Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Učebnice TIČR, učebnice nad zlato! (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 4.07.2019
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Učebnice TIČR, učebnice nad zlato!


Učebnice TIČR, učebnice nad zlato!
Člověk nemusí být zrovna revizní technik, aby musel znát to, z čeho ho zkouší TIČR. Při natáčení seriálu #V50 Josef Nyklíček řekl, že právě tuto publikaci doporučuje jako přípravu ke zkoušce dle vyhlášky 50/1978Sb. Ale jako bych teď slyšel: "... není to zbytečně moc vědomostí?". Je a není. Pokud se stále někdo dovolává nějakých universálních otázek, pak jsou tyto z TIČRu určitě aktuální a víme, že se za nimi skrývá práce Josefa Vozobule. Ostatně ne jeden telefonát mi potvrdil, že i vy ostatní k přípravě používáte právě tento technický materiál ... ... doporučíte tuto knihu ostatním elektrotechnikům? Například proto, aby se zlepšila vědomostní úroveň dnešních elektrikářů? Nebo ještě jinak! Chtěli byste, aby vaši podřízení měli vědomosti této knihy? Nebo jim pro vás stačí povědomí elektrozedníka?
Miroslav Minařík, ze dne: 4.07.2019



Z čeho se dnes učit?
Se ptá kdo? Učeň, student, nebo elektrotechnik v praxi? Je to asi jedno. Informačních zdrojů je k dispozici takové množství, že je otázka skoro irelevantní. Existuje takové množství cechů, vzdělávacích organizací, knih, časopisů. Sice na oficiální učebnice můžeme zapomenout, ale opravdu lze přijímat dat podstatně více než tomu bylo v "papírovém světě". Učíme se i z produktových katalogů výrobců, existují přístupné technické normy, nemluvě o portálu Elektrika, kde po 21. letech existence bylo vše několikrát popsáno a vysvětleno.



Kdo se učit chce, zdroje si vždy najde!
A nejen to. Dokonce si je i rád zaplatí. Bohužel u nás ještě přetrvává historická komunistická pokřivenost, že je vzdělání zdarma pro všechny. Základ zdarma dostanete. Pokud chcete být ale odborníkem, musíte pro to něco udělat a investovat nejen čas. Ovšem je nutná ještě jedna vlastnost uživatele a tou je schopnost rozlišit relevanci zdrojů!


Pro větší náhled kliknout!


Proč zrovna tato kniha TIČR?
Určitě ne proto, že to vydal úřad, ale spíše proto, že TIČR přezkušuje elektrotechniky a obsah je připravený právě k tomuto účelu. Navíc si na autora lze při troše štěstí sáhnout. Což u mnohých učebnic a skript lze maximálně v naší fantazii.


Pro větší náhled kliknout!


Není to zbytečně mnoho znalostí k přezkoušení podle vyhlášky50/78Sb.?
Je a není. Ten, kdo chce na sobě šetřit, tedy nechce svou hlavu zatěžovat víc než je nutné, pak je tato kniha zbytečně moc. V případě, že se chcete připravit na zkoušky obecně, pak je určitě ku prospěchu, když se toho člověk naučí v některých oblastech více. Samozřejmě stále existuje tradiční cesta, kdy oslovíme například místní vzdělávací autoritu. Ta má učební materiály připravené. Např. LPE Brno, SOLID Team Olomouc, UNIT Pardubice, PŠIS Nymburk, ECPR Plzeň ... 


Pro větší náhled kliknout!


Kam jít pro tuto knihu?
Na TIČR? Ale ano, proč by ne. Odborné prodejny technické literatury mají tuto knihu skladem. Někteří vydavatelé nám zasílají publikace k recenzi již 20 let. Tento výtisk jsme nedostali z TIČRu, ale poskytl nám jej Libor Kubica, BEN Technická literatura.
Není moc tradiční, že bychom přezkušující žádali o posudek otázek, které jsou jim pokládány. Vzpomínám si jak před 15. lety dokázal nejeden elektrikář zpochybňovat i Ohmův zákon. :-) Ale přesto ...

Knihu lze koupit například zde!




... doporučíte tuto knihu ostatním
elektrotechnikům? Například proto, aby
se zlepšila vědomostní úroveň dnešních elektrikářů?
Nebo ještě jinak! Chtěli byste, aby vaši podřízení měli vědomosti této knihy? Nebo jim pro vás stačí povědomí elektrozedníka?

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
BEN - technická literatura s.r.o. - Věšínova 5, Praha 10 - 274 820 211 - ben@ben.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.