Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Technický manuál jako klíč ke správném návrhu ABB-Welcome Midi (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 20.01.2021
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Technický manuál jako klíč ke správném návrhu ABB-Welcome Midi


Technický manuál jako klíč ke správném návrhu ABB-Welcome Midi
Zkušený technik dnes ví, že datová sběrnice není pouze doménou systémových elektroinstalací nebo řízení osvětlení. Po sběrnici posíláme také hlas a obraz. Na dobu koaxiálních rozvodů v domovním komunikování lze pomalu zapomenout. Domovní telefony ABB-Welcome Midi nabízejí řešení především pro rodinné domy i rozsáhlejší instalace, například v bytových domech nebo rekonstrukce v panelové výstavbě. O dostupných designech, technických možnostech vypovídají veletrhy, výstavy, prezentace a bezpočet publikovaných článků. O praktické stránce věci se člověk dozví po zvýšeném úsilí. Nahlédněme krátce do technického manuálu, který pomáhá při pochopení a návrhu tohoto systému ...
Jiří Macháček, ze dne: 20.01.2021



Někdo by pomyslel, že v době mobilních telefonů se domovní komunikace ocitne na smetišti dějin. Lidé totiž své mobilní telefony neopouštějí. Není divu, každý z nás má v jeho útrobách kus své digitální identity. Ano, té identity, která nám díky různým doplňkům umožňuje spoustu různých operací. Třeba otevřít dům. Přes to všechno, stále existuje část populace, která ráda využívá konvenčních tradic domovní komunikace. Pro tuto skupinu je určen dost vybavený systém ABB - Welcome Midi.


Pro více podrobností kliknout!


Co je uvnitř technického sešitu, který má pomoci?
Terminologie, příklady typických instalací, plánování instalací, odborná montáž, uvedení do provozu, obsluha systému, přehled produktů, schémata propojení, nezbytná legenda. Dozvíme se obecný postup návrhu domovní komunikace, ale také například, jak vypadají technické sestavy přístrojů v bytových domech, komerčních, administrativních budovách, jak se vybavují vchody a byty tlačítkovými tably, princip propojení audio a videotelefony, jak se používá systémová gateway, jak se která část napájí a mnoho drobných doporučení.


Pro více podrobností kliknout!


Pokud doposud nemáte přehled o systému ABB - Welcome Midi
pak lze doporučit tento rychlý přehled. Několik stran popisuje základ systému, ovšem detaily návrhů a podrobnosti zapojení jsou samozřejmě na míle vzdálené. Pěkný přehled vytvoří představu o komfortu, ovšem o potřebných znalostech k instalaci již nikoliv. Ostatně to je doména specialistů. Na obecné povídání ohledně tohoto systému se můžeme podívat na jedné z veletržních reportáží zde ...


Čemu všemu věnovat pozornost?
Musím se přiznat, že jsem sám chodil kolem Welcome Midi po "špičkách" s tím, že se nemusím do problematiky domovní komunikace nořit více než je nezbytně nutné. V okamžiku, kdy se začala domovní komunikace prolínat se systémovou instalací a najednou vše souviselo se vším, zjistil jsem, že mi do stávajícího ideálního celku opravdu chybí nějaké znalosti. To byl počátek sběru dat!


Pro více podrobností kliknout!


Až máme plné skříně technických brožur
a chceme jít na školení, padne nám do toho celostátní karanténa. Co bude specialista dělat? Čekat? Asi bude hledat jiné cesty. Začné "googlit" a slepovat nalezené fragmenty. Loňský rok nás všechny naučil, co tak nějak již nějakou dobu používáme. Komunikovat po internetu. Rozdíl mezi webcastem a webinářem už objasňován byl (zde), a tak nám k získání know-how chybí pouze schopnost se soustředit. Zde se můžeme podívat na odborný, však obecně zaměřený webcast ...





Proč v dnešní digitální době horuji pro papírové katalogy?
není to pouhý "nerozum". Digitálních zdrojů máme k dispozici hodně, o zdejším přístupu k archívu nemluvě. Ale jedna věc je mít letmý přehled, k tomu mi stačí opravdu pdf. A druhá je podrobná analýza a dohledávání souvislostí. Pokud mám před sebou papírové vydání, zabírá mi místo. Pokud mi něco zabírá místo, tak to chci využít, aby se to vyplatilo. Pokud se mi to nevyplatí, bohatě postačí elektronická verze.

A kdy se objednat k účasti na webináři?
Rozhodně ne pouze proto, že se někdo rozhodne něco prezentovat. Na webinář se rád podívám v okamžiku, kdy budu vědět, že čas strávený nad obrazovkou dodá zbývající fragment znalostí. Nutno podotknout, že webinář chápu jako workshop pro malou skupinu lidí, kde se mi bude někdo věnovat. A tak potřeba webináře u mě příchází v okamžiku, kdy se již se svými nasbíranými daty nemohu sám vyrovnat.

Závěr
U každé problematiky je nutné použít kombinaci více pohledů. Nadhled, abychom viděli souvislosti a hloubka u nezbytně nutných podrobností. Buducnost je jednoznačná, vždy zvítězí kombinace potřeb každého uživatele. Někdo "vdolky, jiný holky, respektive někdo přijde osobně, jiný bude číst, poslouchat, sledovat ...

Více katalogů ABB zde v redakční knihovně.
Více videozáznamů ABB zde v archívu Elektrika.TV.





POKUD PRACUJETE V OBORU,
zažádejte si o katalog nebo  
avízo nejbližšího semináře
tématiky systému ABB Welcome Midi

NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ABB s.r.o., Elektro-Praga Jablonec - Resslova 3, Jablonec nad Nisou - 483 364 561 - epj.jablonec@cz.abb.com

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.