Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Chcete vyhořet? Žádný problém... (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 4.12.2001
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Chcete vyhořet? Žádný problém...


Pokud máte pocit, že jste vy a vaši příbuzní v odborném bezpečí, zkontrolujte všechny jejich spotřebiče!
Miroslav Minařík, ze dne: 4.12.2001

Možná se trošku odchýlím od elektrotechniky, ale přece jen lampička je osvětlení a má tedy s naším oborem mnohé společné. Na obrázku vidíte "uměleckou" lampičku, kterou v dávných dobách vyrobili pionýři.

Uvedená lampička téměř splynula s dřevěným obložením v místnosti. Nevšiml bych si jí, kdyby... Kdyby tak nesmrděla a nekouřila. Její stáří se již počítá na desítky let, ovšem až nyní byla vyměněna žárovka z původní 25W na 100W. Majitelku jsem upozornil na nebezpečí, ovšem odpověď zněla: " vždyť ta žárovka je úplně stejná!".

Po té, co jsem si dal práci s vysvětlením, co znamená písmenko W, jsem uslyšel konstatování: "Tááák proto! Mě se zdálo, že je ta žárovka nějaká dražší!"

Tedy vím, že málokdo si všímá u svítidel nápisů o použitelné watáži. A mnoho svítidel má rozpuštěné a pokřivené stínítka. Většinou však teplo má kudy odcházet, v našem případě bohužel...

Ovšem konstruktér této lampičky zřejmě nepočítal, že jeho výtvor může použít s jiným, výkonějším zdrojem někdo v příštím tisíciletí. (víčko z láhve je z limonády)

Co se týká případného požáru, i v tomto případě, by zřejmě požárníci uvedli důvod požáru jako špatně provedenou instalaci!

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.