Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Typově zkoušené a částečně typově zkoušené rozvaděče (3.)


Document Actions
typroz_1.jpg
ČSN EN 60439-1 ed. 2 Rozvaděče nn. Část 1: Typově zkoušené a částečně typově zkoušené rozvaděče. Jaké údaje je povinen výrobce uvést ohledně svorek? Seznamte se s tabulkou oteplení.
Josef Honzík, ze dne: 5.03.2004
reklama

.....pokračování předchozího dílu.

Provedení a konstrukce

Mechanické provedení
V této části jsou popsané základní požadavky na mechanické provedení rozvaděče. Je to hlavně odolnost odolávat různým namáháním v běžném provozu (mechanickým, tepelným, elektrickým, vlhkosti apod.).
Velká část je věnována dielektrickým vlastnostem, koordinaci izolace zařízení s podmínkami v instalaci, impulsnímu výdržného napětí (viz 4.1.3), kategorii přepětí (příloha G). S tímto impulsním výdržným napětím souvisí vzdušné vzdálenosti a povrchové cesty. Metoda měření vzdušných vzdáleností a povrchových cest je uvedena v příloze F. (JH)

  • 7.1.3 Svorky pro připojení vnějších vodičů
    Výrobce je povinen uvést , zda jsou svorky vhodné pro připojení měděných nebo hliníkových vodičů nebo vodičů z obou materiálů. V příloze A norma určuje minimální a maximální velikosti svorek pro různé proudy. Stanoví i velikost svorek pro střední vodiče (běžně má střední vodič stejný průřez jako vodiče krajní . Je to ale nezbytně nutné u obvodů s výbojkami, kde je střední vodič namáhán stejně jako vodiče fázové.)
    Stanoví, že vodiče případné svorky pro vstupní a výstupní střední, ochranné a PEN vodič musí být umístěny v blízkosti příslušných fázových vodičů.
    Značení svorek má být podle ČSN EN 60445 respektive ČSN 33 0160. (JH)

Kryt a stupeň ochrany krytem

  • 7.2.1.2 Stupeň ochrany krytem krytého rozvaděče musí být nejméně IP2X po instalaci v souladu s předpisy výrobce.
  • 7.2.1.3 Pro rozvaděče venkovního provedení, které nemají žádnou doplňující ochranu, musí být druhá charakteristická číslice nejméně 3.

POZNÁMKA: Pro venkovní rozvaděče může být doplňující ochranou přístřešek apod.

  • 7.2.1.4 Pokud není stanoveno jinak, platí stupeň ochrany krytem uvedený výrobcem pro úplný rozvaděč, je-li instalován v souladu s předpisem výrobce (viz též 7.1.3.6), např. s použitým těsněním otevřené montážní plochy rozvaděče, je-li to nutné.
    Výrobce musí také stanovit stupeň (stupně) ochrany krytem před nebezpečným dotykem živých částí, vniknutím pevných cizích těles a kapalin za podmínek vyžadujících přístupnost vnitřních částí rozvaděče v provozu pro pověřené osoby (viz 7.4.6). Pokud jde o rozvaděče s pohyblivými a/nebo výsuvnými částmi, viz 7.6.4.3.
  • 7.2.2 Opatření se zřetelem na vlhkost vzduchu
    Používají-li se rozvaděče venkovního provedení nebo kryté rozvaděče vnitřního provedení v místech s vysokou vlhkostí a s teplotami měnícími se v širokých mezích, musí se vhodným opatřením (ventilací a/nebo vnitřním vytápěním, odvodňovací otvory) zabránit škodlivé kondenzaci uvnitř rozvaděče, současně však musí být dodržen stanovený stupeň krytí (pro vestavěné přístroje viz 7.6.2.4).

Oteplení

Meze oteplení uvedené v tabulce 2 platí pro střední teploty okolního vzduchu nižší než 35°C nebo rovné 35°C a nesmí být překročeny pro rozvaděče ověřované podle 8.2.1.

POZNÁMKA: Oteplení prvku nebo části je rozdíl mezi teplotou tohoto prvku nebo částí měřenou po-dle 8.2.1.5 a teplotou okolního vzduchu vně rozvaděče.

