Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Topné rohože (3.) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 8.08.2003
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Topné rohože (3.)


toproh4.jpg
Až se zima zeptá, co jste dělali v létě.... Jakým způsobem se pokládají topné rohože? Dává se lepidlo pod rohož nebo na rohož? Kam a jak se ukládá spojka studeného a teplého konce? Jaká jsou základní pravidla následného pokládání dlažby?
Komerční sdělení, ze dne: 8.08.2003

Položení topné rohože
Topnou rohož rozvíjejte po podlaze. Rohož je dodána jako úzký dlouhý pás, síťovinu lze rozstřihnout a rohož přetočit do libovolného úhlu.
V žádném případě nesmí být porušen topný kabel!

Rozložení topné rohože vyzkoušejte nejdříve "nasucho", před nanášením lepidla. Rohož se pokládá zpravidla topným kabelem k podlaze, aby síťovina topný kabel kryla. Nastříhejte jednotlivé pásy a rozložte je po podlaze tak, aby topná rohož nezasahovala do míst, kde bude do podlahy zasahováno (např. WC, prahy). V místech, kde bude uložena spojka topné části a studeného přívodu vysekejte jamku, do které spojku uložíte. Spojku je třeba uložit rovně - neohýbat, nezalamovat, nekroutit! Studený přívod protáhněte trubkou do krabičky. Pro zjednodušení montáže lze vložit čidlo termostatu do trubky tak, aby byl uprostřed mezi jednotlivými smyčkami topného kabelu.

 

Zakrytí topné rohože
Před zakrytím topné rohože pořiďte náčrt rozmístění, nebo fotografii. Zabráníte tím poškození topné rohože při budoucích stavebních úpravách. Finální položení lze provést dvojím způsobem:

  1. Naneste zakrývací hmotu (lepidlo na dlažbu) na podklad pod rohoží a rohož do této hmoty vtlačte.
  2. Pro dvoužilové rohože (napájení z jednoho konce), je-li podkladem dlažba, nebo je-li podklad hladký a opatřen penetračním nátěrem, lze využít samolepících pásků v rohoži. Rohož v tomto případě pokládejte topným kabelem navrch, odlepte spodní část pásku a rohož přitiskněte k podlaze. Lepidlo je třeba protlačit rohoží, aby došlo k pevnému přilepení na podlahu. Postupujte se zvýšenou opatrností, aby nedošlo k poškození topného kabelu.

Poté hmotu rozetřete hladkou stěrkou. Tloušťka této hmoty je co nejmenší, ale přitom taková, aby byla rohož zakrytá. Pro tento účel je možné použít i lepidlo, které potom použijete k lepení dlažby. Po zakrytí opět změřte a zaznamenejte odpor pracovní smyčky.

Pokládání dlažby
Po zatvrdnutí zalévací hmoty můžete položit dlažbu. Dlaždice je nutné přilepit k podkladu rovnoměrně po celé ploše, např. pomocí zubové stěrky. Krajní spáru okolo stěny doporučujeme provést pružným tmelem.
Po položení rohož zkontrolujte proměřením odporu pracovní smyčky a pokud možno i izolačního odporu a údaje zaznamenejte. Odpor pracovní smyčky porovnejte s hodnotou uvedenou na štítku.

V posledním díle se dozvíte o použití termostatů, uvádění do provozu, o možných problémech a jejich odstraňování.

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.