Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Topíme elektrokotlem 2. (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 29.10.2003
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Topíme elektrokotlem 2.


rejnok3.jpg
Rozvod topení vodoinstalatéry hotov, natlakován, otestován. Kotel 15kW připojen. Oběhové čerpadlo tlačí vodu do systému. Systém topí. Je vhodná doba na odvzdušnění radiátorů..... Co předcházelo?
Miroslav Minařík, ze dne: 29.10.2003

Předchozí díl....

Jak tedy dopadla ona výměna topného tělesa za nižší výkon?
Nijak. Ponechal jsem dodaný výkon i přes to, že mi ztráty na patro projektant spočítal na necelých 10kW. Kotel si připíná jednotlivá tělesa tak, aby dohřál topné médium v obvodu na požadovanou teplotu, kterou si nastavíte regulátorem na kotli. Diskuzi s výrobcem Protherm na toto téma raději nekomentuji a doporučuji nechtít nic jiného než to, co standardně nabízí. Vaše případná znalost fyzikálních zákonů jako argument neobstojí.

Kotel byl připojen vodiči CYA 5x4mm2. I když výrobce v tabulce doporučuje na 15kW pouze 2,5mm2, po ruce totiž zbyla pouze čtyřka měď. Současně s tímto silovým vedením nezapomeňte i na signalizační vodič stavu HDO. Ten stačí i 1mm2.

V dodaném návodu k obsluze a instalaci se dočtete, že připojení elektrického vytápění podléhá souhlasu místního elektrorozvodného závodu. Zájemce si musí vyžádat předběžný souhlas s možností připojení vyššího elektrického příkonu a požádat o přímotopnou bytovou sazbu. Tyto řádky nejsou napsány zase tak moc přesně a pochopitelně. Nedomnívám se totiž, že pokud v bytě již platím dostatečný příkon, bych měl povinnost komukoliv oznamovat, čím budu energii "spalovat". Proto bych zde viděl spíše upozornění, že pokud si nezmění sazbu za přímotopnou, bude provoz mnohokrát dražší.

Opět jsem narazil na ono citlivé místo záruční otázky. Čtěte....
Podmínkou pro poskytnutí záruky výrobcem je provedení odborné montáže autorizovanou servisní organizací! Obraťte se proto na naše smluvní partnery, kteří kotel odborně připojí a poskytnou rady pro provoz elektrického vytápění. Připojení k elektrické síti a provedení elektroinstalace může provést pouze odborný pracovník s kvalifikací dle vyhlášky ČR č. 50/78Sb.

Jaká byla naše situace?
Celý systém topení navrhl vyškovský projektant a montáž provedla renomovaná topenářská firma. Po dodání a uvedení do provozu jsem položil dotaz zda jsou "autorizovanou servisní organizací". Odpověď zněla "že ani neví, ale těchto kotlů montují hodně". Při pohledu na seznam servisních organizací bylo na první pohled jasné, že jde o seznam hodně starý, nebyly v něm totiž změněny kontaktní telefonní čísla (předvolby). Další větu o elektroinstalaci bych zřejmě napsal také jinak i když takto napsanou splňuji i já.

Tedy doufám, že kotel nebude mít žádnou poruchu....

Kotel byl vlastně připojen dle běžných platných pravidel. To, co bylo jinak, bylo snižování výkonu kotle v závislosti na celkovém součtu aktuálního příkonu do HDS. Odlehčovací relé bylo použito od výrobce Schrack. Odpínané stupně jsou tři.

Při reakci relé na zvýšenou hodnotu proudu (než tu, kterou si nastavíte) se sepne stykač a ten odpojí jednu fázi elektrokotle. Při druhém stupni odpojí další. Při třetím stupni poslední fázi neodpojí, ale pouze vyhlásí falešný stav HDO. Kotel sám odpojí topná tělesa, ale oběhové čerpadlo dobíhá po dobu nastaveného času (jumper na plošném spoji).


Na obrázku jsem si nepřerušovanou fázi označil žlutou bužírkou.

Standardně je toto čerpadlo nastaveno na 4 minuty po vypnutí kotle, což stačí na rovnoměrné rozložení tepla topného média v obvodu.


Doběh čerpadla se dá nastavit jumprem na hodnoty 4,12 a 20 min., nastavit (tedy přestavit jumper) může pouze autorizovaný servisní technik.

Aby toto schéma fungovalo správně musíte samozřejmě "první" fázi (tedy tu, která se nevypíná) připojit v kotli tam, kde je ze svorky napájeno ovládání kotle.

Při prvním uvedení pod napětí vnímejte provoz tepelného čerpadla! Stalo se nám totiž u obou kotlů totéž. Po připojení na napětí se kotel rozsvítil tak, jak měl, ovšem evidentně bez správné funkce oběhového čerpadla. Návod v bodě 7. sice píše o....

Upozornění:
Před prvním spuštění kotle je potřeba z důvodu nežádoucího zavzdušnění otočit provozním termostatem kotle na minimum.....

.... ovšem, to mohli byste provozní termostat ukroutit, čekajíc na rozběhnutí čerpadla. Při nové dodávce kotle je totiž často potřeba nejdříve protočit hřídel čerpadla! To, že jsem o tom nenašel žádnou zmínku v návodu k obsluze a instalaci si spojuji s uvedenými servisními organizacemi. Ty totiž o této situaci totiž dobře ví.

Tak....,
teď už topíme, odvzdušnění radiátorů patří zřejmě na jiný server. Pokud máte někdo připomínku, radu, nebo třeba kritiku napište nám.

 Příště o snad už něco o regulaci tepla...

 Pokud máte své zkušenosti s elektrokotlem a jeho řízení a regulací, budu rád, když poradíte v níže uvedené diskuzi.

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.