Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Tecomat Foxtrot jako komplexní systém pro řízení inteligentních domů a budov (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 15.03.2012
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Tecomat Foxtrot jako komplexní systém pro řízení inteligentních domů a budov


Tecomat Foxtrot jako komplexní systém pro řízení inteligentních domů a budov
Uslyšíme-li někde název inteligentní dům, ne každý bude mít tušení, o čem je řeč. Něco nám pravděpodobně bude říkat energeticky úsporný dům, ale co může být inteligentního na domě? Jak zjistit při příchodu do práce, zda jsme doma nenechali někde svítit? Je systém Tecomat vhodný pouze do novostaveb? Řídicí systém Tecomat Foxtrot s periferiemi CFox a RFox je cenově tak dostupný, že se instaluje ...
Komerční sdělení, ze dne: 15.03.2012

 

Uslyšíme-li někde název inteligentní dům, ne každý bude mít tušení, o čem je řeč. Něco nám pravděpodobně bude říkat energeticky úsporný dům, ale co může být inteligentního na domě?

Představte si, že se vracíte o den dříve z dovolené a nechcete se vrátit do studeného domu. Zavoláte babičce, ať vám zajede zapnout kotel? Jistě, i takhle se to dá řešit, ale jednodušší a levnější je poslat jednu SMS a váš inteligentní dům udělá, co jste mu právě řekli, takže v tomto případě začne topit na vámi požadovanou teplotu.

Odjeli jste do práce a nejste si jistí, zda jste nenechali někde svítit?
Maličkost – podívejte se odkudkoli, třeba iPhonem či iPadem, co se v domě děje – která světla svítí, která ne, ale také, které elektrické spotřebiče jsou zapnuté či vypnuté.

A nejenom to. Kromě sledování můžete vše jednoduše odkudkoliv ovládat. Takže ať jste kdekoliv na světě, máte celý dům pod kontrolou. A v případě, že máte v domě nainstalované kamery, tak do něj odkudkoliv na světě i vidíte. Nemusíte být ale ani zrovna daleko – stačí, když sledujete v obývacím pokoji film a třeba v telefonu vidíte, co se děje v dětském pokoji, zda vaše ratolesti již spokojeně spí.

Kromě obrovského komfortu, který vám inteligentní dům přináší, jsou tady ale i další důležité benefity. Jedním z nejdůležitějších je úspora energií. Inteligentní dům topí, kdy a jak je potřeba a stejně tak i svítí. A to podle naprogramovaných scénářů v závislosti na čase, teplotě, přítomnosti, počasí a podobně. Kamery nainstalované v domě mohou začít nahrávat zrovna v případě, že máte v domě nezvaného hosta, což jej jednak pomůže vypátrat, ale hned se také spustí alarm a vám je okamžitě doručena SMS zpráva, že váš dům je narušen. Případně jde tato informace na pult centralizované ochrany bezpečnostní agentury.

Co tedy inteligentní domy přesně jsou a co umožňují?
Inteligentními domy nazýváme takové domy, které mají tak zvanou inteligentní elektroinstalaci. Ta se na rozdíl od klasické liší tím, že ji tvoří jeden centrální mozek, většinou nazývaný centrální jednotka (malá krabička ve vašem rozvaděči) a řada čidel, spínačů a ovladačů či kamer rozmístěných ve vašem domě, které váš dům mohou řídit samy podle nastavených parametrů. Ty mohou fungovat po celá léta samy o sobě podle prvotního nastavení odbornou firmou a dávají vám, jako obyvateli vašeho inteligentního domu, nekonečné možnosti řídit v domě prakticky vše, co lze ovládat elektřinou.

Proč Tecomat Foxtrot?
Tecomat Foxtrot jako komplexní řídicí systém Vám v oblasti řízení inteligentních domů a budov umožní ovládat ve vašem domě prakticky veškeré technologie. Topení, jednotlivá světla nebo různé světelné scény, libovolné elektrické spotřebiče, žaluzie přes bazén, zavlažování zahrady, až po váš hudební systém či televizi a video. Způsobů, jak váš dům můžete ovládat, je celá řada. Samozřejmě i v inteligentním domě zůstávají klasické vypínače a ovladače, ale přidávají se k nim možnosti ovládání dotykovými panely, vaším chytrým telefonem, iPhonem či iPadem, televizí, ale i notebookem či počítačem na internetu.

Přes tato zařízení vidíte do svého domu, co se kde děje, co a kde je zapnuté či vypnuté, kde se topí, svítí, jaká je kde teplota anebo přímo kamerou vidíte dovnitř. Byť to může na první pohled vypadat složitě, je to jednoduché a zábavné. Ovládání lze sestavit tak, aby bylo intuitivní, takže jej zvládne každý, dokonce třeba i dítě. Nakonec kdyby to tak nebylo, těžko by takové systémy mohly být ve světě tak oblíbené. Ano, systémy inteligentních elektroinstalací jsou ve vyspělém světě velmi rozšířené a své místo na trhu a oblibu si získávají i u nás.


Váš dům můžete sledovat i ovládat např. přes obrazovku Vaší televize

Na světě existuje řada výrobců těchto systémů a jedním z nich je česká společnost Teco a.s. z Kolína, která patří již řadu desetiletí k předním výrobcům programovatelných automatů pro řízení průmyslových aplikací. Tyto zkušenosti z řízení průmyslových aplikací zúročili a před několika lety vyvinuli vlastní systém inteligentní instalace Tecomat Foxtrot, který se během pár let podařilo úspěšně nasadit do mnoha rodinných domů, ale i penzionů, hotelů a komerčních budov v Evropě i Asii. Průmyslový základ systému Foxtrot přináší do řízení vysokou spolehlivost a životnost řídicího systému i pro váš dům.

Většina systémů inteligentních elektroinstalací se instaluje do novostaveb, protože instalovat kabely v hotovém domě není příliš šťastné. Ale inteligentní systém Tecomat Foxtrot má na rozdíl od mnoha dalších výrobců možnost řídit váš dům i bezdrátově. Proto jej můžete nasadit ve vašem domě i bez nákladného sekání do zdí. Tuto výhodu nakonec ocení i majitelé novostaveb, když budou chtít inteligentní systém řízení domu, provedený pomocí kabelového rozvodu, v budoucnu jakkoliv rozšířit bez viditelných zásahů do interiéru.


Tecomat Foxtrot může řídit veškeré technologie v domě.

A ještě jedna věc závěrem…
Řídicí systém Tecomat Foxtrot s periferiemi CFox a RFox je cenově tak dostupný, že se instaluje i do standardních rodinných domů. Výhody domácí automatizace si proto může dovolit i běžný zákazník! Pro více informací o systému doporučujeme www.ovladejsvujdum.cz, kde naleznete i seznam autorizovaných instalačních firem, na něž se můžete v případě Vašeho zájmu o Foxtrot obrátit. Ty Vám podrobně představí všechny možnosti a funkce systému, konkrétní realizované domy, abyste maximálně využili možnosti, které Vám Foxtrot přináší.


Vizualizace ovládání Vašeho inteligentního domu na nejrůznějších prostředcích ovládání( jako např. iPhone, iPad, dotykový panel či PC) a podobně může mít libovolnou strukturu či grafickou podobu, přizpůsobíte ji tedy přesně na míru každému uživateli a jeho potřebám či třeba věku.

www.tecomat.cz
www.ovladejsvujdum.cz

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Teco a.s . - Havlíčkova 260, Kolín - 321 737 611 - klaban@tecomat.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.