Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Umísťování vypínačů ovládání svítidel (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 20.04.2018
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Umísťování vypínačů ovládání svítidel


Umísťování vypínačů ovládání svítidel
Každý odborník, tedy projektant či elektromontér dobře znají filozofii umístění vypínačů. Ovšem v realizačním elektroinstalačním procesu se vyskytuje více řemesel, které tyto informace neznají a dokážou umístění ovladačů bohužel ovlivnit. V technických chodbách se doporučuje využít k ovládání vypínače, křížové a střídavé přepínače. Při jejich umisťování musí být dbáno na návaznost a snadnou dosažitelnost ovládačů při přechodu osob z technických chodeb na schodiště (chodbu) a naopak. Spínače umožňující trvalé osvětlení všech chodeb a schodišť kromě ...
Autorský článek, ze dne: 20.04.2018



Umísťování spínačů ovládání umělého osvětlení

Pro ovládání umělého osvětlení na schodištích a chodbách bytových domů se užívá spínačů s orien­tační doutnavkou, resp. schodišťového elektronického časového spínače kumulujícího funkci ovládače a časového spínače. Spínače se na komunikacích osazují tak, aby jejich horní okraj byl cca 1,2m, avšak ne výše než 1,4m nad podlahou.


U objektů s rozdělením obvodů osvětlení na vodorovné a svislé komunikace se ovládací spínače umísťují:

V technických chodbách
se doporučuje využít k ovládání vypínače, křížové a střídavé přepínače. Při jejich umisťování musí být dbáno na návaznost a snadnou dosažitelnost ovládačů při přechodu osob z technických chodeb na schodiště (chodbu) a naopak. Spínače umožňující trvalé osvětlení všech chodeb a schodišť kromě technických, jsou soustředěny
v rozvodnici (nebo na vkládací konstrukci) společné spotřeby domu v suterénu nebo v přízemí. Tato roz­vodnice bude označena nápisem „Osvětlení domu“. Zde se též umístí samočinný elektronický časový spínač pro ovládání obvodů osvětlení schodiště společně se stykačem spínajícím obvod (obvody) osvětlení schodiště.



U objektů s upravitelnými byty a byty zvláštního určení pro osoby s pohybovým po stižením se spínače na komunikacích osazují tak, aby jejich horní okraj byl cca 1,0m, avšak ne výše než 1,2m nad podlahou a ve vzdálenosti nejméně 500mm od pevné přepážky (rohu místnosti).

Je-li užito k ovládání spínačů se snímači reagujícími na výskyt osob ve sledovaném prostoru a osvětlenost denním světlem, je nutno dbát na vhodné seřízení snímače na snímanou plochu. U objektů bytových domů je nutno potřebám a možnostem osob zdravotně postižených přizpůso­bit časové nastavení doby osvitu.

Více o elektroinstalacích v bytové výstavbě naleznete v této knize!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.