Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Tiché spínání tří fází v nízké sazbě


Document Actions
Tiché spínání tří fází v nízké sazbě
Zásadní otázka: Jak doma spínat velký výkon potichu? Málokdo chce ve svém obydlí poslouchat cvakání relé nebo stykačů. Je pravda, že někomu nevadí ani projíždějící vlaková souprava v blízkosti oken své ložnice. Na druhou stranu těch, kterým vadí siločáry Wi-Fi také není málo. Proto údery vzduchového jističe do plechové základny rozvaděče nejsou až tak nepochopitelným posteskem. Tato stížnost se pojí se změnou z jednotarifního na dvoutarifní elektroměr a požadavku blokování spotřebičů.
Autorský článek, ze dne: 29.07.2021
reklama


Nikdy bych nevěřil, že budu řešit "cvakání jističe" při změně sazby. Bohužel můj bratr, s kterým v domě bydlím, nemá uši, ale radary. V podstatě slyší především to, co by slyšet neměl. A vzhledem k tomu, že mé horní patro nemá přívod plynu, jsem ohříváním TUV odkázaný na elektřinu. Topení elektřinou nepovažuji za nic nešťastného. Zbylé dva domy v rodině nemají plynovou přípojku vůbec, ale také nemají obyvatele slyšícího trávu růst.



Proč hovořím o třífázovém tichém spínání?
Všude máme třífázové bojlery s různým objemem a více než patnáct let vše funguje dle očekávání. Tři fáze znamenají rychlý dohřev, což znamená kratší blokování v naplánované soudobosti. Zmiňuji se o tom pouze proto, že pokud by pro někoho bylo limitní se vejít do svého příkonu, třemi fázemi v bojleru to jde lépe řídit.

V čem je problém?
Bojler, spínaný stykačem v rozvaděči. Nechci tvrdit, že v mém nervním bratrovi, ale technicky chybějícím řešení tichého spínání tří fází. Jednu fázi lze řešit polovodičovým prvkem, ale pro tři fáze jsem nic podobného za normálních finančních podmínek nenašel.

Proč se jednoduše neprovede rekonstrukce elektroinstalace?
Za prvé, rekonstrukce není jednoduchou věcí. Snad jen bláhový laik se domnívá, že nakoupí pár položek v supermarketu a spíchne to sám. V domě bydlí dvě rodiny a na počet osob je málo místností, krom toho by se mělo vyměnit topení a voda.



Pokud tedy stykač, pak kde ho instalovat?
Kde? V rozvaděči! To napadne každého. Ovšem ta naše oceloplechová skříň, někdy z roku 1970 je velice dobrou domovní ozvučnicí. Všechny děje jistících přístrojů jsou zvukově spolehlivě signalizovány obyvatelům, o stykači nemluvě. Možná by bylo částečným řešením jiné zavěšení, upevnění. Místo umístění na standardní DIN lištu společně vedle ostatních jistících přístrojů, umístit stykač samostatně na "silentblok". Nebo stykač umístit v blízkosti bojleru v samostatné skříňce, v takovém případě je potřeba přivést ovládací vedení HDO.



Možná řešení:
  • konstrukčně tichý stykač (narážíme na cenu pořízení)
  • SSR spínací prvek (narážíme na cenu pořízení)
  • silentblok (záleží na provedení), variantu visícího stykače na drátech zamítám vzhledem k pravidlu upevnění přístrojů v rozvaděči.
  • spínací aktor systémové instalace spíná v nule bistabilní relé, malé tiché, ovšem ekonomické v systémové instalaci


Nepředpokládám, že toto má být návod pro kutily, problematice souvislostí neznalé, proto zde neuvádím všechny okolnosti aplikace. Zaměřuji se pouze na vyřešení hlučného sepnutí. Nutno podotknout, že nejsme na Bastlírně a řešení by mělo být na dodavatelské úrovni. To znamená, že když takovou službu někdo poskytuje, fakturuje, očekává se nejen záruka, ale také provedení dle předpisů a norem.

Cílem není objevit to jediné správné řešení. Spíš ukázat problematiku z více úhlů a zvážit pro a proti různých alternativ.

- Adam Novotný





Na téma tichého spínání diskutujeme v níže otevřeném tématu!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 13)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
KOPOS Kolín dodává unikátní výrobek na trhu - praktické elektroinstalační lišty ELEGANT, které na trhu nabízí jako jediný výrobce. Vaše kabely vedené na stěnách s nimi budou v přehledném, bezpečném a především elegantním kabátě ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933