Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Údaje na spotřebiči


Document Actions
Standardní článek
Údaje na spotřebiči jsou důležité pro jeho připojení a provozování. Co všechno se musí na spotřebiči uvádět? Jak vypadají značky pro různé druhy proudu nebo značky pro spotřebiče chráněné svou konstrukcí proti vodě? To se dozvíte v tomto článku.
Michal Kříž, ze dne: 30.01.2015
reklama


Tyto údaje jsou důležité pro připojení i provozování spotřebičů. Jsou k dispozici nezávisle na návodu a jiných materiálech, se kterými spotřebič kupujeme, takže se jimi můžeme kdykoliv řídit.

Na samotném spotřebiči musí být kromě označení výrobce, jeho obchodní nebo identifikační značky, typu nebo modelu spotřebiče uvedeno:
  • jmenovité napětí nebo rozsah napětí ve V,
  • značka pro druh proudu:
    • ~ střídavý proud,
  • 3~ trojfázový střídavý proud,
  • 3 N ~ trojfázový střídavý proud se středním vodičem,
  •  stejnosměrný proud,
  • jmenovitý kmitočet nebo jeho jmenovitý rozsah v Hz, pokud spotřebič není určen pouze pro stejnosměrný proud nebo proud o kmitočtu 50Hz,
  • jmenovitý příkon, je-li větší než 25W, a to ve wattech nebo v kilowattech,
  •   jmenovitý proud předřazené pojistky v A u elektromechanických spotřebičů vyžadujících pro rozběh větší jmenovitý proud jištění, než odpovídá vyznačené jmenovité hodnotě příkonu nebo proudu, nebo
  •   musí-li být použita pojistka se zpožděním (popř. je uvedou přesnější inforace o ampérsekundové charakteristice).
Další údaje se týkají vnějšího vlivu prostředí, pro které je spotřebič určen:
  • spotřebiče chráněné svou konstrukcí:
    •  proti kapající vodě (vhodné do vnitřního prostoru se srážející se vlhkostí), 
    •  proti stříkající vodě (vhodné i pro zařízení umístěná venku, pokud jsou z materiálů odolávajících povětrnostním vlivům),
    •    proti intenzivně tryskající vodě (pro použití v místech vystavených i vodním přívalům).
Výše uvedené značky by se již na nově vyráběných spotřebičích neměly uvádět, ale mělo by být uvedeno krytí spotřebiče IPXX.
  •  pokud se jedná o spotřebič třídy ochrany II.
Pokud spotřebič není určen pro trvalý provoz, je rovněž třeba, aby to na něm bylo vyznačeno. Vyznačuje se buď jen jmenovitá pracovní doba, pokud je mezi dvěma užitími dlouhá přestávka, nebo jmenovitá pracovní doba a jmenovitá doba klidu v hodinách, minutách nebo sekundách. Jmenovitá pracovní doba se uvádí jako první, za lomítkem se uvádí jmenovitá doba klidu. Uvedené hodnoty se vztahují k normálnímu užívání zařízení, tzn. za teplot, pro které je spotřebič určen, a při zatížení, které nepřekračuje hodnoty udané výrobcem.

Na pevných spotřebičích napájených z více zdrojů nesmí chybět varování: „Před odkrytím přístupu ke svorkám musí být všechny napájecí obvody přerušeny!“.

Více informací k tomuto tématu naleznete v knize
Montáž, připojování, kontroly a revize elektrických spotřebičů.
 
 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933