Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: TECO: Foxtrot v profesionálních instalacích (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 12.01.2016
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

TECO: Foxtrot v profesionálních instalacích


TECO: Foxtrot v profesionálních instalacích
V poslední době se na trhu objevuje řada nových systémů pro chytrou domácnost, které jsou zaměřeny na koncového uživatele a na jednoduché instalace typu "udělej si sám". Tato jejich specializace na druhou stranu s sebou logicky nese větší či menší funkční omezení, což nemusí vyhovovat profesionálům, kteří realizují zakázky nejrůznějšího charakteru. Profesionálové, od nichž se očekává bezvadně provedené a trvale fungující dílo, velmi často dnes sahají po systému Foxtrot z rodiny řídicích systémů Tecomat kolínské firmy Teco.
Autorský článek, ze dne: 12.01.2016



Důvodů je několik a pro každou firmu či živnostníka mohou být i rozdílné. Pro někoho to může být úroveň technické podpory, pro jiného stavebnicovost a široký výběr sběrnicových modulů, pro někoho to, že od systému může požadovat daleko více funkcí, než je rámec chytré instalace. Ukažme si na několika praktických realizacích letošního roku šíři možností nasazení systému Foxtrot.

Galerie Ringoland ve Starých Splavech

Českolipská firma Heitech ČR v současné chvíli pracuje na systému řízení v galerii života a díla Františka Ringo Čecha v hotelu Berg ve Starých Splavech. Řídicí systém Foxtrot zde bude mít na starosti vše od identifikace návštěvníků galerie pomocí čipových karet nebo QR kódů, spouštění a ovládání audiovizuální techniky a řízení osvětlení a prostředí galerie.
Předpokládaný termín dokončení: konec roku 2015.

Interiér galerie Ringoland


Řízení technologií hypermarketu Lenta - Nižnyj Tagil, Rusko
Lenta je druhým největším řetězcem hypermarketů v Rusku. Provozuje 96 hypermarketů v 55 městech napříč Ruskem a 21 supermarketů v regionu Moskvy.
 
Jedním z dalších hypermarketů vybavených systémem Tecomat Foxtrot, který byl právě dokončen, je ve městě Nižnyj Tagil. Řídí zde vytápění, osvětlení, klimatizaci a vzduchotechniku. Všechny technologie řízené Foxtroty jsou propojeny na dispečink s PC vybaveným SCADA softwarem Reliance. Systém nasadila společnost Territoria Kontrolja z Jekatěrinburgu.

Exteriér hypermarketu Lenta


Řízení osvětlení výrobní haly společnosti Andritz Kufferath - Slovensko

V roce 2013 rozšiřovala společnost Andritz Kufferath své výrobní prostory a při řešení osvětlení jednoznačně požadovala plně automatický systém, zejména z důvodu úspor při dlouhodobém využívání. Byly vybrány zářivkové světelné zdroje 4x 49 W ovládané po sběrnici DALI.

Ve výrobní hale bylo nutné dosáhnout intenzity
osvětlení min. 900 lx v uživatelské úrovni a světelné
zdroje musely zajistit přesnou požadovanou
teplotu světla a index podání barev

Ve výrobní hale je několik senzorů intenzity osvětlení. Na jejich základě nadřazený systém Tecomat Foxtrot automaticky ovládá 120 ks DALI předřadníků rozdělených do pěti nezávislých zón. V případě dobrých světelných podmínek je v hale vysoký podíl přirozeného denního světla a systém automaticky vypočítá podíl umělého osvětlení k dosažení požadovaných světelných podmínek. Je tak zajištěno, že pro světlení se spotřebuje pouze tolik elektrické energie, kolik je nezbytně nutné pro dosažení požadovaného světelného komfortu pro výrobu. Celý systém je vizualizovaný na dotykovém displeji umístěném v rozváděči, kde je možné sledovat, editovat a konfigurovat jednotlivé parametry světelné soustavy. Další funkcí je pokročilá diagnostika pro jednodušší servis světelných zdrojů v budoucnu. Na dotykovém displeji je možné zjišťovat aktuální stav jednotlivých svítidel.

Realizaci provedla společnost DEÁK elektro jako kompletní dodávku na klíč - od zhotovení realizačního projektu, přes světelné výpočty, výroby a dodávky rozváděče až po celkovou instalaci a programování.

