Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: UČEBNICE EVP#6: Projekce a konstrukce (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 27.07.2021
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

UČEBNICE EVP#6: Projekce a konstrukce


UČEBNICE EVP#6: Projekce a konstrukce
Chystáte se na profesní dráhu projektanta? Chystáte se na zkoušky? Následující šestý díl se zmiňuje o způsobu odborného vytvoření projektu, normách a předpisech, požadavcích na projekt všech účastněných stran, projektech elektroinstalací v objektech se shromažďovacími prostory pro služby a ve výškových budovách, značení vodičů a kabelů, kladení vedení, kabelových kanálů, o vnějších vlivech, o zásadách navrhování a měření osvětlení, o druzích rozvaděčů a jejich navrhování, o předpisech pro dimenzování, jištění vodičů a kabelů a na koneci nechybí i typické otázky, na které máte znát odpověď i o půlnoci ...
Igor Nováček, Miroslav Minařík, ze dne: 27.07.2021



Další návazný, rep. rozšiřující díl učebních textů číslo 6 se zaměřuje na potřebné znalosti projektantů a konstruktérů. I když každý elektrotechnik musí mít určitou představivost konstruktéra a musí mít tedy i stejné znalosti, i když na podstatně jiné úrovni. Montér musí z dokumentace vyčíst co, kam uložit a zapojit. Revizní technik kontroluje vše, jak je navrženo a jak je provedeno.




Projektování se za posledních dvacet let hodně změnilo. Nejen projekčními nástroji, ale především šířkou znalostí o stále nových technologiích. A nyní v době, kdy se pomalu loučíme s vyhláškou 50/78Sb., tedy alespoň s formou tohoto předpisu, se musíme mnozí orientovat ještě více.

Na podrobnosti šestého dílu v níže uvedeném klipu odpovídal Petr Létal, vedoucí vzdělávacího střediska SOLID Olomouc ...



Žádná, doposud vydaná technická literatura není všeobjímající, aby se z nich projektant dozvěděl vše. Navíc každý potřebuje jiný přesah do souvisejících elektrotechnických podoborů. SOLID Team témata vydávaných dílů synchronizuje s obsahem pořádaných vzdělávacích kurzů a konferencí. V konkrétních případech doporučí ke studiu aktuální technické normy nebo publikace jiných odborných autorů.


Ilustrativní foto: Jan Franěk

Co v šestém dílu objevíme za kapitoly?
  • Podmínky pro odborné provedení projektu
  • Projektování elektrického zařízení dle platných právních předpisů a technických norem
  • Požadavky na rozsah projektové dokumentace ze strany dodavatelů, revizních techniků a orgánů státní správy
  • Elektrická instalace v objektech se shromažďovacími prostory pro služby a ve výškových budovách
  • Značení vodičů a kabelů, kladení vedení, kabelové kanály
  • Stanovení základních charakteristik – vnější vlivy
  • Zásady pro návrh osvětlení
  • Měření osvětlení ve vnitřních prostorech
  • Typově a částečně typově zkoušené rozvaděče nn
  • Předpisy pro dimenzování a jištění vodičů a kabelů
  • Označování elektrických zařízení jmenovitými údaji
  • Značky používané v elektroinstalačních schematických výkresech
  • Soubor otázek pro projektanty a konstruktéry (§10)


Pro větší náhled kliknout!


Obsahový tip
Slovesné tvary objevující se v technických normách je více než praktické si občas zopakovat. To platí napříč elektrotechnickými profesemi. Je sice chválihodné, že se někdo nabifluje technickými parametry, ale pokud nezná správný význam a ekvivalenty použitých sloves, může velice snadno dojít k částečnému nebo celkovému nepochopení odborného sdělení. Viz požadavky, doporučení, povolení, možnosti, respektive má = je doporučeno, doporučuje se, je obvyklé, mělo by ... atp.



Pro větší náhled kliknout!


Tato publikace je označovaná za učební texty, tedy učebnice, rozcestník k mnoha dalším zdrojům informací. Lze doporučit prakticky každému, kdo chce rozumět uvažování projektanta. V mnohých případech potřebuje jedna věta, jedna poznámka, pro nezasvěceného, další studium. Ten, kdo se chce stát projektantem, měl by vědět, že jde o profesi praktického vizionáře, který nikdy netvrdí, že to tak "dělá už dvacet roků" a jeho studium prakticky nekončí.

Kde a jak je pořídit?
Elektronický obchod vydavatele SOLID Team Olomouc (zde) s možností zaslání, nebo osobní odběr v Olomouci. Je možné využít rychlé objednávky níže. S tím, že objednáte díl a jste informováni o aktuální ceně.



OBJEDNAT ELEKTRO V PRAXI
EVP#6: Projekce a konstrukce
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Solid Team s.r.o. - Holická 140/70, Olomouc - 585 243 683 - solidteam@solidteam.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.