Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Montáže, Připomínky z teorie

Fotovoltaická elektrárna v souvislostech Petra Tobolíka

  • 15.04.2024
Fotovoltaická elektrárna v souvislostech Petra Tobolíka
Téma fotovoltaických elektráren (FVE) jiným pohledem. Od projektování, instalace, přes revize až po bezpečnostní aspekty, včetně ochrany před bleskem a požární bezpečnosti. Diskutuje různé aspekty související s výrobou, instalací a udržováním FVE, včetně legislativy, technických a bezpečnostních norem. Otázky ukazují na důležité aspekty, které je potřeba zvážit při plánování, realizaci a provozu fotovoltaických systémů, jako jsou projektová dokumentace, nejčastější chyby, kvalifikace potřebná pro projektování a instalaci a specifické výzvy spojené s ochranou proti bleskům a požární bezpečností.

Proč je vhodná revize nezávislým revizním technikem

  • 15.01.2024
Proč je vhodná revize nezávislým revizním technikem
Je určitě velice pohodlné převzít elektroinstalaci včetně revizní zprávy, ovšem zkušení provozovatelé dobře ví, že nezávislé ověření je možná méně komfortní, ovšem podstatně více efektivní. Nebo myslíte, že lepší převzít dílo i se skrytými závadami a řešit je až v případě, že "vyplavou ven"? Skutečnost, že je to zvykem u majitelů rodinných domů nemusí nutně znamenat totéž u provozovatele výrobního podniku, kde výluka stojí stonásobky ceny za revizi. Poslechněte si stručnou poznámku inspektora SUIP ...

Jak používáme a zapojujeme přístroje ve staré síti TN-C

  • 23.02.2023
Jak používáme a zapojujeme přístroje ve staré síti TN-C
Přestože bychom mohli tvrdit, že staré dvouvodičové rozvody nulování jsou historií, není tomu tak zcela. Stále existují objekty před rekonstrukcí, do kterých se třeba i dočasně stěhují lidé a s nimi i spotřebiče. Koncový uživatel často nepřemýšlí nad provedením elektroinstalace, zajímá ho zásuvkový vývod a do něj padnoucí vidlice spotřebiče. Co vše by měl vědět o starém rozvodu? Kdo ho upozorní na nebezpečí přerušeného PEN vodiče?

Přípojky objektu a hlavní domovní skříně HDS

  • 17.02.2023
Přípojky objektu a hlavní domovní skříně HDS
Jaká jsou pravidla umístění hlavní domovní skříně (HDS) ve zděných anebo panelových domech? Jak je to myšleno s upevňováním do zdi? V kterých případech se nesmí použít běžná montážní pěna a je nutné volit jinou výplňovou hmotu? Umístění a výměna hlavní domovní skříně bez ohledu na typ, je u panelových objektů umísťována samostatně, obvykle ústí na přístupovou cestu do objektu nebo přiléhá k objektu. Při její výměně v těchto případech nevznikají žádné omezující požadavky, které by se dotýkaly i objektu. A nesmíme zapomínat, že jakoukoliv opravu, změnu, či jinou činnost na hlavní domovní skříni je nutné prokazatelně projednat s distributorem elektřiny.

Co při předání elektroinstalace prokazatelně sdělit klientovi

  • 5.01.2023
Co při předání elektroinstalace prokazatelně sdělit klientovi
Pokud se předává provedená elektroinstalace zadavateli, měli by se pamatovat na prokazatelné seznámení jak s ní zacházet. Třeba by uživatel bytu měl mít ve svém kalendáří poznamenáno, že má testovat jednou za rok proudový chránič a AFDD dokonce dvakrát za rok. A kdo má takové sdělení zpracovat? Bez příkras, na toto se zapomíná nebo se to paušalizuje nějakým univerzálním "cyklostylovaným" pamfletem. Ale nemusí se stát vlastně vůbec nic, že? Než klientovi někdo napoví ...

Je dobré pamatovat na prokazatelnost seznámení, souhlasu, či pokynu ...

