Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Vývoj transformace vyhlášky 50/78Sb. (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 22.09.2021
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Vývoj transformace vyhlášky 50/78Sb.


Vývoj transformace vyhlášky 50/78Sb.
Málokoho z elektrotechnické obce nezajímá vývoj změny v přezkušování z bezpečnosti práce na elektrických zařízeních. Kam se posunou zažité zvyklosti při školení přezkušování z bezpečnosti práce na elektrických zařízeních? Navštívili jsme jeden z prvních seminářů na toto téma. Událost pořádala vzdělávací agentura UNIT a rozbor si připravili Pavel Vojík s Miloslavem Valenou.
Miroslav Minařík, ze dne: 22.09.2021



Ti, co mají svá přezkoušení podle vyhlášky 50/78Sb. přes čtyřicet let existence nebo ještě jinak, ti, co byli v životě podle této vyhlášky přezkoušení více jak čtrnáctkrát, jsou skuteční pamětníci. Někteří nyní napjatě sledují, co se děje na jejím blížícím se konci. Její odpočet začal letošním vydáním zákona č. 250/2021 Sb. o bezpečnosti práce v souvislosti s provozem vyhrazených technických zařízení a o změně souvisejících zákonů.




 
Jak pochopíme oč kráčí?
To se samozřejmě můžeme všichni svobodně dočíst v uvedeném zákoně sami, tedy pokud zákony umíme správně interpretovat a také pokud máme všechny nezbytně nutná související fakta. První krok je tedy vlastní rozbor zmiňovaného zákona, pečlivé studium, mnoho poznámek a následně návštěva někoho, kdo takové výsledky uvede na správnou míru. Jeden z prvních osobních pohledů představili dva odborníci, které oba dobře známe.

  • Pavel Vojík, odborný nástupce (v agentuře ČAS a iiSEL) za Michala Kříže a revizní technik a soudní znalec v elektrotechnice.
  • Miloslav Valena, revizní technik a soudní znalec v elektrotechnice.

Program odborného setkání se skládal z:
  • Připravované a nové evropské normy na revize spotřebičů
  • Současná praxe při provádění revizí spotřebičů z pohledu soudního  znalce
  • Nový zákon o VTZ a jeho předpokládané (očekávané) důsledky pro elektrotechnickou praxi
Samozřejmě oba přednášející hned na začátku upozorňovali, že jde o jejich osobní pohled a výklad k dalšímu studiu. Zazněly odvážné úvahy opravdu k zamyšlení. Pokud se opravdu do uvedeného zákona pozorně začteme a barevnými pastelkami začneme propojovat souvislosti s dokumenty dalšími, pořádně se nám zatočí hlava.


Kdo situaci objasní zcela přesně?
Obávám se, že při vývoji situace, navíc před volbami, jsou všechny výpovědi více či méně odhady. Prognostikovat to, jak bude situace vypadat 1.7 2022 je něco jako věštit z křišťálové koule. Co nám tedy zbývá? Běžný zaměstnanec se starat nemusí, o vše se postará ten, kdo jej zaměstnává. Ale právě zaměstnavatelé a osoby samostatně výdělečně činné již nyní čtou, studují, telefonují, navštěvují semináře a různá setkání.

Více vzdělávacích událostí agentury UNIT naleznete zde!


Jde o vývoj nových předpisů!
Jak pokračuje, sledujeme
v níže uvedených diskusních tématech!

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
UNIT s.r.o. - Gorkého 2573, Pardubice - - david.tomiska@unit.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.