Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Vzniklá rizika (3.) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 28.04.2004
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Vzniklá rizika (3.)


urob_6.jpg
Rizika vzniklá nedodržováním bezpečnostních požadavků uvedených v technických normách. Český právní systém má rozpracovánu tuto problematiku celkem podrobně a v současnosti se intenzivně pracuje na sblížení s právním systémem ve vyspělých evropských státech. Druhou stránkou věci je skutečnost nedostatečného uplatnění zásad....
Zbyněk Urban, ze dne: 28.04.2004

ODBORNÁ ZPŮSOBILOST
Otázka odborné způsobilosti v elektrotechnice nevychází přímo z norem, ale je dlouhodobým problémem, který se stal opět aktuelním po vydání nové normy na obsluhu a práci na elektrických zařízeních ČSN EN 50110. V novele normy je ve druhé části národních dodatků uvedena mezi předpisy vyhláška č. 50/1978 Sb., o odborné způsobilosti v elektrotechnice. Tato skutečnost by měla být uplatňována proto v praxi. Souvisí s tím příslušná vybavenost pracovníků pro bezpečné provádění prací.

Co však dodat k případům, kdy zkoušečka napětí zůstane uzavřena v pouzdře nebo brašně a pracovník přesto zahájí činnost na zařízení. Ani zde nepomůže normou uvedených pět kroků k bezpečné práci, které jsou obsaženy i v nové normě pouze v upravené podobě. Pro srovnání oněch pět bodů pro bezpečnou práci na zařízení bez napětí podle původní a dosud platné ČSN 34 3100 a nově zaváděné ČSN EN 50110.

ČSN 34 3100 ČSN EN 50110 Práce bez napětí
čl.81 vypnutí a odpojení zařízení čl. 6.2.1 úplné odpojení
čl. 82 odzkoušení, zemnění, zkratování, označení a ohrazení pracoviště čl. 6.2.2 zabezpečení proti opětovnému zapnutí
  čl. 6.2.3 ověření beznapěťového stavu sítě
  čl. 6.2.4 uzemnění a zkratování
  čl. 6.2.6 povolení k zahájení práce

Ještě k doplnění problematiky činnosti na elektrických zařízeních bez napětí. Jako riziko a nebezpečí pro pracovníky je nutno označit obvody HDO, které mohou spínat v průběhu dne a připojit potenciál na části, které v době odzkoušení byly vypnuté. Méně pravděpodobné, ale existující riziko představují obvody osvětlení řízené fotobuňkou, kde může nastat obdobná situace.

Z nové normy je třeba ještě upozornit na část 6.3 Práce na elektrickém zařízení pod napětím, kde jde mimo jiné o organizaci práce a články zaměřené na činnost odpovědné osoby, činnost vedoucího práce. Práce v blízkosti zařízení pod napětím a v neposlední řadě stavební a jiné neelektrické práce (viz část 6.4). Zde si dovolím připomenout, že zmíněné pasáže normy nacházejí oporu v zákoníku práce a některých dalších předpisových ustanoveních.

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.