Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Umístění elektrického zařízení v prostředí s nebezpečím výbuchu plynů a par


Document Actions
Umístění elektrického zařízení v prostředí s nebezpečím výbuchu plynů a par
Inspekce měla posoudit, zda vybavení provozovaného zařízení odpovídá prostoru s nebezpečím výbuchu. Kontrola odhalila nedodržení zabezpečení, včetně porušení několika k tomuto vztahujících se ČSN. Proč došlo ke zvýšenému riziku výbuchu a které konkrétní normy byly porušeny?
Jiří Sluka, ze dne: 20.07.2010
reklama

Popis problému:
Jednalo se o prohlídku a kontrolu zařízení "Mísiče" umístěného v prostoru jaderny, která byla součástí hutní výroby. Předmětem inspekce bylo posoudit, zda technické vybavení provozovaného zařízení odpovídá prostoru, kde se vyskytuje výbušná plynná atmosféra, která může vzniknout při používání látek používaných pro zabezpečení předepsané technologie.

Do formovacího písku se přimíchávaly tvrdidla proto, aby smíchaná hmota po "nalití" do formy "zatvrdla" v dostatečném čase. Písek byl do formy nasypáván pomocí zásobníku mísiče jádrové směsi, kde byla instalována dvě čidla plnosti snímání hladiny. Použitá hořlavá média (tvrdidla) byla podle předložených bezpečnostních listů ohodnocena jako hořlaviny s určením horní (UEL) a dolní (LEL) meze výbušnosti.

Větrání v bezprostředním okolí mísiče bylo zabezpečeno na úrovni cca 800m3/hod. Odsávání bylo instalováno zejména z důvodu odsávání prachu z písku a par, které vznikají při dávkování pryskyřice a katalysátoru. Jedná se o odsávání z centrálního rozvodu. Hodnota odsávání byla dostatečná.

Dávkovaná směs písku, pryskyřice a katalysátoru do formy vytváří nebezpečné plynné emise v místě dýchací zóny obsluhy a ovládacího panelu (obsahuje elektrické zařízení), který je umístěn přímo u plnícího hrdla (panel lze nastavovat na různé výškové úrovně od hrany plnícího hrdla až cca 25cm nad hranou plnícího hrdla). Na hrdle nebyla instalována žádná odsávací hadice. Jelikož se jednalo o páry, které měly hustotu přibližně rovnou vzduchu (vzduch = 1), odpařované páry se držely u zdroje úniku – plnícího hrdla. Fyzickou prohlídkou zařízení bylo zjištěno, že elektrické zařízení ovládacího panelu (včetně krytu panelu) není v nevýbušném provedení, dle požadavků ČSN EN 60079-10. Jednou z metod jak zjistit množství úniku nebezpečných par a plynů a dobu jejich přetrvávání v blízkosti zdroje úniku je výpočet "Hypotetického objemu" (Vz), dle požadavků ČSN EN 60079-10.


Neshody s požadavky zákonů, technických předpisů a norem:
Nebylo zabezpečeno větrání v okolí zdroje úniku u plnícího hrdla, tak aby všechny nebezpečné páry byly odsány, a aby v okolí plnícího hrdla nevznikla výbušná plynná atmosféra. Zdrojem iniciace výbuchu by mohl být zejména panel s elektrickým ovládáním stroje. Pokud by nebylo zabezpečeno dostatečné odsávání (nutné provést výpočet) bylo by nutné, aby panel elektrického ovládání stroje byl v provedení nevýbušném dle požadavků ČSN EN 60079-14 ed.2.

Nebyly stanoveny vnějších vlivy dle požadavků ČSN 33 2000-3 a ČSN EN 60079-10 a není zpracován "Protokol o určení vnějších vlivů".

Nebyla zpracována "Výchozí revize" (vstupní kontrola) elektrické instalace pracovního stroje dle požadavků ČSN EN 60204-1 ed.2.
Z důvodů zabezpečení nepřetržitého odvětrávání bylo nutné umístit podtlakovou sondu do systému odsávání dle požadavků ČSN EN 60079-10 a ČSN EN 60079-14 ed.2.

Kompletní přednášku naleznete v tomto sborníku ...

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933