Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Údržba okolních ploch FVE v závislosti na pohybu slunce (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 24.04.2010
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Údržba okolních ploch FVE v závislosti na pohybu slunce


Údržba okolních ploch FVE v závislosti na pohybu slunce
Proč je důležitá kontrola a údržba oslunění FV panelů prováděná zrovna na podzim? V čem spočívá vlastní měření zástinu a čím je to přínosné? Ani FVE postavená z těch nejkvalitnějších komponent, není schopna podávat nejlepší výkony bez dostatečného přísunu slunečního záření ...
Jan Štěpán, ze dne: 24.04.2010

Projektování a údržba FV systémů a systémů ochrany před bleskem
"Tak máme dokončenou fotovoltaickou elektrárnu. Vše funguje jak má. Ochrany před bleskem, kamery, infrasenzory, všechno pěkně šlape. Nádhera, teď už jen aby co nejvíce svítilo sluníčko ... "
Takhle nějak začíná období "sklizně" po úspěšné instalaci FVE a aby nám ta sklizeň dlouho vydržela, je třeba zařízení pravidelně udržovat. To je jistě všem jasné, a kdyby "něco" vypadlo, musí se to okamžitě opravit. Nejen "komponenty" je však třeba pravidelně kontrolovat. Stejně důležitá je i údržba oslunění FV panelů.

Sebelepší elektrárna není schopna podávat nejlepší výkony bez slunce
Není při tom třeba panely např. každý týden umýt. Pokud se jedná o běžné provozní zašpinění v našich zeměpisných podmínkách, to nemá na výkon elektrárny zas takový podstatný vliv, aby se vyplatilo panely pravidelně čistit. Velmi důležité je alespoň jednou ročně provézt vizuální a napoprvé i výpočtovou kontrolu zastínění panelů. Jedná se zejména o krajní řady na jižní straně a východní i západní kraje řad.


"Okometrická" metoda měření: zástin pro 17°

Pokud totiž dojde k zastínění jednoho článku panelu, dojde k odpojení části zařízení a tím snížení výkonu. Pokud dojde k zástinu přibližně 10% panelu, může dojít i k odpojení celé větve.

Tuto kontrolu je třeba provádět na podzim. Pro někoho je to možná překvapivé zjištění, vždyť FVE nejvíc vydělává od jara do podzimu. Zdůvodnění podzimní údržby je velmi jednoduché. Vychází z pohybu slunce po obloze v průběhu ročních období.

Kalendářní rok se z pohledu pohybu slunce dá rozdělit do dvou období. Ta jsou rozdělena na letní (od 21.března do 21.září) a zimní (od 21.září do 21.března). Z pohledu zástinu je důležitější zimní období. V tomto období slunce klesne na nejnižší hodnotu 21. prosince. V tento den vystoupá v naší zemi k úhlu kolem 16°. Přesný úhel závisí na poloze dané lokality v České republice. S menším úhlem slunce souvisí i využitelný azimut slunce. V zimních měsících je limitující zejména úhel slunce, kdy azimut v použitelném úhlu je výrazně menší než "viditelných" 180°. Naopak v letní "špičce" 21. června je limitující azimut slunce, protože v ose panelů je již slunce v úhlu kolem 32°, tedy výrazně nad úhlem instalace FV panelů z hlediska vzájemného zástinu. Z uvedeného tedy vyplývá, že pokud provedeme údržbu na zimní sezónu, ta letní bude v pořádku také.

U východní a západní strany vstupuje do výpočtů zástinu ještě boční úhel v závislosti na využitelném azimutu slunce. Vlastní měření zástinu lze orientačně a velmi zjednodušeně vyzkoušet metodou uvedenou na předchozím obrázku. Přesnější výpočty pro celou dráhu pohybu slunce jsou věcí matematických výpočtů v závislosti na azimutech a pohybech slunce. Tyto vstupní hodnoty je možné získat např. na stránkách NASA.


Zastíní nebo ne? Pomůže výpočet.

Vstupními hodnotami jsou vždy i měření provedená na místě, bez kterých není možné výpočty dokončit. Standardně jsou výpočty pohybu slunce dodávány jako dokumentace obsahující mimo jiné i výkres elektrárny se zakreslenými výškami a umístěním FV panelů, úhly zástinu, samozřejmostí je i doplňková tabulka, ve které jsou pro danou FVE vypočteny přesné hodnoty, jaké výšky mohou dosahovat předměty v daných vzdálenostech
od elektrárny. Tato dokumentace pak slouží jako podklad pro prořez zeleně, popř. pro jednání s majiteli okolních pozemků. Na vyžádání je možné provést i kontrolu systémů ochrany před bleskem, kde je opět nutné zjišťování fakt na místě. Součástí dokumentace pak je i vyjádření k systému, popř. návrhy na jeho zlepšení.

Vaše elektrárna byla postavena k jedinému účelu, a to pomocí výroby elektrické energie vydělávat peníze. Pro vás, pro investory. Nenechte se nevhodným okolím připravit o část vašich zisků. I okolí elektrárny je třeba udržovat. Uvedené výpočty jsou stejně jako návrh a konstrukce fotovoltaických zařízení úkolem pro odborníky. Ať již se jedná o prořez stromů, nebo o složitější jednání se sousedem, který by si rád v blízkosti vaší elektrárny postavil několikapodlažní budovu, naše výpočty jsou vždy důležitými podklady pro dlouhodobý provoz a údržbu vaší elektrárny.

Kompletní znění přednášky naleznete zde...

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.