Na dotykovém displeji umístěném v rozvaděči je
možné sledovat, editovat a konfigurovat jednotlivé
parametry světelné soustavy

 


 
Uživatelské rozhraní centrálního Foxtrotu má několik stránek.
Přehledové schéma všech hodnot je
k dispozici na půdorysu objektu a zároveň v tabulkové formě.
Každá místnost má svoji nastavovací stránku
včetně individuálního časového programu topení

 

 
Regulace elektrického vytápění výrobního objektu u Jeseníku

Pražská firma Tefora realizovala se systémem Tecomat Foxtrot řízení elektrického vytápění ve výrobním objektu nedaleko města Jeseník. Objekt je vytápěn stropními elektrickými sálavými panely. Některé výrobní místnosti se využívají jen nárazově.
 
Základním požadavkem klienta bylo:

Topné panely v 11 topných zónách jsou ovládány stykači v pobočných elektrických rozváděčích přes reléové výstupy systému Foxtrot na centrální jednotce CP-I016 a rozšiřujících modulech. Na vstupy centrálního modulu jsou připojena i odporová teplotní čidla z jednotlivých prostorů.

Pro každou topnou zónu je k dispozici samostatný týdenní topný program s možností až pěti změn topného režimu v každém dni. Alternativně je možné určitou topnou zónu nebo jejich skupinu - celý objekt, jen INP, jen 2NP - přepnout trvale do režimu Komfort, Standard, Útlum nebo Ochrana.

Foxtrot dále zajišťuje reakci elektrického topení na signál HDO a vyhřívání chrliče dešťové vody podle venkovní teploty. Pro následnou optimalizaci nastavení časových programů a analýzu nákladů na vytápění bylo realizováno i periodické logování teplot a stavu vytápění jednotlivých zón.

Do budoucna se plánuj í další funkce automatizace, jako např. krátkodobé vypnutí elektrického topení po dobu náběhové proudové špičky při spouštění výrobních technologií.

Komplexní řízení technologií rodinného domu v Přerově
V Přerově nasadila společnost MICRONIC Přerov systém Tecomat Foxtrot jako komplexní systém řízení všech technologií v rodinném domě. Cílem bylo nejen přinést uživateli komfort automatizace a jednotného ovládání všech technologií v domě, ale zejména optimalizovat a minimalizovat spotřebu energií koordinací více zdrojů energií, na něž je dům napojen. Přehled řízených funkcí je následující.


Interiér rodinného domu v Přerově s plně
automatizovaným zázemím

Tecomat Foxtrot na EXPO 2015 v Milanu v OEM provedení pro firmu Regulus
Přípravu teplé vody pro český pavilon na výstavě EXPO 2015 dodávala firma Regulus. K řízení kombinace solárních panelů a tepelného čerpadla zde použila svůj inteligentní regulátor IR-30, který je OEM verzí systému Tecomat Foxtrot. Na něm si firma Regulus vytvořila vlastní programovou nadstavbu specializovanou na celou škálu topenářských schémat. Pro výstavu EXPO 2015 přidala pro návštěvníky pavilonu ještě videoprezentaci použitého principu ohřevu vody a pro ty ostatní na svém webu i on-line stránku se schématem a aktuálními parametry.



On-line monitoring přípravy teplé vody probíhal po celou dobu
výstavy na stránkách firmy Regulus na živém
schématu zapojení solárních panelů,
zásobníků teplé vody a tepelného čerpadla


Na závěr zdůrazněme, že volně programovatelný systém Tecomat Foxtrot má opravdu široký aplikační záběr. Firmy, které ho nasazují, mají v ruce silný nástroj, se kterým se mohou pustit do jakékoliv úlohy v oblasti automatizace budov. A nejen tam. Foxtroty se nasazují i do strojů, procesů i v dopravě. Firma Teco pro nové zájemce i ostřílené praktiky pořádá pravidelná školení programátorů i projektantů.


I v pavilonu České republiky na EXPO 2015 je nainstalován
 jeden z Foxtrotů v OEM provedení firmy Regulus.




Autor: Ing. Jaromír Klaban, Teco

POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si o aktuální papírový katalog
produktů TECOMAT Foxtrot zažádat

NÍŽE UVEDENOU OBJEDNÁVKOU!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Teco a.s . - Havlíčkova 260, Kolín - 321 737 611 - klaban@tecomat.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.