřebičů může zapříčinit poškození nebo v lepším případě pouze jeho nefunkčnost. Proto opravdu prověřte technické informace na štítcích produktů!

USA
Do států vám teoreticky postačí jediný typ adaptoru, pokud se ovšem nevyskytnete ještě v jiné (tranzitní) zemi. Při cestě do Států přes Londýn můžete chtít dobít své akumulátory například na Heathrow a to budete potřebovat anglickou verzi adaptoru. Také je dobré pamatovat na současnost použití svých spotřebičů!
Je sice chválihodné si vzít příslušný adaptor, ovšem bez následujícího rozbočení budete asi nemile zaskočeni.


Klik pro větší náhled!

Kliknutím na obrázek uvidíte větší náhled drobných spotřebičů, které jsem potřeboval "dobít" všechny současně. Proto je jasné, že bylo nezbytné za adaptorem použít navíc českého "pětipsa". Co zde jako obrázek neuvedu je vyděšený pohled anglického celníka do útrob mého cestovního zavazadla s těmito energetickými nezbytnostmi.

Perlička na závěr
Po vaší detailní přípravě přiletíte celí schvácení po desetitisících kilometrech na hotelový pokoj a hledáte volnou zásuvku. Koupelnovou pro holící strojek neuvažujete, do ostatních jsou připojeny lampa a tv. A tak padáte vyčerpáním na postel s myšlenkami na lajdáctví projektanta při návrhu vývodů nn.


Klik pro větší náhled!

Po té, co jsem vysypal všechno příslušenství a pustil jsem se do rekapitulace, zahlédl jsem zásuvku součástí stolní lampy ...

Pokud se chystáte na zahraniční cestu a nevíte o tamnějším provedení zásuvek, výše napětí a frekvence v síti nn, pak je dobré se seznámit s přehledy. Za jeden z nejlépe zpracovaných přehledů osobně považuji tento Vítka Olmra z HW serveru ...

http://zasuvky.hw.cz/

Příště snad už článek o americkém vodním díle Hoover Dam ...

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.