Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Měření unikajícího proudu svařovacích zařízení (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 6.11.2015
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Měření unikajícího proudu svařovacích zařízení


Primární unikající proud se měří buď metodou přímého měření proudu protékajícího ochranným vodičem, nebo metodou měření rozdílu proudů v pracovních vodičích zkoušené svářečky. Měřicí obvod pro snímání unikajícího proudu svařovacího obvodu musí mít parametry shodné s obvodem znázorněným na schématu uvedeném v normě. K měření můžeme použít přístroj, který měří dotykový proud elektrických spotřebičů v souladu s požadavky ČSN 33 1600 ed.2. Jak vypadá schéma zapojení?
Leoš Koupý, ze dne: 6.11.2015



Primární unikající proud
Jak bylo již popsáno, lze primární unikající proud měřit buď metodou přímého měření proudu protékajícího ochranným vodičem, nebo metodou měření rozdílu proudů v pracovních vodičích zkoušené svářečky. Tyto dvě měřicí metody se liší způsobem snímání unikajícího proudu, ale v obou případech musí být měřicí zařízení zkonstruováno tak, aby jeho parametry byly totožné s elektrickým obvodem nakresleným v normě. Obvod má za úkol odfiltrovat vyšší harmonické frekvence unikajícího proudu než cca 1kHz, aby bylo možno u svářecích zařízení vybavených elektronikou dosáhnout různými měřicími zařízeními shodných výsledků.

Schéma zapojení je uvedeno na obrázku 1. Frekvenční charakteristika obvodu a její srovnání s charakteristikou měřicího obvodu použitého v přístrojích REVEX lze vidět na obrázku 2. Je zřejmé, že obě charakteristiky jsou téměř totožné, přestože přístroje REVEX jsou navrženy podle požadavků přílohy D normy ČSN 33 1600 ed.2 pro revize elektrických spotřebičů. Z toho plyne, pro revizní techniky potěšitelná skutečnost, že požadavky norem na měření unikajícího proudu při revizích elektrických spotřebičů i při kontrolách svářeček jsou prakticky shodné a lze tedy k oběma měřením použít stejný měřicí přístroj.
 
Obrázek 1 – Vstupní filtr zařízení pro měření unikajícího proudu





Obrázek 2 – Frekvenční charakteristika měřicího obvodu

Unikající proud svařovacího obvodu
Měřicí obvod pro snímání unikajícího proudu svařovacího obvodu musí mít parametry shodné s obvodem znázorněným na schématu uvedeném v normě. Parametry obvodu simulují odpor těla člověka dotýkajícího se zkoumané části svařovacího zařízení a vezmeme-li v úvahu povolenou toleranci vstupního odporu, lze k měření použít přístroj, který měří dotykový proud elektrických spotřebičů v souladu s požadavky ČSN 33 1600 ed.2. Vždyť v podstatě se u svařovacího obvodu jedná také o měření proudu tekoucího z izolované, s PE obvodem nespojené části elektrického spotřebiče.
 
Obrázek 3 – Zapojení obvodu pro měření unikajícího proudu svařovacího obvodu




Toto je ukázka sborníku L.P.Elektro číslo 75 (zde)
 Pro členy BENEFIT clubu LPE je k dispozici celé znění sborníku (zde)!



Jak měříte primární unikající proud vy?
Podělte se s námi o své zkušenosti
v níže uvedené diskusi!
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.