  • 9.12.2022
Je dobré pamatovat na prokazatelnost seznámení, souhlasu, či pokynu ...
Na stavbách bývá rušno. Někdy tak, že v zápalu dokončení díla zapomínáme na některé souvislosti. U novostaveb se zpravidla řídíme dle dokumentace. U rekonstrukcí bývá situace méně přehledná. Změny vedení, stavební úpravy, nebo třeba i změna instalovaných zařízení by měla být nejen konzultována, ale také někde uvedena. Ale víme, že v období neustálých časových skluzů, může být čekání na prokazatelný souhlas hodně nákladné! Máte s tím někdo osobní zkušenost?

Jak rozlišit rekonstrukci a částečnou rekonstrukci?

  • 24.11.2022
Jak rozlišit rekonstrukci a částečnou rekonstrukci?
Už jste se setkali s tím, že bylo špatně definováno, nebo vůbec nebylo, zda jde celkovou rekonstrukci nebo pouze částečnou? Částečných rekonstrukcí můžeme potkat velké množství. Jde o kombinace starých dvouvodičových rozvodů nulováním s novými ostrůvky s třemi vodiči. Samozřejmě každý rozumný elektrikář se podobným situacím raději vyhne a navrhne celkovou rekonstrukci objektu. To však není ve většině případů tak snadné nebo vůbec reálné. Jak se v takových případech chovat při zapojování a následného zápisu do dokumentace?

EATON ONLINE TOUR: Různá zátěž, různé spínání

  • 18.10.2022
EATON ONLINE TOUR: Různá zátěž, různé spínání
Spínání obvodu se zátěží svítidel s LED zdroji se od spínání téhož obvodu, ale elektrickým přímotopem zásadně liší. A možností co spínat je více, například neinduktivní či mírně induktivní zátěže, polovodičové zátěže, smíšené odporové a induktivní zátěže, kondenzátory, transformátory, žárovky, výbojkové svítidla, různé typy elektromotorů nebo jiných požadavků zadávací dokumentace. Každý druh zátěže má při svém spínání různá specifika. Pokud si nevíte rady, co pro které spínání použít? Tento pořad poradí, co z produkce EATON ke které zátěži použít! Svůj dotaz pokládejte zde!

Hašení pod napětím. Elektromobily nám byl čert dlužen ...

  • 29.08.2022
Hašení pod napětím. Elektromobily nám byl čert dlužen ...
Přestože montáž elektroinstalace je něco jiného než hašení a dokonce naše činnost má požáru správným návrhem a instalací předcházet, přesto všechno bychom měli mít představu o hašení. A třeba i o hašení pod napětím. Co je to trojúhelník hoření? Není nad přednášku bývalého elektrikáře, dnes hasiče, který objasňuje některé skryté neznámé v případě požárů. Tušíte třeba, kde je dnes povolený halonový způsob hašení? Ekologicky nepřijatelný přístroj má stále svá vybraná místa. Poslechněte si tuto přednášku, dozvíte se třeba i to, co když použijete nevhodné hasivo! ... evidentně lektor hasičů není uživatel elektromobilu a s největší pravděpodobností z ryze pracovních zkušeností ani nebude.

Připojování a napájení staveniště nejen rodinného domu

  • 6.02.2022
Připojování a napájení staveniště nejen rodinného domu
Napájení stavebních "antoníčků" a provizorních rozvaděčů na novostavbách nebo i starých rekonstruovaných budovách je stále diskutované téma. I přes to, že mnozí pravidla známe, stále se setkáváme s připojeními lidové tvořivosti. Příčinou bývá buď absolutní neznalost souvislostí s připojováním do distribuční sítě nebo následování zaručené rady přítele, který to dělá již dvacet let a ještě si nikdo nestěžoval. A nakonec na staveništi vypínáte hlavní přívod a ono napětí nemizí ... Které technické normy je dobré si připomenout?

