Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: #UKV: Možnosti kladení vedení v elektroinstalacích (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 8.06.2018
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

#UKV: Možnosti kladení vedení v elektroinstalacích


#UKV: Možnosti kladení vedení v elektroinstalacích
Uložení vedení, kabelů a vodičů má za dobu aplikace již svá pravidla. Použití v bytové sféře se liší od sféry průmyslové. Nejen krytím IP, ale třeba odolností a podstatně vyšší zárukou funkčnosti. Výpadek elektrického napájení v komerční sféře způsobí zpravidla několikanásobně vyšší ztrátu než v soukromých budovách. Jaké existují úložné systémy? Jak má být úložná soustava navržena, aby pojmula požadovaný počet vodičů? S jakými typy úložných systémů pracujete nejraději? A proč?
Jiří Macháček, ze dne: 8.06.2018


Řekl bych, že v systémech ukládání mám celkem přehled, ale zdání často klame. Na trhu je mnoho různých systémů, různých návrhů, situací a ve vypjatých situacích není často dost prostoru na hledání zkušeností a referencí. Ne každá značka má na našem trhu technické zastoupení, které podá potřebné technické informace. To byl jeden z důvodů, proč jsem se kdysi obrátil na Elektriku s návrhem tématu o ukládání vedení.

Abych tomu pomohl, zkusil jsem pátrat u našich nováčků, co je učili ve škole a co o tom ví. Tak to níže uvedené dokážou odříkat ... a tím by znalosti končily.


Pro ukládání vodičů a kabelů byly postupně navrženy různé úložné soustavy, ale ne všechny se běžně používají v oblasti bytové výstavby. V rodinných domech stále přetrvává ukládání kabelů nebo můstkových vodičů přímo do omítky. Z mého pohledu je to spíš barbarství, leč velké skupině spotřebitelů to vyhovuje a nemají potřebu to měnit. V objektech se systémovými instalacemi se pak objevují instalační trubky nebo kanály (lišty).

Níže uvedený výčet variant je určen především pro ukládání vedení v průmyslových objektech nebo v budovách terciární sféry (banky, úřady, školy, obchody, služby, administrativní budovy atd.).


Co mají všechny varianty uložení společného
Každá úložná soustava musí být navržena tak, aby (i s vhodnou rezervou) mohla pojmout požadovaný počet vodičů a kabelů o potřebných průřezech. Chceme-li mít možnost dodatečného doplňování vodičů a kabelů bez nutnosti pozdějších (i drobných) zásahů do stavební konstrukce, budeme volit takovou úložnou soustavu, která tyto změny připouští. Silové rozvody by se měly navrhnout tak, aby nebylo nutné ukládat příliš velký počet souběžně vedených kabelů v dlouhých trasách. Vhodnější bude volit větší počet rozvodnic a rozvaděčů, vzájemně propojených obvykle jen jedním silovým vedením o větším průřezu. Z každého takového podružného rozvaděče budou jednotlivá odchozí vedení již krátká, vedená přímo k jednotlivým obvodům. Celá instalace pak bude mnohem přehlednější a snadněji kontrolovatelná. Vedení (tj. jejich průřezy) musí být dimenzována na očekávané zatížení.

Všechna vedení a všechny díly úložných soustav, ale také další prvky elektrických instalací, musí samozřejmě vyhovovat ustanovením příslušných norem ČSN (nebo ČSN EN či ČSN IEC a musí na ně být vystaveno prohlášení nebo ujištění o shodě podle zákona č.22/1997Sb. o technických požadavcích na výrobky a o změnách a doplnění některých zákonů, ve znění zákonů č.71/2000Sb. a 102/2001Sb).



Na českém trhu se objevují patrně všechny značky výrobců ukládacích systémů. Často se setkávám s rozporuplnými názory na použití jednotlivých možností. A nikdy jsem neviděl jakési srovnání. Respektive plusy a mínusy. Proto jsem podal námět redakci tohoto portálu k novému seriálu ...

... o UKLÁDÁNÍ VEDENÍ

Výčet možností způsobů je veliký. V žádném případě si nedělám iluze o tom, že některý opomeneme, ale můžeme zmínit ty hlavní.


PŘIDÁTE SE SVÝMI ZKUŠENOSTMI TAKÉ?

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.