Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Tady nic, tady zdechla myš ...


Document Actions
Tady nic, tady zdechla myš ...
Pokud také jako elektrikář používáte metaforu "tady zdechl pes", bylo by dobré přihlédnout na skutečnost z pohledu statistiky a svůj výrok opravit! Je totiž dokazováno, že v prostorách spojovaných s elektrotechnikou zdechlo podstatně více myší než psů ...
Jiří Macháček, ze dne: 3.08.2006
reklama

Čerstvá majitelka staršího objektu na východu Čech si nechala rekonstruovat celý dům od střechy až po podlahu. Staré hliníkové vedení bylo postupně vytrháváno tak, aby se do původních tras osadily kabely s měděnými vodiči sítě TN-S.

Demontáž prováděli místní brigádníci. Obvody byly všechny odborníkem bezpečně odpojeny v rozvaděči a ten byl celý navíc odpojen.

Majitelce najednou zvoní telefon ... "Paní Dobrovodská, našli jsme zde prehistorickou kostru ... podle zákona jste asi povinná zavolat policii, ale spíše archeology, ta kostra tady už bude dlouho", šprýmoval brigádník František. 

Majitelce se zatmělo před očima. "Kostra??!!  Teď před volbama?! Ne, to nemohu potřebovat!" pomyslela ve vteřině. Aniž by se vyptávala dál, okamžitě vytáčí číslo svého spolužáka. Ten pracuje na památkovém úřadě. "Jirko, prosím tě, koupila jsem starší nemovitost, nyní tam našli dělníci nějakou kostru, viď, že to neznamená, že nám rozkopete na půl roku celý pozemek?", vyložila své obavy rychle.

Spolužák nikdy nevytvářel žádné hypotézy, dokud nebylo místo patřičně prozkoumáno. Slíbil, že k ní pošle okamžitě dva kolegy, kteří pracovali v nedaleké vesnici u kostela.

Mezitím se v domě "jen prášilo". Brigádníci trhali staré AYKY ze zdi jak to šlo. U domu zastavil džíp z kterého vystoupili dva muži v riflích, tričku, plnovousy a jeden měl lenonky. Vkročili do domu, zajímaje se o kostru.

Překvapení, nic netušící brigádníci ukázali na jednu ze zásuvek, kterou jedinou ponechali ve zdi.

Oba chlapíci z džípu se zájmem prohlédli nález, pohlédli na sebe "to by mohla být ona". Brigádníci stáli jako přikovaní, vůbec nechápali co se děje. Kde se tu muži obdivující zdechlou myš vzali.

Pracovníci památkového úřadu to vzali jako kuriozitu. Udělali si dokumentaci a odjeli na oběd. Brigádníkům vrtalo hlavou co ti chlapíci byli zač. Majitelka nechápala vůbec nic. A mě vrtá hlavou jak se tam to zvíře dostalo ...

Na rozvodnách, v kabelových prostorech, rozvaděčích... jsem viděl hodně zdechlých myší, ale psa opravdu žádného. Proto se domnívám, že musím opravit svůj vyjadřovací slovník.

Panu Bednářovi děkujeme za tip.
 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933