Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Typické rozvody bytových domů k rekonstrukci (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 3.02.2023
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Typické rozvody bytových domů k rekonstrukci


Typické rozvody bytových domů k rekonstrukci
Koupíme byt ve starém bytovém domě, paneláku a už si plánujeme rekonstrukci. Při dnešních technologických možnostech to není takový problém jako kdysi. Jaké nedostatky lze u těchto typů elektroinstalací očekávat? Jak je u rekonstrukcí elektroinstalace důležitý statik? Je běžné, že si každý, kdo chce uložit elektrické vedení do nové trasy starého domu, řeší statiku plánovaného místa? Jakou má kvalifikaci a znalosti pracovník, který drážku pro vedené ve starém objektu vysekává? A co takový panelák? S čím počítat a nač pamatovat?
Autorský článek, ze dne: 3.02.2023



Musíme počítat s tím, že jde o starou budovu, která třeba několikrát změnila provozovatele. U těchto objektů velmi často chybí výkresová dokumentace, kde je uvedeno, jak jsou ve stavbě uloženy nosné prvky. Z hlediska rekonstrukcí elektroinstalací se jedná především o způsob ukotvení podest a mezipodest. S ohledem na vysoké riziko fatálního poškození statiky schodišťového a navazujícího prostoru je nanejvýš nutné řešit prostupy po konzultaci se statikem. Velmi často statik nepřipustí sekání nebo vrtání, kde by to pro nová vedení dobře vyhovovalo a požaduje, aby vedení bylo v původních trasách.


Statikem požadovaný prostup v původní trase podlaha


Rovněž konstrukce vnitřních stěn, zvláště ve starších bytových objektech, je velmi různorodá. Není výjimkou ani u stěn sousedících se schodištěm, že jsou zhotoveny ze dvou řad tzv. „příčkovek“, mezi které je vložena asfaltová lepenka. U takovýchto stěn dojde při snaze o rychlé vysekání drážek velmi lehce k jejich celkovému poškození.


Statikem požadovaný prostup v původní trase strop


Rizika drážkování příček u bytových domů


Zásadní poškození příčky u bytového domu (vyzdívaný skelet)
mezi schodištěm a kuchyní bytu




Drážka u bytového domu ( vyzdívaný skelet) opatrně vysekaná a vyfrézovaná do příčky mezi schodištěm a kuchyní bytu



Specifika rozvodů v panelovém bytovém domě
Rekonstrukce elektrických rozvodů v panelových bytových domech má některá další specifika, která musí respektovat všichni výše uvedení účastníci akce.

  • Elektrické rozvody v panelových bytových domech mají určitá specifika, která je nutné bezpodmínečně respektovat (např. nemožnost výměry některých zabudovaných částí vedení, elektrické rozvody v bytovém jádře atd.).
  • Objekty byly vybavovány elektrickými rozvody a zařízením v minimálním přípustném standardu. Rovněž volbě materiálu předcházela úvaha o omezené životnost TZB i celého objektu. V mnoha bytech lze narazit na již částečně rekonstruované rozvody, převážně ale provedené v systému sítě TN-C.
Karel Dvořáček
Tip na knihu o rekonstrukcích elektroinstalací ZDE!




S čím u rekonstrukce staršího domu
počítáte od počátku?



TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.