Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Umístění rozvaděče nn ve výrobní hale (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 8.07.2010
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Umístění rozvaděče nn ve výrobní hale


Umístění rozvaděče nn ve výrobní hale
Inspekce rozvaděče nn, jehož vnitřní kryt po otevření neumožňoval dostatečný pohyb osob provádějících činnost na zařízení pod napětím. Při uzavírání pak plně dorážel na jeden z krajních proudových měničů. Jak tedy mohl tento rozvaděč projít kusovou zkouškou?
Jiří Sluka, ze dne: 8.07.2010

Popis problému:
Předmětem inspekce bylo posouzení technického provedení umístění elektrického rozvaděče nízkého napětí ve výrobní hale. Rozvaděč byl umístěn na rampě cca 3,5m nad podlahou.

Vnitřní kryt rozvaděče byl upevněn na pantech, a po otevření nebylo možné tento kryt úplně otevřít. Vzhledem k tomu, že se jednalo o umístění ve výšce a rampa byla ohraničena zábradlím, byla při obsluze, opravě či údržbě zařízení značně snížena možnost manipulace v prostoru před rozvaděčem, a také hrozila zvýšená možnost výskytu nebezpečného stavu při práci na elektrické instalaci rozvaděče pod napětím, jelikož kryt neumožňoval dostatečný pohyb osoby provádějících činnost na zařízení. Tento stav úzce souvisí s prevencí rizik, kterou se předchází možnému úrazu při činnostech na elektrických zařízeních (Zákoník práce).

Proudové měniče byly umístěny tak, že hrozilo jejich mechanické poškození při zavírání vnitřního krytu rozvaděče. Z předloženého "Protokolu o kusové zkoušce rozvaděče" nebylo zřejmé, zda součástí kusové zkoušky byla i „Prohlídka“ rozváděče, včetně kontroly zapojení, tak jak je uvedeno v ČSN EN 60 439-1 ed. 2. Podle této normy byl rozváděč vyroben (viz. Štítek rozváděče) a byla podle ní také provedena kusová zkouška rozváděče. Pokud by prohlídka byla v rámci zkoušky provedena, muselo by být zjištěno, že vnitřní kryt (dveře) rozváděče plně doráží na jeden z krajních proudových měničů, které mohou být i v průběhu provozu mechanicky poškozeny.

Neshody s požadavky zákonů, technických předpisů a norem:
Vnitřní kryt rozvaděče po otevření neumožňoval dostatečný pohyb osob provádějících činnost na zařízení. Z hlediska předcházení rizik toto provedení neodpovídá Zákonu č.262/2006 Sb. (zákoník práce), § 102, odstavec 2.

Proudové měniče byly umístěny tak, že hrozilo jejich mechanické poškození při zavírání vnitřního krytu rozváděče. Neodpovídá ČSN EN 60 439-1 ed. 2, čl. 8.3.1.

Kompletní přednášku naleznete v tomto sborníku ...

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.