Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Třídíme byty podle stupně elektrizace (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 18.05.2018
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Třídíme byty podle stupně elektrizace


Třídíme byty podle stupně elektrizace
Byty rozdělujeme podle počtu spotřebičů užitých k běžnému provozu. Existují tři stupně zařazení. Podle které normy se řídíme? Na základě roztřídění a průměrné reálné vybavenosti domácnosti elektrickými spotřebiči byl stanoven tzv. soudobý příkon jednotlivého bytu (hodinové maximum), z kterého se vycházelo při výpočtu zatížení hlavního domovního ...
Karel Dvořáček, ze dne: 18.05.2018



Se zřetelem k rozsahu elektrického zařízení v nových a rekonstruovaných bytech a k rozsahu po­užití elektřiny se rozlišují tyto tři stupně elektrizace bytů:

a) stupeň A
- byty, v nichž se elektřina používá k osvětlení a pro domácí elektrické spotřebiče připo­jované k rozvodu pohyblivým přívodem (na zásuvky) nebo pevně připojené, přičemž příkon žád­ného spotřebiče nepřesahuje 3,5kVA,

b) stupeň B
- byty s elektrickým vybavením jako mají byty stupně A, v nichž se k vaření a pečení používají elektrické spotřebiče o příkonu nad 3,5kVA,

c) stupeň C
- byty s elektrickým vybavením jako mají byty stupně elektrizace A nebo B, v nichž se pro vytápění nebo klimatizaci používají elektrické spotřebiče, jejichž spotřeba je měřena u jed­notlivých odběratelů.



Poznámka:

Byty se člení podle velikostí do kategorií, které se značí římskými číslicemi. Podle ČSN 73 4301 odpo­vídá kategorie počtu osob, pro které je byt určen.

Na základě tohoto roztřídění a průměrné reálné vybavenosti domácnosti elektrickými spotřebiči byl stanoven tzv. soudobý příkon jednotlivého bytu (hodinové maximum), z kterého se vycházelo při výpočtu zatížení hlavního domovního vedení (při respektování hodnoty soudobosti pro skupiny bytů).


Vývoj soudobého příkonu (Pb) bytu dle stupně elektrizace ukazuje tato tabulka.

 
Soudobý příkon bytu dle stupně

V roce 1979 došlo k úpravě a zjednodušení, které je uvedeno v této tabulce.
Soudobý příkon bytu dle stupně elektrizace do roku 1979 elektrizace od roku 1980 do roku 1994 a od roku 1994

Více o elektroinstalacích v bytové výstavbě naleznete v této knize!
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.