Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Účinnost fotovoltaických střídačů (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 10.06.2010
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Účinnost fotovoltaických střídačů


Účinnost fotovoltaických střídačů
Potřebujete znát odpovědi na následující otázky: Jak důležitý faktor je účinnost FV střídače? Proč se rozlišuje účinnost maximální a evropská, jaký je v tom rozdíl? Víte, co znamená účinnost přizpůsobení MPP? Pokud ano, pak je tento článek určen právě vám ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 10.06.2010

Mezi některé faktory, které mají vliv na spolehlivý chod střídačů, patří i účinnost. Na datových listech výrobců rozeznáváme obvykle účinnost maximální a evropskou (popř. kalifornskou, dle použitých hodnot záření při měření).

Maximální účinnost se pohybuje v současnosti u střídačů v rozmezí 90 – 98%, ale sama o sobě není úplně vypovídající charakteristikou. Vysoká hodnota maximální účinnosti rozhodně negarantuje vysoké energetické zisky, střídač v provozu totiž dosáhne této hodnoty jen za optimálních podmínek (zpravidla při jmenovitém DC napětí a středních hodnotách AC výkonu). Zajímavější hodnotou je pro naše zeměpisné šířky spíše účinnost evropská, která je měřena při měnících se klimatických podmínkách.

Evropská účinnost je průměrem účinnosti při různých stupních zatíženích střídače (měří se při 5, 10, 20, 30, 50 a 100% nominálního výkonu), její hodnoty jsou tedy reálnější vzhledem k provozním podmínkám střídače. Na druhou stranu je ale třeba zmínit, že se tato charakteristika měří při optimálním napětí na DC straně, které je v provozu silně ovlivněno teplotou.
Ta se logicky v průběhu roku mění. Do hry tedy vstupují další faktory a na množství získané energie má vliv jejich vzájemná souhra. Můžeme říci, že pro množství získané energie je důležitá vysoká euroúčinnost v celém pracovním rozsahu MPP a přesnost MPP trackeru.

Rozsah MPP
Udává rozsah napětí, ve kterém by měl být střídač schopen optimálně pracovat. Jak již je výše uvedeno, vstupní napětí se mění a je důležité, aby si střídač držel vysokou účinnost konstantně v celém pracovním rozsahu, výkyvy v hodnotách jsou nežádoucí.

Účinnost přizpůsobení MPP
Velmi důležitým faktorem je účinnost přizpůsobení MPP. Jedná se o parametr udávající, jak rychle dokáže střídač měnící se klimatické podmínky zaregistrovat a na změnu adekvátně a přesně reagovat. Čím delší nebo nepřesnější je reakce, tím horší jsou výsledky. Tuto funkci ve střídači obstarává tzv. MPP tracker. Jedná se o zařízení pro sledování bodu maximálního výkonu (MPP), které změnou vstupního odporu zajišťuje optimální chod střídače. Hodnota této charakteristiky u kvalitních střídačů neklesá pod 99%. Sebelepší účinnost střídače je zbytečná, pokud je mu dodáno málo energie z panelů. Množství dodané energie závisí přímo na efektivním MPP trackeru.
 

Pavel Žižka

Kompletní znění přednášky naleznete zde...

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.