Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: TECO: Foxtrot malý článek velkého orchestru (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 14.12.2010
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

TECO: Foxtrot malý článek velkého orchestru


TECO: Foxtrot malý článek velkého orchestru
Dodat klientovi elektroinstalaci, která za něj myslí. To dnes již není problém, pouze vybrat vhodný systém. Srdce mnoha systémů k dispozici nyní i vám! Seznamte se s řídícím a regulačním systémem, který dokáže vše potřebné. Technickou podporu, kvalitu a reference má více než dostačující, pak zbývá, abyste věděli, jak toho všeho efektivně využít ...
Vilém Gracias, ze dne: 14.12.2010

 

Foxtrot je označován za "malý článek velkého orchestru". Ano, jde o řídící a regulační systém, kterým lze provádět z pohledu uživatele neuvěřitelná kouzla.

Snad každý opravdový elektrikář měl v dětství Merkur. Zapojování pro elektrikáře je alfou omegou. Není divu, že ti zdatní se s nadšením pouští do domovních automatizací. Aby také ne. Nové dovednosti a znalosti právě z této oblasti dělají takového odborníka podstatně konkurenceschopnějším.

Český trh nabízí několik systémů pro inteligentní instalace. Nenechme se mýlit, ale cena není vždy na prvním místě. Spotřebitelé se dnes začínají dívat i na rychlost dodávky, spolehlivost zařízení a v posledních letech také na případná reklamační řízení.

TECO, společnost vyrábějící Foxtrot, má bohaté zkušenosti v průmyslové automatizaci (známý Tecomat). S požadavky trhu TECO vyvinulo jednotku, která s bohatou rezervou obslouží požadované funkce "našich inteligentních instalací".

Co nalezneme v katalogu
Před sebou mám sešity A4 a A5. V A4 nalezneme základní technické seznámení, ovšem včetně podrobných obrázkových popisů navazujících prvků. V sešitě A5 s názvem Tecomat Foxtrot (CFox, RFox, Inels) objevíme detaily (základní charakteristiky, příklad zapojení, připojení, použití ...) všech součástí, ze kterých můžeme tvořit.


Základní řídící jednotka (Foxtrot) je umístěná v rozvaděči a s prvky instalace komunikuje pomocí 2 vodičové sběrnice CIB - Common Instalation Bus. Obsáhne až 9 sběrnic (CIB) s až 288 instalačními jednotkami. Vedle těchto prvků dokáže Foxtrot dalších až 64 prvků pomocí bezdrátového systému RFox.


Oblasti použití
jsou opravdu velmi široké. Můžeme začít
(pro dobrou cenu) u automatizace v domácnostech a klidně skončit u průmyslových automatizačních procesů. Namátkově například v úpravnách vody řízení automatizace čerpadel. Logika technologických linek ... Ale vrátím se raději do domácností, které nás všechny zajímají nejvíce. Pokud máte doma více technologií (solární panely na ohřev vody, zásobníky teplé vody, bojlery, kotle), pak všechny tyto systémy musí spolu dobře spolupracovat. Pokud jste chytří, uděláte to chytře a využijete Foxtrotu, který vám návdakem přidá další možnosti.

Možnosti rozšíření
Co mě dokáže zvednout ze židle je to, že mi dodavatel řekne, že jsem před třemi roky nepřesně definoval, co budu potřebovat dnes. Vzhledem k tomu, jakým tempem se technika posouvá kupředu, nelze svou potřebu s takovým nadhledem stoprocentně odhadovat. Foxtrot je modulární systém, který se "při troše" šikovnosti dá navázat v podstatě na cokoliv. Systém komunikuje přímo hlavně přes ethernet a internet (i www - má v sobě grafické WEB stránky), sms, modem, gprs, sériová rozhraní (422, 232, 485). Zná a používá komunikační protokoly (Modbus TCP, HTTP, e-mail, BACnet, CAN, Profibus DP, Modbus, EPSNET) a tak již mnohým svítá široké spektrum nasazení.

Proč Foxtrot zajímá elektrikáře?
Protože mají o další superslužbu svému klientovi navíc! Elektrikářů, kteří dodávají klasickou instalaci, je mnoho. Těch, kteří dodají domácí automatizaci, také není málo. Ovšem těch, kteří dodají celý orchestr, těch je jako šafránu. A zde vidím velikou příležitost pro mnoho OSVČ i středních firem. Není nutné být programátorem, ale vědět, co s čím funguje.

Můj závěr
TECO je taková skrytá firma. Chvíli jsem pátral a zjistil, že v oblasti automatizace je to poměrně známý hráč. Nemusím chodit daleko, Foxtrot má mnoho příznivců i mezi čtenáři tohoto portálu!

POKUD pracujete v oboru a chcete rozšířit svůj byznys nebo potřebujete více informací, máte možnost si o ně zažádat níže uvedeným formulářem!

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.