Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Tajemství městských chodníků (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 14.06.2004
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Tajemství městských chodníků


tajmesch_3.jpg
Podle které normy byste asi položili tato vedení? Prostorová norma ČSN 73 6005 hovoří jasně, ovšem často ji lze v městských podmínkách aplikovat stěží. Podívejme se jak může dopadnout rozložení infrastruktury po mnoha letech....
Igor Nováček, ze dne: 14.06.2004

Po delší době jsem zavítal do středu Brna. Procházel jsem Dominikánským náměstím, když tu mi padla do oka známá scenérie. Některým zvědavým kolemjdoucím byly k dispozici dva výkopy, které prozrazovaly, jak je to s uspořádáním sítí v této části města. Prostorová norma ČSN 73 6005 hovoří jasně, ovšem často ji lze v městských podmínkách aplikovat stěží. Podívejte o čem tento dokument pojednává zde...

Přítomni byli kopáči společnosti Brixton, která provádí většinu tuzemských výkopů. Podobně jako pracovníci brněnského Telecomu na "kabelový hokej" nazírali již s notnou dávkou apatie. "Toto je fakt, s kterým my nemůžeme nic dělat, pouze se s ním smířit", říká jeden z nich a hledí dál své práce.

V případě výkopu komunikace je součástí stavebního povolení vytýčení sítí vedoucích v dané oblasti. "Nejjednodušší" práci mají vodárny, kanalizace a plynárny, protože jejich vedení přece jen nejsou tak flexibilní jako kabely.

A tak se "zub času" podepsal na tomto rozmístění sítí. Jak, kdo časem potřeboval, tak si vykopal, položil, zasypal.......

Výsledky jsou patrné z fotografií, prakticky pro mnohé nepotřebují zvláštního komentáře. Nad vším nemá dokonalý přehled nikdo, jednotlivé kabely ve většině případů označovací štítky nemají. A tak se v praxi spoléhá na zkušené oči právě přítomných odborníků a na jejich operativní rozhodnutí "co právě s tím".

Pokud si vzpomínáte na článek o havárii, kdy se dostalo trakční napětí na zhruba třicet domovních přípojek (zde), pak příčinou byla nedodržená prostorová norma. A při relativně "běžné" poruše napájecího kabelu dopravního podniku byl poškozen sousední kabel nn.

V těchto sice tramvaj nejezdila, ale touto skutečností moc důvěry v bezpečí nezískávám. Když se podíváme na prostorovou normu, jak krásně a čistě hovoří o vzdálenostech. Pak pohledem do takových spletí, se musí člověk cítit jako ve vietnamské buši, kde kolem zuří válka a vám jde o život. Splnit úkol a pryč....

Ovšem na místě zůstávají místní osadníci, kteří často neví odkud se může objevit přepětí v síti. Nemohou si být jisti žádným "výkopovým krompáčem", který kopne do nevytýčeného vedení.

Kabely JME nikoliv
Rozhovor s odborníky Jihomoravské energetiky (Zdeněk Dadák, Vítězslav Vaněk) vyvrací první domněnky. Kabely nízkého napětí JME přítomny již nejsou. Resp. kabely pod napětím. JME identifikuje pouze skupinku čtyř starých kabelů 6kV, které jsem již dávno vyřazeny z provozu.
Komu tedy patří zbývající kabelový chaos? Pokud budeme uvažovat jeden z kabelů například pro veřejné osvětlení, pak už patrně zbývají nějaké komunikace....

Výhled do budoucna?
Nedělejme si žádné iluze o nějakém zlepšení. Dominikánské náměstí dostalo nový povrch a jak vidíte pestrá spleť vedení je původní. Ovšem nedivme se. Kde na to vzít?

Stav těchto kabelů ve výkopu dnes?
Vše zasypáno, skryto, chodníky obnoveny, a život jde dál.....

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.