Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Tlumivka (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 12.11.2008
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Tlumivka


Tlumivka
Co je to tlumivka a k čemu se používá? Čemu se podobá? V jakém provedení se vyrábí? Na obrázek s jednotlivými popsanými částmi se můžete podívat zde!
Přednášející, ze dne: 12.11.2008

Tlumivka je přístroj s jediným vinutím. Zařazuje se do elektrického obvodu k zvýšení jeho indukčnosti. Tlumivka se používá k tlumení proudových nárazů, ke spouštění velkých motorů, ke zlepšení paralelního chodu transformátorů apod.

Konstrukčně se podobá transformátoru. Vyrábí se bud' v jádrovém provedení, s polovinou cívky na každém jádře, nebo plášťovém provedení. Jádro může být železné, nebo i z nemagnetického materiálu.


Pro větší náhled kliknout.
Jednofázová tlumivka se železným jádrem: 1 - spojka jádra, 2 - vzduchová mezera, 3 - nemagnetická mezera, 4 - vinutí tlumivky

Aby změna úbytku napětí byla úměrná proudu v širokém rozmezí, vyrábí se železná jádra tlumivek s nemagnetickými mezerami (3). Výhodnější je větší počet menších mezer, v nichž se tak neprojevuje vliv rozšíření magnetického toku v poměru k průřezu, jak je tomu ve velkých mezerách. Mezery mají být v části jádra, které je obklopeno vinutím (4). Mezery (2) mezi jádrem a spojkou (1) mají být co nejmenší, neboť při velkých mezerách vznikají velké přídavné ztráty.

Ing. František Krejčí


Tip na literaturu o motorech získáte zde ...

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Elektrika.info s.r.o. - Novolíšenská 8a, Brno - +420 773 123 100 - redakce@elektrika.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.