Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Termíny a definice u revizí elektrických spotřebičů


Document Actions
Článek
Elektrický spotřebič je obecně jakékoliv zařízení, které ke svému provozu využívá elektřinu. Před nepříznivými účinky elektřiny na okolí jsou spotřebiče vybaveny ochrannými prvky a účelem kontrol a revizí spotřebičů je prověření funkčnosti a parametrů těchto ochran. V tomto článku objasníme základní definice různých druhů spotřebičů i jejich částí, které je nutné znát při provádění revizí spotřebičů.
Leoš Koupý, ze dne: 31.07.2015
reklama


V následujícím textu si vysvětlíme význam základních pojmů pro revize elektrických spotřebičů. Vedle hesla je odkaz na normu, ze které byla definice převzata.

Nepřipevněný spotřebič (ČSN 33 1600 ed.2)
Spotřebič, který není připevněný a lze jej přemístit bez použití nástroje.

Připevněný spotřebič (ČSN 33 1600 ed.2)
Spotřebič, který je určen k používání, když je připevněn k podložce nebo jiným způsobem zajištěný na určitém místě.

Spotřebič držený v ruce (ČSN 33 1600 ed.2)
Nepřipevněný spotřebič, který je určen při použití k držení v ruce, přičemž je míněno, že je držen v ruce jako celek (včetně případného motoru).

Pevně připojený spotřebič
Spotřebič s napájecím přívodem pevně připojeným k elektrické instalaci (např. do svorkovnice). Ve smyslu normy (ČSN 33 1600 ed.2) je považován za připevněný spotřebič.

Spotřebič s pohyblivým přívodem
Spotřebič, jehož napájecí přívod je odpojitelný od zdroje bez použití nástroje, tj. zakončený síťovou vidlicí (např. jednofázovou nebo trojfázovou).

Elektrické ruční nářadí (ČSN 33 1600 ed.2)
Nářadí držené při práci v ruce, využívající ke své činnosti elektrické energie. Ve smyslu normy ČSN 33 1600 ed.2 je považováno za spotřebič držený v ruce.

Stroj nebo strojní zařízení
(ČSN 60204-1ed.2)
Montážní celek sestavený ze součástí nebo částí strojů, z nichž je alespoň jedna pohyblivá, z příslušných ovládacích prvků, řídících a silových obvodů atd., vzájemně spojených za účelem přesně stanoveného použití, zejména zpracování, úpravy, dopravy nebo balení materiálu.

Strojní zařízení může být také montážní celek několika strojů, který je uspořádán a ovládán tak, aby fungoval jako celek nebo vyměnitelné příslušenství ke stroji, které rozšiřuje jeho funkci. Příklady strojů, na něž se tato norma vztahuje, jsou uvedeny v příloze A normy ČSN EN 60204-1 ed.2.

Přístupná část (kryt spotřebiče)
Části spotřebiče, které jsou přístupné dotyku normalizovaným zkušebním prstem. Pro zjednodušení lze při revizích spotřebičů považovat za přístupnou takovou část spotřebiče, které se lze bez použití nástroje dotknout kteroukoliv částí ruky.

Přístupné části spotřebiče mohou být elektricky nevodivé nebo vodivé. Je-li dotyku přístupná část vodivá, je nutno považovat za přístupné i všechny ostatní vodivé části spotřebiče s ní vodivě spojené.

Síťová část
Části spotřebiče, na kterých se při jeho provozu vyskytuje nebo může vyskytnout provozní napětí, tj. obvykle 230V/50Hz vůči zemi.

Ochranný obvod (obvod PE)
Části spotřebiče třídy I, které jsou při jeho provozu spojeny s ochranným uzemňovacím obvodem elektrické instalace, k níž je spotřebič připojen. Součástí ochranného obvodu spotřebiče je ochranný vodič napájecího přívodu a veškeré vodivé díly spotřebiče s ním spojené.

Pohyblivý přívod
Napájecí přívod spotřebiče, který lze od elektrické instalace odpojit bez použití nástroje. Pohyblivý přívod může být neodnímatelný, který nelze od spotřebiče odpojit bez použití nástroje nebo odnímatelný, který lze od spotřebiče odpojit.
 
AC, DC
Údaj o druhu elektrického napětí nebo proudu. AC - střídavá veličina, DC - stejnosměrná veličina (např. AC 10A je 10A střídavých, DC 500V je 500V stejnosměrných apod.).
 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Videospot názorně ukazuje použití můstkových systémů pro propojení řadových svorek. K použití není potřeba speciálních nástrojů, přes to je připravena praktická pomůcka. Řešení, které umožňuje přehledné spojení sousedících i vzdálenějších svorek včetně rozdílných průřezů ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933