Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Elektro v praxi, díl 3.


Document Actions
sol3_1.jpg
Publikace olomouckého vzdělávacího střediska Solidteam. Vysoké napětí a výbuchy. Určeno pro přípravu na zkoušky a následné použití v praxi. Podívejte se co obsahuje tento třetí díl.....
Petr Létal, ze dne: 12.08.2003

V oddíle vn je zpracována problematika rozvoden, vedení a transformátorů vn, akumulátoroven, práce na zařízení vn a ochranných pomůcek. V části výbuchy je z pracována problematika elektroinstalace v prostředí hořlavých prachů, hořlavých plynů a par a výbušných plynů, revize a kontroly tohoto zařízení a problematika statické elektřiny.

Podívejte se na obsah sešitu č.3

  • - - rozvody vysokého napětí
  • - - elektrické přístroje v rozvodnách vysokého napětí
  • - - výkonové transformátory
  • - - vedení vysokého napětí
  • - - ochrana rozvodu vysokého napětí
  • - - ochrana před nebezpečným dotykovým napětím v rozvodu vn
  • - - uzemnění elektrických stanic
  • - - akumulátorovny
  • - - kovově kryté rozváděče vn
  • - - činnost na elektrických zařízeních vn
  • - - ochranné a pracovní pomůcky
  • - - elektrické instalace v nebezpečných prostorách
  • - - předpisy pro el. zařízení v místech s nebezpečím výbuchu hořlavých prachů
  • - - nevýbušná elektrická zařízení
  • - - ochrana před nebezpečnými účinky statické elektřiny
  • - - revize a preventivní údržba nevýbušných elektrických zařízení
  • - - ochrana před výbuchy hořlavých plynů a par
  • - - elektrická zařízení pro výbušnou plynnou atmosféru

Diplomovaný technik Jiří Hemerka k publikaci dodává...

Vážení přátelé,
třetí díl "Elektro v praxi" není zpracován jako samostatná publikace, ale navazuje na
díl první (právní předpisy silnoproud). To znamená, že ani v oblasti vysokého napětí, ale ani v oblasti, která řeší výbuchy, nelze brát dále uvedené informace jako vyčerpávající. Není to jen věcí testových uvedených pro oblast vysokého napětí, ale je to potřeba základních informací právních předpisů, které se váží k činnosti v oborech elektro.

U pracovníků, kteří při práci nebo při obsluze zařízení vysokého, velmi vysokého nebo zvláště vysokého napětí přicházejí do styku s energetikou je dobré vědět, že existují podnikové normy energetiky pro rozvod elektrické energie. Jedná se o PNE 33 0000-1 "Ochrana před úrazem elektrickým proudem v distribuční soustavě dodavatele elektřiny", která obsahuje upřesnění požadavků ČSN 33 2000-4-41 pro uvedenou oblast. Jsou zde i odlišnosti (např. ochrana proudovým chráničem je považována za ochranu základní, při ochraně samočinným odpojením od zdroje je za konkrétní situaci přípustná doba odpojení poruchy od zdroje až 30s) a dále. Norma je zpracovaná velmi podrobně a podle mého názoru zdařile. Pro řešení problematiky působení vnějších vlivů na jednotlivá zařízení distribuční soustavy dodavatele je určena další podniková norma energetiky PNE 33 0000-2.

U pracovníků, kteří při své práci přicházejí do styku s výbušným zařízením bych rád upozornil na ČSN EN 50 014 "Nevýbušná elektrická zařízení - všeobecné požadavky", která sumarizuje požadavky platných norem v této oblasti s upřesněním pro výrobce. Její účinnost je od března 1999. Dále ČSN EN 60079-14 společně s ČSN EN 60079-10 nahrazuje jednu z nejpodstatnějších norem v této oblasti a sice ČSN 33 2320 "Předpisy pro el. zařízení v místech s nebezpečím výbuchu hořlavých plynů a par". A do třetice, je zde nová norma na údržbu a revize ČSN EN 60079-17.

Pro úplnost bych rád znovu upozornil (viz úvod do 1 dílu učebních textů), že tato publikace je určena nejen pro zkoušku, ale hlavně pro následné užití v praxi. Bylo by tudíž nesmyslné, aby se odborníci, kteří se zabývají úzkou speciální oblastí (např. zkušebny výrobků prováděné pod napětím vn) učili speciální požadavky na kovově kryté rozvaděče, ale naopak musí navíc pro uvedený případ nastudovat ČSN EN 50 191 "Zřizování a provoz zkušebních elektrických zařízení". Proto je plně dostačující vyhledat odpovědi na otázky, které dostanete v textu a podrobně se ponořit pouze do problematiky, která se vaší činnosti bezprostředně týká. Ta bude mimo ochranu před nebezpečím úrazu el. proudem hlavním tématem ústní části zkoušky.

V souladu s požadavkem vyhlášky 50/78Sb. žádáme pracovníky, jejichž činnost je zaměřena na konkrétní zařízení vn, aby na zkoušku přinesli "Místní provozní a bezpečnostní předpisy", jejichž obsah bude rovněž předmětem pohovoru a hlavně může sloužit jako výhodná konzultace správnosti obsahu a rozsahu těchto předpisů.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Co to znamená mít "úplnou profesní kvalifikaci" a jak to souvisí s různými pracemi v elektrotechnice? Jak najít a pochopit informace o úplných profesních kvalifikacích v elektrotechnice? Co potřebuji k získání ÚPK, například jako "Elektrikář – silnoproud"? Jaké pracovní kvalifikace získat a jaké zkoušky složit, pro ÚPK? Co to znamená v praxi, když mám úplnou profesní kvalifikaci? Jaké práce mohu dělat a jaké ne?
Přehled obsahu a souvisejících okolností jarních konferencí ve Šternberku a Ostravě. Účastníci se dozví přehled aktuálních technických norem s komentářem, o možnostech použití umělé inteligence v praktické elektrotechnice, o pracovně právních vztazích při zaměstnávání svých odborných kolegů, jak se dá legálně pracovat za hranicemi a třeba také o podrobnostech řádu prohlídek a ...
Miroslav Záloha připomíná definici pracovního úrazu. Zapomíná se, že zaměstnavatel má povinnost objasnit příčinu a okolnosti pracovního úrazu a vést dokumentaci o všech pracovních úrazech. Dozvídáme se, ve kterých odvětvích vznikají pracovní úrazy nejčastěji. A zajímavý pohled je na dlouhodobé statistiky, které ukazují, kdy k nim dochází a kdo je tou nejohroženější skupinou. S podrobnostmi se seznamte zde!
Mnoho z nás zajímá, jak budou v budoucnu vypadat noví "kvalifikovaní". Jaké úrovně dovedností jsou potřebné pro různé druhy prací v elektrotechnice a kolik typů kvalifikací v elektrotechnice existuje? Kde hledat informace o konkrétní práci v elektrotechnice? Co umět a jaké dovednosti znát, k získání kvalifikaci "Elektromechanik pro elektroenergetická rozvodná zařízení"? Hlavně, že se v tom vyznáme! Sledujte zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933