Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

TECO v národní asociaci KNX


Document Actions
TECO v národní asociaci KNX
TECO s Foxtrotem ve skupině KNX? Národní asociace KNX je samosprávná, dobrovolná, nepolitická a nezisková organizace, sdružující členy na základě společného zájmu v oblasti využití mezinárodně normalizovaného systému inteligentní elektrické instalace KNX. Tolik ze stanov. Proto nás tato zpráva překvapila. Možná o to víc, že někteří výrobci komponent KNX v asociaci chybí a na druhou stranu se přihlašují tvůrci jiných systémů. Jak to tedy je?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 6.06.2018



Z posledních informací od Josefa Kunce jsem se dozvěděl, že v KNX přibyl do české národní skupiny nový člen.
A to je TECO, Foxtrot. Jak to, že vy, s Foxtrotem jste v KNX? Jak je možné, že vaše platforma není přímo kompatibilní, což si myslím, že od tebe má převodník KNX Foxtrot. Jak to, že jste členové?




Textový přepis rozhovoru:

Jaromír Klaban
Tato informace je naprosto správná a pan Kunc nám nabídl členství ne jako výrobce, ale jako členství integrátora. Takže my tam jsme jako integrátor, což je pravda a tvůj převodník doma to dosvědčuje. Existuje nový, menší převodník, na který jsme napsali nový rychlejší driver, čili jsme schopni integrovat celou instalaci KNX po Foxtrot a mít to jako jednu ze součástí. Foxtrot nemá KNX jako systémovou vlastní směrnici, ale zintegruje celou instalaci přes převodník, který je certifikovaný přímo v KNX. A podobně bych řekl, že máme novinku, integraci ONE Wayer?? Sběrnice, jednodrátové sběrnice, která se vede po 3 drátech a umožňujeme tedy i čidla ONE AIR připojit.

Já bych se ještě vrátil ke KNX. Dovol mi jednu malou, investigativní jehlu do tebe, zeptal bych se tě… member of KNX je více přínosem pro KNX nebo foxtrot? Kdo komu pomůže? Kdo koho potřebuje víc?
Jaromír Klaban
Dobrá otázka, i jehla, na kterou zrovna neumím odpovědět, ale třeba teď běží projekt v jednom bruselském hotelu, kde je záměrem zupgradovat KNX instalaci o Foxtrot a jeho možnosti. Tím povýšit instalace v hotelu na novou úroveň. Potřebuje to zákazník. Svět je velice variabilní a kombinace nové, nebo i staré instalace KNX instalace je technicky možná.

Dobře. Pokud KNX využije Foxtrotu, tak znamená to, že KNX něco neumí, nebo Foxtrot to umí líp?
Jaromír Klaban
S panem Kuncem jsme se bavili, co se stane, když si vypínač poví něco s osvětlením a teď to chce vizualizovat, chci vědět, že tam něco svítí, tak i v takovém případě KNX potřebuje centrálu, zprávu, nějakou vizualizaci. A foxtrot je v tom případě server, koncentrátor dat, který umožňuje už v sobě pomocí webkameru, nebo to poslat do cloudu apod.

Pokud vy máte řešení jak řídit barvu světla ve veřejném osvětlení, jak tady vidím, tak tuto službu můžete předat KNX?
Jaromír Klaban
Asi ano. Otázka je, jestli třeba vypínač KNX můžeme dát na lampu veřejného osvětlení a tím by to zapnuli.

To už je hlubší filozofie.
Jaromír Klaban
I na tuto variantu jsme připraveni.

To jsem zvědavý, co ještě vymyslíte pro další propojení.
Jaromír Klaban
Další jsou na cestě, nebudu o nich mluvit, protože je to… mluvili jsme tu o dalších 4 integrací. Vznikají nové a nové systémy.


To bylo z Teca všechno, další informace si nechme na příště i s podrobnostmi.



 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Teco a.s .
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933