Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Pokud narazíte na názvy svítidel HALSPOT I LED, HALSPOT II LED, TUNNEL LED nebo třeba FARMER I LED PRO, pak jde o produkty svatobořické dílny! Svatobořice nejsou zrovna průmyslovou oblastí. Ba naopak, tamní oblast proslavuje Svatobořické čevené ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

Tipy na hlídací relé TELE-Haase 2019


Document Actions
Tipy na hlídací relé TELE-Haase 2019
Relé je důležitým prvkem elektrických obvodů. V oblasti instalační elektrotechniky je jich k dispozici celá řada. Nemusí se jednat pouze o průmyslová prostředí, kde se relé využívají. Vzhledem k masivnímu nárůstu domovní automatizace, je dobré mít o funkcích relé TELE-haase alespoň základní povědomí. Seznamte se s novinkami řady ENYA, GAMMA. Vedle hlídacích relé existují i převodníky pro měření proudů ...
Komerční sdělení, ze dne: 2.01.2020


Proč se o hlídací relé zajímat?
Například možnost včasného rozpoznání případných poruchových stavů tak představuje důležitý parametr systému, na který se vyplatí pamatovat již při jeho projekci. Nejekonomičtějším řešením  je v tomto případě použití hlídacích relé pro měření a kontrolu požadovaných veličin. Hlídací relé jsou kompaktní a jednoduchá pro nastavení a umožňují sledovat a vyhodnocovat téměř všechny elektrické i neelektrické veličiny.

Základní řadou je série přístrojů s označením ENYA. Jedná se o modulová relé na lištu DIN.  Nejčastěji se tato relé používají pro úplnou kontrolu třífázového napětí (hodnota, sled, asymetrie a výpadek fáze) v různých kombinacích např. se současnou signalizací vypadnuté fáze. Přítomnost zapnutého spotřebiče odhalí relé detekující proud  2mA DC resp. 50mA AC.  Z neelektrických veličin je to relé pro sledování teploty motoru. Relé E3TF01 dokáže rozpoznat zkrat vedení a reaguje jak na teplotně závislé odpory, tak i na bimetalová čidla. Z této řady je i relé E3LM10 pro hlídání výšky hladiny vodivých kapalin s 1–3 sondami a citlivostí do 100kΩ.


E3TF01


Řadou určenou pro náročný provoz v průmyslovém prostředí je řada s označením GAMMA se šířkou pouzdra 22,5mm (hloubkou 100mm), robustní konstrukcí a masivními svorkami s dostatkem místa pro montáž. I tato relé umožňují komplexně hlídat třífázové napětí a to pro sítě s napětím v rozsahu od 115/66V do 690/400V. Jednofázová napětí AC/DC pak v rozmezí 3mV až 500V a jednofázové proudy AC/DC od 200mA do 10A.  Relé s označením G2JM5AL20 hlídá současně proudy všech tří fází s možností zapamatování chyby. Pro hlídání teploty nabízí tato řada relé s hlídáním teplotně závislých odporů, bimetalů i PT 100. Relé mají elektricky nezávislou paměť výskytu chyby.


G2JM5AL20


Špičkovými přístroji této řady jsou však relé pro hlídání zatížení motorů. Relé sledují povolený příkon třífázového nebo i jednofázového motoru a včas reagují na jakoukoliv odchylku od požadovaného stavu. Široké uplatnění mají tak např. při ochraně čerpadel proti běhu nasucho nebo naopak při jejich přetížení jako u dopravníkových pásů, míchaček atp. Speciálně v této oblasti je možné s minimálními náklady ochránit velké hodnoty. Napájení měřicích obvodů této řady je buď univerzální 24–240V AC/DC nebo je zajištěno výměnným napájecím modulem pro konkrétní hodnotu napětí. Kmitočtový rozsah měření je 10–400Hz, takže nasazení těchto přístrojů je možné i v obvodech s frekvenčními měniči.

Vedle hlídacích relé nabízí tato řada i převodníky pro měření proudů do 15A výstupem na proudovou smyčku 4 … 20mA s možností nastavení zoomu a sklonu charakteristiky. 


V2UF230V10


Nová řada relé s názvem VEO se vyznačuje robustní konstrukcí s bezpečnostními svorkami pro těžké provozní podmínky až do okolní teploty 60ºC, s izolačním napětím 6kV. Díky vývoji vlastního napájecího zdroje byla u těchto relé razantně snížena vlastní spotřeba na typicky 0,35W při univerzálním napájení 12–240V AC/DC resp. 480/277V AC. Vzhledem k použité metodě měření TRMS dosahují přístroje této řady dvojnásobné přesnosti typické pro hlídací relé. I tato řada zahrnuje přístroje pro hlídání všech standardních veličin, byly však pro ni vyvinuty i přístroje se speciálními vlastnostmi, které reflektují sepětí firmy s potřebami praxe. Z jednodušších přístrojů je to např. typ s označením V2UF230V10 detekující krátkodobé výpadky napětí s nastavitelnou reakční dobou od 10ms se zpožděným opětovným zapnutím. Přístroj umožňuje zvolit 8 různých funkcí měření s volitelnou pamětí chyby.  Zajímavá je jeho konstrukce, kde na rozdíl od klasických přístrojů je vodič provlečen svisle (ze žlabu do žlabu), což představuje značnou úsporu místa.

Nejnovějším přístrojem této řady je relé pro hlídání výšky hladiny vodivých kapalin V4LM4S30 s univerzálním napájením 24–240V AC/DC, citlivostí do 500kΩ s délkou připojení sond až 1km.  Přístroj je multifunkční a je možné k němu připojit až 4 sondy s možností současného hlídání 1 nebo 2 nádrží, 1 nebo 2 čerpadel. Relé je možné připojit i k PLC a výšky hladin hlídat kombinací výstupních kontaktů.


V4IM100AL20


I když v tomto článku je uvedena řada technických parametrů a specifikací, zdaleka nevystihují všechny výhody a šíři technických řešení TELE-Haase. 

Katalogy TELE-haase k listování a prohledávání jsou zde v redakční knihovně!
Více článků Spínací techniky zde!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Ing. Jan Kučera
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
... jedná se o jaké-si skorobrýle. Ty pokud rozevřete, žárovky se rozsvítí. Nasadíte na místo brýlí a jednoduše pracujete. Nehledáte žádný vypínač ... Být ohnut pod pracovním stolem a pokoušet se trefit šroubovákem, bývá někdy náročnější, než se zdá. Připočítejme k tomu navíc méně světla, než je obvyklé, a úspěch se nemusí dostavit.
Již mnohokrát byla prezentována „zelená“ relé firmy TELE-Haase, která ve svém oboru představují bezesporu světovou špičku a v mnoha směrech určují trendy dalšího vývoje. Výjimkou není ani ...
Nejlepší je se přesvědčit sám na vlastní oči, zda deklarované vlastnosti jsou opravdu pravdivé. Protože jsem poměrně hodně cestující a také používám dost pomůcek vyžadujících elektrickou energii, zajímal jsem se o měnič palubního napětí mého vozu na u nás oblíbených 230V ....
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933