Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Typově zkoušené a částečně typově zkoušené rozvaděče (4.)


Document Actions
typroz_1.jpg
ČSN EN 60439-1 ed. 2 Rozvaděče nn. Část 1: Typově zkoušené a částečně typově zkoušené rozvaděče.  Jaké jsou požadavky v oblasti EMC? Co zahrnují zkoušky pro ověření charakteristik rozvaděče? Co vše zahrnují typové zkoušky?
Josef Honzík, ze dne: 9.03.2004
reklama

.....pokračování předchozího dílu.

7.8.2 Rozměry a zatížitelnost přípojnic a izolovaných vodičů

Výrobce je odpovědný za volbu průřezů vodičů uvnitř rozvaděče.

7.10 Elektromagnetická kompatibilita (EMC)

7.10.1 Prostředí EMC
Pokud neexistuje zvláštní dohoda pro rozvaděče odpovídající této normě jsou uvažovány dvě kategorie podmínek okolního prostředí označované jako :
a) prostředí 1
b) prostředí 2.
Prostředí 1 se týká zejména veřejných sítí nn, jako jsou místa/instalace v obytných
a obchodních prostorách a v lehkém průmyslu. Toto prostředí se nevztahuje na zdroje velkého rušení, jako jsou obloukové svářečky.
Prostředí 2 se týká zejména neveřejných nebo průmyslových sítí/míst/instalací nn včetně zdrojů velkého rušení.

7.10.2 Požadavky na zkoušení
Rozvaděče se ve většině případů vyrábějí nebo montují jednorázově, přičemž zahrnují více nebo méně náhodnou kombinaci přístrojů a součástí.
U hotových rozvaděčů se nevyžadují žádné zkoušky odolnosti nebo vyzařování v souvislosti s EMC, pokud jsou splněny tyto podmínky:
a) vestavěné přístroje a součástí jsou navrženy pro prostředí stanovené v 7,10,1 odpovídající příslušné normě výrobku nebo skupinové normě na EMC;
b) vnitřní instalace a zapojení se provádějí podle pokynů výrobců přístrojů a součástí (uspořádání se zřetelem na vzájemné vlivy, stínění kabelů, uzemnění atd.)
Ve všech ostatních případech mají být požadavky na EMC ověřeny zkouškou podle 8.2.8.

8 Specifikace zkoušek

8.1 Třídění zkoušek
Zkoušky po ověření charakteristik rozvaděče zahrnují:
- typové zkoušky
- kusové zkoušky.
Výrobce musí na požádání stanovit základní údaje pro ověření.

POZNÁMKA : Ověření a zkoušky, které mají být provedeny na TTA a PTTA, jsou uvedeny v tabulce 7.

8.1.1 Typové zkoušky
Typové zkoušky mají ověřit, zda jsou splněny požadavky této normy pro daný typ rozvaděče.
Typové zkoušky se budou provádět na vzorku rozvaděče nebo na částech rozvaděčů, které byly vyrobeny podle stejného nebo podobného konstrukčního řešení.
Musí být prováděny z iniciativy výrobce.
Typové zkoušky zahrnují:
a) ověření mezních hodnot oteplení
b) ověření dielektrických vlastností
c) ověření zkratové odolnosti
d) ověření účinnosti ochranného obvodu
e) ověření vzdušných vzdáleností a povrchových cest
f) ověření mechanické funkce
g) ověření stupně ochrany krytem.
Tyto zkoušky mohou být prováděny v jakémkoliv pořadí a/nebo na různých vzorcích stejného typu.
Jsou-li provedeny úpravy součástí rozvaděče, musí se provádět nové typové zkoušky pouze do té míry, pokud je pravděpodobné, že takové úpravy nepříznivě ovlivní výsledky těchto zkoušek.

8.1.2 Kusové zkoušky
Účelem kusových zkoušek je odhalení vad materiálů a provedení. Tyto zkoušky se provádějí na každém novém rozvaděči po jeho sestavení, nebo na každé přepravní jednotce. Další kusová zkouška na místě instalace se nepožaduje.
Kusové zkoušky rozvaděčů sestavených z normalizovaných součástí mimo závod výrobce těchto součástí, a to s výhradním použitím částí a příslušenství, jež byly pro tento účel výrobcem určeny nebo dodány, musí provádět podnik, který rozvaděč sestavil.
Kusové zkoušky zahrnují:
a) prohlídku rozvaděče včetně prohlídky zapojení a je-li to nutné, zkoušky elektrické funkce
b) dielektrickou zkoušku
c) kontrolu ochranných opatření a elektrické celistvosti ochranného obvodu.
Tyto zkoušky mohou být provedeny v jakémkoliv pořadí.
POZNÁMKA: Provedení kusových zkoušek ve výrobním závodě nezbavuje montážní organizaci povinnosti překontrolovat rozvaděč po jeho dopravě a instalaci.

8.1.3 Zkoušení přístrojů a samostatných součástí vestavěných do rozvaděče.
Provedení typových nebo kusových zkoušek se nepožaduje na přístrojích a samostatných součástech vestavěných do rozvaděče, pokud byly vybrány a instalovány podle pokynů výrobce.

Tabulka č. 7 – Seznam ověřování a zkoušek, které mají být provedeny na TTA a PTTA

- konec článku

Sborník přednášek výhodněji.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933