Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Uložení olověné akumulátorové baterie (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 6.12.1999
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Uložení olověné akumulátorové baterie


....baterii vybijeme pomocí vhodného spotřebiče na 1,8V....
ze dne: 6.12.1999

Akumulátorovou baterii, která dosud nebyla naplněna elektrolytem stačí uložit do suché místnosti bez chemických výparů, kde by měla být stálá teplota mezi 10 až 30°C.

Jestliže potřebujeme na delší dobu uložit již použitou akumulátorovou baterii, baterii vybijeme pomocí vhodného spotřebiče na 1,8V (povoleným jmenovitým proudem). Pak baterii řádně nabijeme na napětí 2,6 až 2,8V na článek. Hustota elektrolytu se upraví na 1,285 g/cm2 a výška hladiny elektrolytu má být asi 15mm nad horním okrajem desek.

Zátky baterie se dobře zašroubují. Celá baterie se očistí a spojky a póly článků se nakonzervují minerální vazelínou nebo hustým minerálním olejem.

Takto připravená baterie se může skladovat až rok v místnosti  s teplotou -5 až 20°C. Každý měsíc se však musí baterie dobíjet a jednou za čtvrt roku se musí vybít, jak bylo uvedeno na začátku této rady. Vybití a nabití baterie se musí provést i při opětném uvedení baterie do používání.


Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.