Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: To základní o připojování prozatimních elektrických zařízeních (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 22.11.2017
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

To základní o připojování prozatimních elektrických zařízeních


To základní o připojování prozatimních elektrických zařízeních
Prozatimní elektrická zařízení obvykle uvažujeme například na veletrzích nebo třeba poutích. Ale známe také prozatimní zapojení různých spotřebičů v domácnostech, u kterých se někdy prozatímnost stane věčností. Co myslíte? Měl by ten, kdo zapojuje podobná dočasná řešení, něco tušit o tom, jak by to mělo být? Podívejme se krátce, co o PEZ ví osoba znalá, oprávněná provizoria uvádět do provozu ...
Autorský článek, ze dne: 22.11.2017



Požadavky na PEZ na výstavách, poutích a podobných zábavních podnicích jsou zařazena v ČSN 34 1090 ed. 2 v kapitole 7. Změnami technických norem se na rozdíl od původní normy pro PEZ jedná o objekty řešené v rámci souboru pro instalace nízkého napětí dvěma normami pro zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech. Jde o ČSN 33 2000-7-711:2004 Elektrická instalace budov – Část 7-711: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Výstavy, přehlídky a stánky a o ČSN 33 2000-7-740:2007 Elektrická instalace budov – Část 7-740: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Dočasná elektrická instalace pro stavby zábavních zařízení a stánků v lunaparcích, zábavních podnicích a cirkusech.

K problematice byla vydána v říjnu 2005 TNI 33 2000-7-711 Elektrická instalace budov – Část 7-711: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Výstavy, přehlídky a stánky – Komentář k ČSN 33 2000-7-711.


Pro přiblížení problematiky několik obecných údajů úvodem. Jedná se o zřizování zařízení v místech, kde dochází ke značné koncentraci osob, které jsou z pohledu odborné způsobilosti převážně laiky. Vzhledem k vybavenosti zařízení na výstavách, poutích a v zábavních zařízeních lunaparků je třeba předpokládat, že návštěvníci se mohou dostat do styku se spotřebiči, zařízeními a některými částmi instalací PEZ. I za této situace je nutno zajistit ochranu před nežádoucími účinky elektrické energie a vyloučit nebo omezit možná rizika technickými prostředky a organizačními opatřeními. Jde především o ochranu před úrazem elektrickým proudem, ale i o ochranu majetku.


Zmíněná zařízení jsou obvykle napájena ze stávající elektrické soustavy v místě konání. Jednotlivé odběry pro stánky, různé atrakce, světelná a zvuková zařízení jsou připojeny z rozvodu v budově, z rozvodné připojovací skříně, zděného kiosku dodavatele energie nebo kabelového vývodu. Je možnost připojení na venkovní vedení, které bývá méně časté. Z hlediska provozní bezpečnosti je možno označit za určitý pokrok, že pořadatelé výstav a zábavních akcí na způsob lunaparků ve velké míře používají typizované jednotky nebo objekty, které mají již zabudovanou alespoň základní elektrickou instalaci. Při předepsané manipulaci, řádné údržbě a potřebné minimální znalosti obsluhy zajišťují takové jednotky potřebnou míru bezpečnosti za provozu. Rozhodujícím je zde doba provozu takového zařízení a podmínky provozu na konkrétním místě. Z hlediska bezpečnosti je potom třeba zvažovat charakter zařízení jako celku a připojovaných spotřebičů a zařízení.

Pokud se jedná o zařízení sestávající z jednotlivých buněk a kiosků, je třeba si uvědomit, že jde nejčastěji o stavby ze dřeva nebo se značným podílem dřeva v konstrukci a také zvažovat případně použitou tepelnou izolaci, kde je používán pěnový polystyren. Jde o hořlavé materiály a tomu by měla odpovídat provedená opatření z legislativy. Jde o ustanovení zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně v platném znění, o ustanovení vyhlášky č. 246/2001 Sb., o stanovení podmínek požární bezpečnosti a výkonu státního požárního dozoru (vyhláška o požární prevenci), ve znění vyhlášky č. 221/2014 Sb. a u tepelných spotřebičů o ČSN 06 1008:1997 Požární bezpečnost tepelných zařízení. Jedním ze základních úkonů k zajištění bezpečného provozu buněk a kiosků je jejich řádná údržba a revize elektrického zařízení ve stanovených termínech. Totéž se vztahuje na kontroly a revize elektrických spotřebičů používaných v rámci konání jednotlivých akcí. Příslušná ustanovení jsou v ČSN 33 1600 ed. 2.


K provádění kontrol a revizí je ke škodě věci činnost často omezena na místo s hlavním vypínačem nebo jističem s elektroměrem v návaznosti na připojovací podmínky jednotlivých dodavatelů elektrické energie. Postup je dán energetickým zákonem č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon) v platném znění. Dále je připojení odběru elektrické energie řešeno ČSN 33 3320 ed. 2 pro elektrické přípojky. Ustanovení jsou zaměřena především na zabránění neoprávněnému odběru elektrické energie, zkratovou odolnost a nepřekračování sjednaného odběru a dimenzování vedení k místu připojení.


Více o prozatimních elektrických zařízeních naleznete v této knize.



Co by měl podle vás vědět laik, pokud si doma připojuje nějakou provizorku?
Podělte se s námi v níže otevřené diskusi také!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.