E-kniha z archívu: Stavba a rekonstrukce venkovních vedení nízkého napětí

  • 30.09.2021
E-kniha z archívu: Stavba a rekonstrukce venkovních vedení nízkého napětí
Další digitalizovaná kniha je k dispozici! Tentokrát o vedení mezi budovami. Dozvíme se o projektové dokumentaci sítí, druzích vedení nízkého napětí, jak se taková vedení staví a pak provozují, jaké všechny prvky venkovní sítě obsahují, podrobnosti o uzemňování vedení, co vše se na venkovních vedení měří, ale také jak se třeba demontují. Odborníky, kteří ví, jak se to dělá dnes, obvykle zajímá, jak se to dělalo kdysi. Samozřejmě pro pamětníky bude publikace "nošením dříví do lesa". Ovšem pro mladší ...

Jak v bytech ukládáme vodiče a související vedení

  • 9.08.2021
Jak v bytech ukládáme vodiče a související vedení
Informace o ukládání vodičů v bytech a zóny umístění vedení jsou základem pro každého domovního elektroinstalatéra. To samé nemusí být pravda u jiných elektrotechnických odborníků. Prostorové vymezení zón je pro obyvatele, uživatele bytů i přes kontrolní vyhledávání vedení, malou jistotou a očekáváním. Kudy se vedou svislé instalační zóny a kudy vedou vodorovné zóny? Kde se umísťují spínače a zásuvky nad pracovními plochami na zdech? Podle jakých předpokladů lze ukládat vedení mimo instalační zóny?

#EH: Princip ochrany bezpečným napětím v roce 1987

  • 5.08.2021
#EH: Princip ochrany bezpečným napětím v roce 1987
Ohlédněme se krátce na ochranu bezpečným napětím tak, jak nám ji přednášeli před třiceti lety. Jaká byla tehdy definice této ochrany? U jakých zařízení se používala ochrana bezpečným napětím? Proč někdo stále neví, proč se ochrana malým napětím nehodí pro spotřebiče s velkým výkonem? Co musel splňovat nezávislý zdroj malého napětí jako napřiklad měnič nebo transformátor? A jaké tedy byly podmínky pro ochranu bezpečným napětím? Třeba, že vidlice malého napětí na straně bezpečného napětí musela být nezáměnná s vidlicí na straně nízkého napětí ... atd. Kolik je toho dnes jinak?

Provedení rozvodnic a rozvaděčů za elektroměrem

  • 4.08.2021
Provedení rozvodnic a rozvaděčů za elektroměrem
Jsou rozvodnice a rozvaděče za elektroměrem určeny pro jiné přístroje než bychom očekávali? Co je pro jejich obsah jiné než třeba u skříní v průmyslových prostředích? Platí pro ně pavidla pro umístění a krytí IP. Nač je potřeba myslet, pokud jde o umístění ve veřejných prostorách? A také je důležité konstrukční provedení. Deskové rozvodnice mají být z izolantu a skříňové rozvodnice buď z izolantu nebo z ocelového plechu. Na rozvodnicích se musí zřetelně označit jednotlivé obvody (pro co slouží). Bytové rozvod­nice nemusí mít hlavní vypínač. Vodič PEN se rozdělí na PE a N nejpozději v ...

PEZ Prozatimní elektrická zařízení a bezpečnost práce

  • 2.07.2021
PEZ Prozatimní elektrická zařízení a bezpečnost práce
Když už chceme plánovat a provozovat prozatimní elektrická zařízení, pak se vřele doporučuje mít na paměti základní pravidla. A to i přesto, že nepotřebujeme tyto znalosti ke své kvalifikaci. Víte, že prozatímní elektrická zařízení nebo jejich části musí být v době, kdy nejsou používány, vypnuty? Vzdálenosti vodičů a kabelů navzájem, od částí budov, od nosných a jiných konstrukcí, musí být voleny podle druhu izolace a způsobu jejich uložení. A možná i zmínka, že "Elektrická zařízení se smějí používat (provozovat) jen za provozních a pracovních pod­mínek, pro které byla konstruována a vyrobena", není vždy dodržovaná tak, jak je zamýšleno. Na co vše ještě pamatovat?
FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Podívejme se zblízka na detail spojení letošní novinky českého výrobce KOPOS Kolín. Jak se v detailu spojují kanálové žlaby Jupiter? Minutový videospot vám dá jasnou představu o jednoduchosti spojení ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933