Tabulka 2 – Meze oteplení  
Části rozvaděčů Oteplení (K)
Vestavěné součásti 1) V souladu s příslušnými požadavky pro jednotlivé
součásti, jsou-li použity, nebo v souladu s předpisy
výrobce se zřetelem na teplotu v rozvaděči
Svorky pro vnější izolované vodiče 70 2)
Přípojnice a vodiče, zásuvné kontakty odnímatelných nebo výsuvných částí připojených k přípojnicím Omezeno : - mechanickou odolností vodivého materiálu;
- možné působení na sousední zařízení;
- dovolená mezní teplota izolačních materiálů ve
styku s vodičem;
- působení teploty vodiče na přístroje k němu
připojené;
- u zásuvných kontaktů druh a povrchová úprava
kontaktního materiál
Ruční ovládací prostředky :
- z kovu
- z izolačního materiálu
15 3)
25 3)
Přístupná vnější krytí a kryty
- kovové povrchy
- izolační povrchy
30 4)
40 4)
Oddělená uspořádání zásuvkových spojů Určeno mezní hodnotou pro ty součásti souvisejícího zařízení, jehož součást tvoří 5)
  • 1) Výraz „vestavěné součásti“ znamená:
    - obvykle spínací a řídicí přístroje;
    - elektrické podsestavy (např. můstkový usměrňovač, tištěný spoj);
    - části zařízení (např. regulátor, stabilizovaný napájecí zdroj, operační zesilovač).
  • 2) Mezní hodnota oteplení 70 K je hodnota založená na běžné zkoušce podle 8.2.1 Rozvaděč používaný nebo zkoušený v podmínkách instalace může mít připojení, jejichž typ, charakter a uspořádání nebudou stejné jako ty, které byly použity pro zkoušku; důsledkem toho může být odlišné oteplení svorek a může být požadováno nebo akceptováno. Tam, kde jsou svorky vestavěné součásti také svorkami pro vnější izolované vodiče, musí být použita spodní z příslušných mezních hodnot oteplení.
  • 3) Ruční ovládací prostředky v rozvaděčích, které jsou přístupné až po otevření rozvaděče, např. nouzová držadla,
    vysouvací držadla, která nejsou často používána, mohou dosáhnout vyšších oteplení.
  • 4) Není-li stanoveno jinak, v případě krytů a krytí, které jsou přístupné, není však nutné se jich dotýkat za běžného provozu, je přípustné zvýšení mezních hodnot oteplení o 10 K.
  • 5) Toto umožňuje určitou pružnost v případě zařízení (např. elektronických zařízení), která mají mezní hodnoty oteplení odlišné od těch, které jsou obvykle přiřazovány spínacím a řídicím přístrojům.

7.4 Ochrana před úrazem elektrickým proudem
Norma se odvolává na IEC 60364-4-41, u nás zavedené jako ČSN 33 2000-4-41. Podrobněji popisuje ta ochranná opatření, která jsou pro rozvaděče zvlášť důležitá se zřetelem na specifické potřeby rozvaděčů.

7.4.1 Ochrana před nebezpečným dotykem živých a neživých částí

7.4.1.1 Ochrana malým napětím
Zde plně platí požadavky kapitoly 411.1 ČSN 33 2000-4-41 (SELV, PELV, FELV)

7.4.2 Ochrana před nebezpečným dotykem živých částí
Ochrana před nebezpečným dotykem živých částí nemusí být prováděna pokud je rozvaděč umístěn do míst, kam nemají přístup osoby bez kvalifikace (rozvodny).

7.4.2.1 Ochrana před nebezpečným dotykem živých izolací
Živé část části musí být úplně kryté izolací, která může být odstraněna jenom násilím. Nátěry, smalty, laky a podobné výrobky se nepovažují za izolaci.

7.4.2.2 Ochrana mezistěnami nebo krytím

7.4.2.2.1 Všechny vnější povrchy musí bít stupeň ochrany krytem před nebezpečným dotykem živých částí alespoň IP2X nebo IPXB.
Živé část SELV nebo PELV nemusí být zakryty.

