Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Testování bezšroubového řešení Hager quickconnect (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 16.07.2019
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Testování bezšroubového řešení Hager quickconnect


Testování bezšroubového řešení Hager quickconnect
Známe to všichni. Každý chválí to své. Reklama je všudypřítomná. Bílá bude bělejší. Naše cena je nejnižší. Doporučuje devět z deseti…dosaďte si cokoliv. Ale málokdo skutečně ví, co jeho zákazníci doopravdy chtějí a co potřebují. Jenže společnost Hager si už od doby svého vzniku zakládá na úzkém dialogu a těsné spolupráci se svými zákazníky, a mezi nimi v první řadě s elektrikáři. A protože nás zajímalo, co si doopravdy myslí o novém bezšroubovém připojení quickconnect, jaké výhody systému je zaujmou a jaké na něm naopak najdou mouchy, pozvali jsme několik zákazníků k nám do showroomu ve Zdibech a nechali jsme je trochu si pohrát ...
Komerční sdělení, Tým portálu Elektrika, ze dne: 16.07.2019



Pět statečných elektrikářů přijalo naše pozvání a souhlasili s tím, že si na vlastní kůži vyzkouší práci se systémem Hager quickconnect. Nepochybovali jsme o tom, že se snadné a rychlé bezšroubové propojení bude elektrikářům líbit. Otázkou bylo, o kolik dokáže toto řešení doopravdy instalaci urychlit, a také jaké další přednosti elektrikáři objeví. Přítomné elektrikáře napřed se systémem quickconnect teoreticky seznámili šéf technického oddělení Hager David Hlavička a produktový manažer Štěpán Tyc. Jaké výhody by měl systém quickconnect přinést?




Bezšroubové připojení quickconnect zrychluje instalaci
S technologií bezšroubového připojení Hager quickconnect jsou kabely a nyní také fázové přípojnice jednoduše zapojeny do instalace pomocí nástrčného systému místo šroubových svorek. To zvyšuje bezpečnost systému v porovnání se šroubovými spoji díky trvale konstantnímu působení síly pružiny na vodič. V neposlední řadě také toto propojení šetří čas montáže. Pro lanka nejsou nutné žádné zakončovací dutinky. Plné vodiče se připojují bez pomoci nástrojů. Připojení nebo uvolnění plných či slaněných vodičů lze snadno provést pomocí rychloupínací svorky přístroje. Pro uvolnění vodičů je třeba vložit šroubovák o velikosti 2,5 mm a jednoduše jen zatlačit na svorku. Vstupní kabeláž se rychle propojuje pomocí fázových přípojnic. Díky svorkám Bi-Connect s nástrčnou technologií na vstupní straně je fázová hřebenová přípojnice pro příčné propojení jednoduše zapojena a vy máte hotovo!



Bezúdržbové instalace díky konstantní upínací síle
Na vstupní a výstupní svorce působí konstantní upínací síla. Díky této trvale vysoké síle přítlaku svorky, která se časem nezmenšuje, jsou instalace zcela bezúdržbové. Na rozdíl od šroubových svorek, které se uvolňují například v důsledku vibrací a ohrožují tak bezpečnost, quickconnect technologie eliminuje potřebu utahování nebo kontroly svorek.
Rychle připojte -  nyní také na vstupní straně.
Bezpečnost je dnes nejvyšší prioritou a času bohužel není také nikdy dost. Proto Hager přináší skvělé montážní pomůcky, které kombinují maximální bezpečnost s rychlostí. Použijte fázovou hřebenovou přípojnici pro quickconnect připojení!

Pohodlná výměna
Zkrácení prostojů pro zákazníky na absolutní minimum. Při výměně přístroje nebo skupiny přístrojů nemusí být uvolněná hřebenová přípojnice ze všech přístrojů, ale pouze z měněné části. V případě údržby odstraňte fázovou lištu prostým pákovým pohybem šroubováku. Díky rychlospojkám na přístrojích lze přístroje snadno a rychle odstranit z DIN lišty. Povolte vybrané výrobky pomocí posuvníku Quick-Snap a vyjměte zvolený produkt z řady. Fázovou lištu lze snadno odstranit jednoduchým pákovým pohybem.

