Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Unikající proud a napětí u svařovacího zařízení


Document Actions
Unikající proud a napětí u svařovacího zařízení
Jak se zkouší svařovací zařízení? Jakou maximální hodnotu může mít unikající proud vlastního svařovacího obvodu? Jaká napětí se při chodu naprázdno měří? Jaké hodnoty jsou přípustné? Záleží na pracovních podmínkách a charakteru zařízení?
Komerční sdělení, ze dne: 14.01.2010
reklama


Unikající proud svařovacího obvodu
Měří se proud tekoucí mezi výstupem svařovacího obvodu, tj. držákem elektrod nebo svorkou zpětného svařovacího proudu a ochranným obvodem, tj. uzemněním instalace. Cílem zkoušky je zjistit, zda z některé části svařovacího obvodu neuniká do země vyšší než povolený proud.


Příklady praktického provedení měření unikajícího proudu svařovacího obvodu pro jedno- a trojfázovou svářečku

Zkouška probíhá za stejných podmínek jako měření primárního unikajícího proudu a měřicí obvod musí mít parametry stejné, jako obvod znázorněný na obr. Parametry obvodu simulují odpor těla člověka dotýkajícího se zkoumané části svařovacího zařízení.
Proud unikající ze svařovacího obvodu do země přes měřicí obvod nesmí přesáhnout 10mA.

Napětí naprázdno
Při zkoušce se měří napětí mezi svorkami svařovacího obvodu a zjišťuje se, zda nepřekračuje hodnoty bezpečného napětí uvedeného v příslušných normách.

V průběhu zkoušky se měří:

  • 1. efektivní hodnota výstupního napětí svařovacího obvodu - vyhodnocuje se podle údaje uvedeného na výkonnostním štítku svářečky
  • 2. vrcholová hodnota výstupního napětí při postupném proudovém zatěžování svařovacího obvodu – vyhodnocuje se v souladu s pokyny uvedenými v ČSN EN 60974-1 ed.3, kap. 11.1.5. a naměřené výsledky nesmí přesáhnout hodnoty uvedené v tabulce
Pracovní podmínky Jmenovité napětí naprázdno
Prostory se zvýšeným nebezpečím úrazu el. proudem DC 113V – vrcholová hodnota
AC 68V – vrcholová hodnota
48V – efektivní hodnota
Prostředí bez nebezpečí úrazu el. proudem DC 113V – vrcholová hodnota
AC 113V – vrcholová hodnota
80V – efektivní hodnota
Mechanicky upevněné hořáky se zvýšenou ochranou svářeče DC 141V – vrcholová hodnota
AC 141V – vrcholová hodnota
100V – efektivní hodnota
Plazmové řezání  DC 500V – vrcholová hodnota

Měřicí zařízení pro provádění zkoušek musí splňovat tyto požadavky:

  • 1. Pro měření podle bodu 1. musí být použit přístroj měřící skutečnou efektivní hodnotu napětí (TRMS) s přesností měření minimálně ± 5%. Při měření musí být svařovací obvod zatížen proudem tekoucím přes zatěžovací odpor 5kΩ.
  • 2. Při měření podle bodu 2. musí být svařovací obvod zatěžován postupně rostoucím proudem tekoucím přes proměnný zatěžovací odpor 0,2kΩ - 5kΩ. Měří se maximální vrcholová hodnota napětí, která se při postupném proudovém zatížení na svařovacím obvodu vyskytne, přičemž se vyloučí impulzy, které nejsou nebezpečné. Tyto parametry měření zabezpečí obvod znázorněný v normě a skládající se z proměnného odporu dimenzovaného na průtok dostatečně velkého proudu, z filtru odstraňujícího krátké napěťové pulzy a z vrcholového detektoru zabezpečujícího zachycení maximální hodnoty napětí vyskytující se v průběhu zkoušky.

Zkouška funkce
Pro ověření bezpečnosti svařovacího zařízení po opravě je požadováno provedení funkční zkoušky. Tato zkouška se při pravidelné kontrole nepožaduje, ale lze ji doporučit.

Při funkční zkoušce je nutno prověřit každou funkci, která se týká bezpečnosti. Kontroluje se zejména:

  • Zařízení pro zapínání a vypínání napájecího obvodu – funkčnost spínačů a indikace zapnutí a vypnutí.
  • Zařízení pro snížení napětí – ověření funkčnosti a indikace činnosti.
  • Elektromagnetický plynový ventil – funkce ventilu a jeho těsnost.
  • Signalizační a kontrolní světelná návěští – jejich správná činnost.

Dokumentace
Po provedené zkoušce je nutno zkontrolované zařízení označit štítkem dokladujícím provedení kontroly a vyhotovit protokol o zkoušce.

Štítek musí obsahovat datum provedení kontroly.

Protokol o zkoušce musí obsahovat:

  • Identifikaci zkoušeného zařízení (typ, výrobce, výrobní číslo apod.).
  • Datum zkoušky.
  • Identifikaci a podpis zkušebního technika.
  • Identifikaci konkrétního zkušebního zařízení (typ, výrobce, výrobní číslo apod.).
  • Provedené zkoušky a jejich výsledek.
  • Vyhodnocení zkoušek a závěr jednoznačně určující, zda je zkontrolované zařízení schopné bezpečného provozu.

Závěr
Norma EN 60974-4 poměrně podrobně upravuje oblast zkoušení bezpečnosti provozu svařovacích zařízení. Její ustanovení, týkající se měření při kontrole, jsou v souladu s normami řady EN 61557 a tam, kde kontrola svářecího zařízení vyžaduje specifický postup odlišný od postupů prováděných při kontrolách a revizích jiných elektrických zařízení, přebírá požadavky z normy EN 60974-1 určené ke konstrukci svářeček.

Z výše uvedeného je zřejmé, že pro kontroly svářecích zařízení je nutno použít takové měřicí přístroje, u kterých výrobce toto použití výslovně uvádí. Vzhledem k tomu, že v současné době na trhu nejsou dostupné speciální přístroje určené k revizím svářeček, nabízí se pro jejich kontroly použít přístroje určené k revizím elektrických spotřebičů, které se svými měřicími funkcemi nejvíce blíží požadavkům na měření při kontrolách svářeček. Ty však nemusí vždy splňovat ustanovení EN 60974-4 týkající se parametrů měřicích obvodů, a proto je vhodné si tuto skutečnost u prodejce či výrobce přístroje ověřit.

Ing. Leoš Koupý

Více informací z oblasti naleznete zde ...

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933