7.4.2.2 Ochrana zábranami
Platí pro nekryté rozvaděče . Požadavky specifikuje 412.3 ČSN 33 2000-4-41

7.4.3 Ochrana před nebezpečným dotykem neživých částí

7.4.3.1 Ochrana použitím ochranných vodičů
Zde norma podrobně specifikuje požadavky na provedení ochranných vodičů v rozvaděči.. Určuje i, které a jak velké části rozvaděče nemusí být spojeny s ochranným vodičem. V článku 7.4.3.1.5 bod c) jsou požadavky na spojování dveří a vík s ochranným vodičem je-li na dveřích nebo víku elektrické zařízení nebo není.
Norma určuje způsoby pro určení průřezu ochranných nebo PEN vodičů. Nosné části nesmí být použity jako vodič PEN, avšak montážní kolejnice vyrobené z Cu nebo Al mohou být jako vodič PEN použity. Pozor však na průřez vodiče PEN – ten nesmí být menší než 10mm2 Cu nebo 16 mm2 Al. Podle požadavků ČSN 33 2000-5-54.

7.4.3.2.1 Elektrické oddělení obvodů
Zde plně platí požadavky kapitoly 413.5 ČSN 33 2000-4-41.

7.4.3.2.2 Ochrana úplnou izolací
Rozvaděč musí být označen značkou pro dvojitou izolaci (dva soustředné čtverce)
Nejčastěji se porušuje ustanovení tohoto článku pod bodem e), který říká, že neživé části uvnitř rozvaděče nesmí být připojeny k ochrannému obvodu. To platí i pro vestavěné přístroje, i když mají připojovací svorku pro ochranný vodič. Uvnitř krytu musí být ochranný vodič od živých i neživých částí stejně jako jsou izolované živé části.

V článcích 7.4.6 norma určuje, požadavky pro provedení rozvaděčů z hlediska přístupnosti pro pracovníky údržby a obsluhy i když je rozvaděč pod napětím.
Takové činnosti mohou být při prohlídkách a podob.:
- vizuální prohlídka
• spínacích přístrojů a jiných zařízení,
• nastavení a ukazatele relé a spouští,
• připojení a označení vodičů;
- seřízení a znovunastavení relé, spouští a elektronických zařízení;
- výměna pojistkových vložek;
- výměna signálních žárovek;
- určité činnosti zaměřené na lokalizaci poruch, např. měření napětí a proudu vhodně navrženými a izolovanými přístroji.

7.5 Jištění proti zkratu a zkratová odolnost
Důležitá část. Rozvaděče musí odolávat tepelným a dynamickým namáháním způsobeným zkratovými proudy až do jmenovitých hodnot.
Uživatel musí při objednávce určit rozvaděče specifikovat zkratové poměry v místě instalace. Požaduje se, aby byl nejvyšší možný stupeň ochrany krytem osob pro případ poruchy vedoucí k hoření oblouku uvnitř rozvaděče, i když primárním cílem má být zabránění takovým obloukům vhodným konstrukčním uspořádáním nebo omezení doby jejich trvání.

V článku 7.5.2 norma přesně určuje jaké informace o zkratové odolnosti je povinen výrobce určit při dodávce rozvaděče. Určuje i požadavky na koordinaci zařízení jistících proti zkratu.

V tabulce č. 5 norma určuje, jaké jsou požadavky na vodiče používané uvnitř rozvaděčů. Zdůrazňuji požadavek, ze vodiče opatřené izolací z PVC musejí být zatěžovány jen tak, aby jejich teplota nepřekročila 70°C. V tabulce je také důležitá poznámka, ve které se připouští, aby vodiče , které mají jistící přístroj proti zkratu připojený až na straně zátěže byly dlouhé až 3 metry. Musí být ovšem dodrženy požadavky jejich uložení v rozvaděči podle tabulky č. 5.

-  článek má další pokračování

Sborník přednášek výhodněji.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Docela často můžeme řešit případ ozvučení škol. To se děje buďto celkově - plošně po celé škole anebo jen v podobě lokálního ozvučovacího systému pro tělocvičny či specializované učebny. Proto se podívejme, jak se dá takové ozvučení v dnešních podmínkách řešit.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933