Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Umístění jistících prvků proti přetížení (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 22.07.2009
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Umístění jistících prvků proti přetížení


Umístění jistících prvků proti přetížení
Elektrické vedení se chrání proti zkratu i proti přetížení. Musí být však vedení vždy opatřeno jistícím prvkem na přetížení? Co když z charakteru připojeného zařízení se vedení přetížit nemůže? Mohu takové jištění vynechat? Když ano, co dalšího musí být splněno?
Jiří Sluka, ze dne: 22.07.2009

Prvek zajišťující ochranu proti přetížením musí být umístěn v místě, kde změna způsobuje snížení hodnot dovoleného proudu vodiče, jako například změna průřezu, druhu, způsobu uložení nebo složení.

Prvek jistící vedení proti přetížením může být umístěn kdekoliv na trase tohoto vedení mezi místem, kde dochází ke změně průřezu, druhu, způsobu uložení nebo složení a místem, kde je jistící prvek, nemá ani odbočku ani zásuvku a splňuje jednu z těchto dvou podmínek:

Vynechávání ochrany proti přetížení:
Výjimky se ale nesmí uplatňovat v prostorách, kde je nebezpečí požáru (vnější vlivy BE2NI, BE2N2, BE2N3) nebo nebezpečí výbuchu BE3NI, BE3N2).

Ochrana proti přetížení nemusí být provedena:

V normě se také doporučuje neumísťovat jistící prvek proti přetížením do obvodů napájejících přístrojů, jestliže nečekané rozpojení obvodu by mohlo vyvolat nebezpečí, jedná se například o:

Upozorňuji na ustanoveni z ČSN EN 60204-1 ed.2 (Elektrická zařízení pracovních strojů), kde se uvádí, že motory s výkonem větším než 0,5kW musí být jištěny proti zkratu a přetížení. Výjimku při ochraně proti přetížení však tvoří motory, kterými se zajišťuje bezpečnost, například požární čerpadla, ventilátory určené pro odvětrávání chráněných únikových cest a prostorů s nebezpečím požáru apod. Tato zařízení musí být chráněna pouze proti zkratu. Souhrnně řečeno, jedná se o zařízení, která musí v případě požáru pracovat až do úplné evakuace objektu, například v případě požáru.

Více informací o tomto sborníku naleznete zde ...

 Více informací o autorovi článku níže uvedenou objednávkou!

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.