Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Proč blokovat? A proti čemu? (3.) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 3.09.2002
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Proč blokovat? A proti čemu? (3.)


... přehled nedovolených stavů , které musíme zablokovat proti nechtěné nebo nedovolené manipulaci... ...na pomocnou přípojnici nemohu mimo spínač pomocné přípojnice připojit více jak jeden vývod... Seriál o blokování přístrojů na "11".
Petr Doležal, ze dne: 3.09.2002

Z předešlé kapitoly o vlastnostech spínacích prvků vyplývá, že si nemůžeme manipulovat s přístroji jak chceme. První co vás napadne, že můžeme na odpojovači "vytáhnout oblouk" a přinejmenším zničit odpojovač, resp. jeho proudovodné části.

Udělejme si přehled nedovolených stavů , které musíme zablokovat proti nechtěné nebo nedovolené manipulaci:
a) nesmíme způsobit oblouk na odpojovači (jeho vypínáním ani zapínáním)
b) na odpojovač v mezipoloze (může být sršení, průrazy) nesmíme pustit napětí
c) nesmíme odpojovač přetížit (někdy bychom jen přes kolébku přípojnicových odpojovačů mohli sepnout systémy přípojnic)

Toto jsou stavy, kdy se musí chránit odpojovač jako takový. Existují však i další blokády, nutné i z jiných (provozních) důvodů, např.:
d) na pomocnou přípojnici nemohu mimo spínač pomocné přípojnice připojit více jak jeden vývod, ochrana spínače může chránit jen jeden vývod
e) aby nevznikly proudové rázy při zapnutí transformátorů, mohu vypínač na primární straně zapnout jen při vypnuté sekundární straně
f) nesmíme způsobit zkrat (na zemní nože pustit napětí, když je uzemněno)

Tato lakonická konstatování byla v dnes již neplatné ČSN 34 1920 téměř dokonale rozvedena na konkrétní požadavky. S nástupem norem řady 33 32xx toto zmizelo a je na projektantovi, aby nic neopomněl.

Blokování se provádí přímo v obvodech strojních pohonů ve vlastní rozvodně. Nelze ji nahradit např. SW řídícího systému, ten může být jen nadstavbou, už jen z toho důvodu, že může vypadnout. Tato nadstavba však může být "chytrá" v tom smyslu, že při chybném povelu oznámí důvod, proč povel neprovedla. Blokovací obvody je třeba navrhnou tak, aby při výpadku pomocného napětí došlo k zablokování, nikoliv k odblokování. Např. zapínací povel na vypínač uvolňuji pracovním (zapínacím) kontaktem pomocného relé. Při ztrátě napětí bude zapnutí vypínače blokováno, sice možná někdy nechtěně, ale pořád lepší než zakázané sepnutí a následná katastrofa.
Jemné nuance dle a), kdy vypnutí a zapnutí je někdy nahrazeno výrazem "manipulace", budou vysvětleny později.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Ing.Petr Doležal - Fryčajova 149/6p, Brno - Voip 515 533 994 - pedol@volny.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.