Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Unikající proudy (základní pojmy 3.)


Document Actions
Článek
Poruchový unikající proud se projevuje u všech provozovaných sítí ve větší či menší míře.
Milan Bureš, Igor Nováček, ze dne: 12.11.2002
reklama

Poruchový unikající proud se projevuje u všech provozovaných sítí ve větší či menší míře. Jednoznačně však lze říci, že jej nelze při provozu sítě odstranit
a je tím větší čím nižší je izolační stav sítě. Tento unikající proud tedy charakterizuje stav izolantů použitých k izolaci fázových vodičů a to jak mezi sebou tak i proti zemi, či ochrannému obvodu. Je pochopitelné, že i izolační stav spotřebičů zde hraje svoji roli. Pro spotřebiče i rozvody tento stav vyvolává ztráty na výkonu a hlavně za jistých podmínek již i ohrožuje bezpečnost obsluhy. U velkých izolovaných sítí se navíc projevuje i kapacitní proud, který je kompenzovatelný pomocí laditelných indukčností, jako je Petersenova laditelná indukční cívka nebo Bauchův transformátor. 

Kapacitní proud v těchto sítích představuje cca 80% celkového proudu a tedy při zapojení kompenzačních zařízení říkáme, že kompenzujeme na zbytkový kapacitní proud který představuje těch zbývajících 20% celkového proudu. Zbývající proud je prakticky činný, tedy ve fázi s napětím a lze jej snížit jedině udržováním izolačních stavů zařízení a rozvodů na předepsaných minimálních hodnotách. Tento proud je i tak proměnlivý, protože je ovlivňován zejména relativní vlhkostí ovzduší, nebo snižováním přeskokových vzdáleností a.p. Protože el. zařízení není schopno rozlišit, zda poruchový proud teče přes izolaci nebo přes odpor lidského těla, tak i zde je zapotřebí začít z hlediska bezpečnosti zvažovat podle daného prostoru, možnost úrazu svodovým proudem, který by přesáhl hodnotu 10 mA u starší instalace nebo 3,5 mA u nové instalace.

Za normálních okolností je odpor lidského těla 2000 a tedy zde lze předpokládat proud až 11 mA. Průchodem el. proudu přes tělo postiženého odpor těla klesá a tím v praxi vznikají nebezpečné situace, které vyúsťují až ve smrtelné úrazy. Z tohoto důvodu se též v praxi přistupuje k proměřování odporu podlahy, pokud měření těchto hodnot není předepsáno např. na sálech počítačů. Odpor podlah však z hlediska odvádění el.statických nábojů je vysoký a dostačující i při hodnotě 106. Odpor podlahy je s odporem těla postiženého zapojen do serie a tedy dotykové napětí se rozdělí v poměru odporů tohoto obvodu. Po změření lze vypočítat ze vztahu :

Ri x ( Uf - Um )
Rp = -----------
Um

Ri - vnitřní odpor voltmetru
Uf - fázové napětí
Um - napětí mezi fázovým vodičem a snímací elektrodou

Postup měření je takový, že na podlahu, která se předem očistí, se položí vlhká tkanina, na kterou se položí předepsaných rozměrů kovová deska, na kterou se položí izolační podložka, která se zatíží 75 kg a přepínáním voltmetru se měří hodnoty Uf a Um.

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Jak výhodné je bydlet pod vedením vvn. A jak jsou nebezpeční sousedi když nesmyslně kopete na zahradě jámu. Vedení velmi vysokého napětí nad pozemkem, obzvlášť, když fázová lana mají průvěs nad vaším nejoblíbenějším místem, je doposud předmět diskuzí mnoha občanů a odborníků.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933