Připraveno pro měření napětí
Samostatné zkušební otvory pro zkoušku napětí usnadňují práci. Měření napětí je jednoduché díky inteligentnímu designu modulových přístrojů Hager. Modulové přístroje Hager mají navíc popisové pole s průhlednou ochrannou klapkou pro vložení štítků s popisem. Jakmile je ochranná klapka zavřená, popis či označení je chráněno před prachem a nečistotami.

Zkracování doby zapojení díky fázovým přípojnicím
Fázové přípojnice se těší velké oblibě u elektrikářů. Právě ony činí propojení modulových přístrojů jednodušší, rychlejší a bezpečnější. Proto Hager rozšířil osvědčený program fázových lišt pro horizontální instalaci a nově přináší varianty pro vertikální instalaci. V kombinaci s horizontálními fázovými přípojnicemi lze propojení přístrojů provádět rychleji než kdykoli předtím. 

Pomocí jednoduchého pákového pohybu šroubováku jednoduše a rychle přípojnice odpojíte, následně mohou být fázové přípojnice snadno demontovány. Ještě kompaktnější přípojnice umožňují větší prostor mezi řadami pro zapojení přístrojů, čímž získáte víc místa v rozvaděči. Navíc máte jistotu vysoké ochrany proti dotyku díky úplné izolaci: Kombinace bezšroubové svorky s fázovými přípojnicemi znamená bezpečnou práci.

Horizontální fázové přípojnice
Nové kompaktní horizontální fázové přípojnice Hager - ve spojení s bezšroubovými svorkami přístrojů - se snadno připojují k rychlému příčnému připojení modulárních zařízení na lištu DIN. Všechny přípojnice jsou izolovány pro zajištění maximální ochrany. Kromě variant 3P+N a 1P+N jsou k dispozici dvě varianty kombinací: 3P+N a 1P+N kombinované na jedné přípojnici - pro ještě větší flexibilitu.



Fázové kolejnice jsou nyní také jako startéry
Propojení přístrojů mezi řadami pomocí kabelů je časově náročné. S vertikálními fázovými přípojnicemi propojíte jednoduše jednu řadu s druhou. Hager nabízí osm variant pro skříně s roztečí DIN lišt 125mm. Šedivá je teorie – zelený strom praxe!

Po teoretickém představení systému quickconnect už se všichni přítomní elektrikáři s radostí přesunuli k rozvaděčům a přístrojům. Pro všechny byly připraveny rozvodnice volta a jejich obvyklá náplň – instalační přístroje pro takový běžný rodinný domek. Na našich „testovacích pilotech“ bylo znát, že jsou to muži z praxe, dotazy jen pršely a rozvinula se čilá diskuse: např. o značení k rozeznání rozvodnic (S značí bezšroubové, N šroubové řešení) nebo o způsobu připojení vodičů (plný vodič lze zasunout přímo bez nástroje, ohebný vodič musí být nasunut pomocí nástroje).

Zlatým hřebem ovšem byl test časové úspory. Cílem bylo zjistit a vyčíslit, o kolik se reálně zkrátí doba instalace typického domovního rozvaděče při použití šroubové a bezšroubové varianty. Propojení jednotlivých přístrojů pomocí bezšroubové propojky se nakonec ukázalo o více než 40% rychlejší než připojování „po staru“ šroubováním a dotahováním všech jednotlivých svorek!

Protože si jednotliví elektrikáři měli možnost systém důkladně osahat a vyzkoušet, zeptali jsme se na konci našeho testovacího workshopu, jaké hlavní výhody je při práci se systémem quickconnect napadají a jaké naopak našli nevýhody. Z výhod byla na předních příčkách jmenována rychlost montáže a úspora času. Respondenti ale akcentovali i bezpečnost instalací, kdy nehrozí neúmyslné nedotažení některé svorky nebo postupné uvolňování spojů. Ocenili také možnost snadného opětovného rozebrání instalace a vyndání přístroje z prostřední řady.

Sami zákazníci potvrdili, že systém bezšroubového propojení quickconnect je synonymem rychlé bezpečné a pohodlné instalace.

A protože ve společnosti Hager jsme si tohoto vědomi, dáváme nyní na produktová řešení quickconnect záruku 5 let!



Více informací o systému quickconnect
najdete ZDE!

SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Hager Electro s.r.o. - Pražská 238, Zdiby - 281 045 721 - info@hager.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.