Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Úpravy hodnoty minimálního odstupu datového a nn vedení ve speciálních případech (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 16.07.2013
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Úpravy hodnoty minimálního odstupu datového a nn vedení ve speciálních případech


Úpravy hodnoty minimálního odstupu datového a nn vedení ve speciálních případech
Pokud vedení nn, které je vedeno souběžně s vedením informačních technologií napájí zařízení které je výrazným zdrojem EMI (elektromagnetického rušení), musí být dodržen odstup tohoto vedení minimálně: 130mm pro: zářivky, neony, rtuťové výbojky, výbojky světlometů. 800mm pro: obloukové svářečky. 1.000mm pro: indukční ohřev, frekvenční měniče. Zvláštní pozornost je nutno dbát ve ...
Jiří Horák, ze dne: 16.07.2013


Pokud vedení nn, které je vedeno souběžně s vedením informačních technologií napájí zařízení které je výrazným zdrojem EMI (elektromagnetického rušení), musí být dodržen odstup tohoto vedení minimálně:
Zvláštní pozornost je nutno dbát ve zdravotnických zařízeních, kde tato norma neplatí!



Při křížení tras napájení a kabelů informačních technologií je nutno vedení vést kolmo na sebe a to opět v minimální vzdálenosti A jako pří souběhu. Při průchodu požární přepážkou je možno vzdálenost mezi vedeními snížit. Délka snížení může být maximálně 0,5 m před a za požární ucpávkou.

Toto ale neplatí pokud se nejedná o výrazné zdroje EMI (rušení), jak je uvedeno výše. U těchto kabelů napájecích zdroje rušení je nutno dodržet minimální hodnoty uvedené v tabulce. Podmíněné prominutí požadavku minimálního odstupu
Dle čl. 6.2.2 je povoleno při splnění specifických podmínek uložit napájení kabely a kabely informačních technologií zcela bez odstupu.

Tyto podmínky jsou:

Tento požadavek je splněn dle ČSN 50173-1 příloha G tab. G6 například ve vzdálenosti více než:
Tím je dáno, že např. v běžném kancelářském prostředí je možno přívod ke skupině datových zásuvek a napájecích zásuvek vést bez odstupu.

Podmínkou je ale správně provedené pospojování a uzemnění aby se vodičem PE nešířilo rušení od rizikových zařízení. Zásuvky těchto obvodů se nesmí použít pro napájení zařízení, které do obvodu mohou emitovat rušení. Například zásuvky z tohoto obvodu se nesmí používat pro zapojení vysavače.

 

Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 55
Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku.

 

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.